10/11/2007

Уеб-камери на живо какво, къде и кога

Миниатюрни очи следят какво се случва по света и докладват чрез мрежата


Все повече web-камери показват нонстоп какво става в различните точки на света. Такива устройства са поставени на ключови кръстовища, за да се следи трафикът или се включват в редакциите на телевизии и радиостанции. Някои дори поставят камери и в жилищата си.

Една от най-известните страници, на които можете да наблюдавате какво се случва в Европа, е www.webcam-index.com/Europe. Тук връзките са подредени по държави. Числото до името на съответната страна обаче не показва колко са камерите, а колко са сайтовете, регистрирани в webcam-index.com. Класацията води Англия, със 201 връзки, следвана от Германия, където те са 162. България е в средата на списъка ­ 13 регистрирани връзки.
На webcambg.com се намира един от най-подробните списъци с камери от България. Показват какво се случва в реално време в София, Варна, Пловдив, Несебър, Равда, Плевен, Чепеларе, Свищов, Велико Търново и други градове в страната. Камери има дори и на върховете Мусала, Тодорка, както и в курортите Пампорово и Боровец.

На страницата на комплекс Албена (albena.bg) зрителите могат да наблюдават едновременно пет различни камери. Виждат се плажът на курорта, който се заснема под два различни ъгъла и летищата в Приморско, Лесово и Балчик. На страницата на Русе ­ ruseonline.info има 7 камери ­ две са на ул. Александровска, а останалите са на пл. Свобода, Кръговото, църквата "Св. Георги", ТВ Кула и площада пред "Балкан". Вдясно от прозореца, в който се показва излъчването, освен местоположението и посоката, в която гледа камерата, са посочени и координатите на града. Има възможност и за наблюдение през Google Earth.

В случай че списъкът в webcambg.com ви се струва труден за разглеждане, можете да посетите oncho.hit.bg/oko. Това е една-единствена страница, която обаче е много лесна за навигация. Най-горе са разположени бързи връзки, както и карта на България. След това един под друг са поставени изгледи от най-популярните камери в страната. За да отворите някоя от връзките е нужно просто да кликнете върху снимката.

Ако все пак искате да излезете от границите на България, подходяща дестинация е сайтът earthcam.com. Той има специална търсачка, наречена MapSearch. Тя представлява карта, която показва регистрираните камери. Вие можете да натиснете върху някой от континентите и след това да се приближите до определена страна. Ако обаче знаете точно какво искате да видите, просто въведете координатите и името. Камерите се появяват като точици върху картата. Когато изберете устройство, над повечето изображения можете да видите и описание на обекта, който наблюдавате.
Направете разходката си още по-интересна, като посетите някои от по-нестандартните сайтове за уеб камери. Един такъв е www.abirdseyeviewof.com. Страницата разполага с огромен архив от уеб камери, както към различни градове, така и лични. Има дори класация, озаглавена "Най-скучните камери в Мрежата". Всеки ден пък в дясно, под основното меню, разработчиците поставят и "Камера на деня".

Друга интересна страница е и www.peoplecameras.com. Можете да се свържете към камери, монтирани в различни караоке клубове, офиси, плувни басейни, дори и в голф игрища и ресторанти


3 коментара:

super_crazy_sabo каза...

ммм много готинки камери !!! Само в Свищов не можах да я намеря къде е !!!

Анонимен каза...

i az nemojah da namerq kamerata na svishtov a tq me interesuva

WebCamS.free.BG каза...

http://webcams.free.bg ... 2007-2011 Времето в момента днес с уеб камери от България за видеонаблюдение в реално време online предаващи на живо