4/09/2009

Coca-Cola била създадена да лекува


Газираните напитки ­ те са навсякъде. В супермаркета, по павилиончетата, в хладилника. Има ги по много и различни ­ жълти, зелени, червени, примамват деца и възрастни. Кой обаче си дава сметка, че най-голямото изкушение сред газираните безалкохолни напитки е с убийствен черен цвят?

Бутилката с червен етикет, която днес е може би най-продаваното безалкохолно в света, е била създадена през XIX век. В края на март 1886 г. американецът Джон Пембъртън решава да създаде лекарство, което без проблем да може да се купува без рецепта. Така се ражда Coca-Cola. Напитката е съдържала вино, кофеин и кокаин, които, съчетани заедно, успешно се справяли с главоболието. След забраната на алкохола в Джорджия в края на същата година обаче се налага виното в рецептата да бъде заменено с безалкохолен сироп. Медикаментът се предлагал срещу пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които били хит в САЩ по това време.
През първата година от пускането є в продажба колата не е особено харесвана. През първите осем месеца са продавани едва по 9 чаши на ден.
Пембъртън започва да се отчайва, но изведнъж нещата се обръщат на 360 градуса. Факт е, че през XIX век в САЩ се смята, че газираните напитки са изключително полезни за здравето.Разпространяването на този факт кара хората бързо да започнат да търсят сладникавите безалкохолни. Заради обезболяващото си действие колата успява да измести от челните позиции останалите напитки на пазара и бързо става предпочитана.
Д-р Пембъртън обаче не осъзнава потенциала на безалкохолното и започва да продава части от компанията си на свои съдружници. Малко преди смъртта си през 1888 година той продава цялата останала част от фирмата на бизнесмена Ейза Кандлър. Той изкупува и останалите дялове и придобива 100% от компанията. Собствеността, която Кендлър всъщност придобива, му струва едва 2300 щатски долара. За няколко години усетът на бизнесмена към рекламата увеличава продажбите на сиропа почти десетократно.
Той решава да закрие фармацевтичната си фирма и заедно със съдружниците си основава Coca-Cola Company. Кандлър започва да събира фенове на безалкохолното, като раздава стотици талони за безплатна напитка.
Компанията продължава да се разраства и през 1894 година в град Далас, щата Тексас, е построена първата фабрика извън Атланта. Следващата година са открити и заводи в Чикаго, Илинойс и Лос Анджелис. През 1895 г., три години след създаването на компанията, Кандлър обявява, че Coca-Cola ще се пие във всеки щат и на цялата територия на САЩ. Мащабната рекламна кампания дава резултат и по времето на своята 50-годишнина напитката вече се е превърнала в национален символ на Америка.
Coca-Cola напуска САЩ за първи път през 1900 година, когато най-големият син на Кандлър ­ Чарлс ­ взима със себе си шише от напитката, когато заминава за Англия. Малко по-късно в Атланта получават поръчка за пет галона сироп, което е и първото експортирано количество.
През 1985 по време на силна рекламна кампания компанията прави опит да промени рецептата на напитката. Собствениците решават да използват ванилин (синтетичен заместител на ванилията) вместо ванилия. Това, разбира се, води до огромен провал и е тежък удар за ръководството на компанията, тъй като по онова време Coca-Cola е най-големият потребител на естествен екстракт от ванилия в света. Освен че води до тежка икономическа криза в Мадагаскар (основната страна износител на ванилия), промяната в рецептата предизвиква недоволство от страна на потребителите.
Почитатели на старото безалкохолно основават организацията Old Coke Drinkers (от англ. "Стари пиячи на кола"), която се опитва да съди компанията и лобира за публикуването на формулата на старата напитка. Протестите принуждават компанията

3 коментара:

Marmalad Shipkofff каза...

Много ме кефят ретро рекламите на кола :) то си е цяло течение в изкуството :)

Благовест Петров каза...

Интересно.... В часовете по английски сме изучавали искорията на Кока Кола, но аз обикновено правя бойкот заради рекламата :P

автор каза...

Много приятен блог!
Интересен и добре списван.
Поздравления!