10/11/2007

Новата фонетика на Windows Vista

Операционната система обърква с различната подредба на някои клавиши, изходът е в специална добавка

Windows Vista не спира да изненадва и често пъти да разочарова потребителите. Последното “провинение” е новата фонетика, която използва операционната система. Хората, които са свикнали да пишат на режим BulgarianPhonetics, ще срещнат големи затруднения, докато свикнат да работят с новата операционна система на Microsoft.

Малко история

На 5 декември 2006 г. беше приет стандартът БДС 5237 ­ “Клавиатурни подредби на устройства за писане на български език”. Той заменя остарелия БДС 5237-78, при който буквите са разположени така, че най-често употребяваните са в централната зона. Този стандарт обаче обхваща само клавиатурните промени на пишещите машини и затова трябваше да бъде преработен така, че да включва и тези за компютри и GSM апарати. За разлика от пишещите машини обаче, PC-тата не допускат само една подредба. Затова те имат както БДС (където българските букви са изписани върху клавишите), така и Bulgarian Phonetics (която е направена на базата на транслитерационно съответствие ­ л е l, м e м и т.н.).
Все повече хора обаче използват фонетичната подредба, поради причината, че не всички клавиатури имат изписани български букви. Освен това, при превключване от кирилица към латиница и обратно, местата на препинателните и другите специални не се променят.


В момента в България се използва една фонетична подредба, която използва руския стандарт KOI7. В неговото транслитерационно съответствие обаче са допуснати няколко грешки. Буквата В се намира върху клавиша W, Ь върху X, а Ч и Ш дори не са поставени върху букви от латиницата. Следователно, най-разумно би било KOI7 да не се използва и да се въведе нов, по-логичен стандарт. Доскоро обаче, Bulgarian Phonetics не беше описана в официален документ и нямаше вградена поддръжка в комерсиалните операционни системи. Това е и една от причините, поради които огромна част от българските потребители продължават да си инсталират външни “кирилизатори”.

Vista Phonetics
Добрата новина от Microsoft е, че във Vista ще намерите българска фонетична подредба. Лошата обаче е, че това не е тази, на която повечето потребители са свикнали да пишат.
Главните разлики са променените места на буквите В,Ж,Ч,Ш,Ю,Я,ь. Вместо Я например, върху клавиша Q вече се намира Ч. Едно от положителните неща обаче е, че вече и удареното има свое място на клаватурата ­ върху бутона до Z.
Причината за разминаването е, че от Microsoft решиха да използват именно фонетиката, която съвсем отскоро е официален български държавен стандарт ­ БДС 5237:2006. Българските потребители са изправени пред свършен факт. Те трябва или да се преобучат да използват новият БДС, или да търсят допълнителни кирилизатори.
Решението
Привържениците на стария стандарт са намерили временно решение на объркания пъзел. С помощта на Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 всеки потребител може да си направи собствена клавиатурна подредба (б.а. изисква .NET Frameworks). След като инсталирате програмата просто трябва да добавите езика Bulgarian (Phonetic) ­ Original.

2 коментара:

Unknown каза...

Една поправка: не се слага Phonetic Original, а се прави такава подредба. Може и да се зареди готова такава, тук имам една.

Анонимен каза...

не е никак сложно да се мине на новата фонетика,така както се коментира излиза най сложното нещо на света..