10/29/2007

Идва ли краят на часовете по пиене в “Борисовата”

Идва ли краят на часовете по пиене в “Борисовата”

Много тинейджъри обсъждат протеста на учителите по кръчмите

ЕЛЕОНОРА СИМЕОНОВА

Преподавателите в системата на средното образование стачкуват вече повече от месец. През това време най-потърпевши се оказаха учениците. Екип на "Монитор" видя какво правят младежите в София по време на принудителната ваканция.
В Борисова градина започва да се пълни с тинейджъри още ранните следобедни часове. Там прекарват времето си предимно ученици, които са насядали по пейките с бири в ръка, някои и с по-твърд алкохол.
Репортер на "Монитор" видя група осмокласници от Немската гимназия в София, които бяха заложили на класическата комбинация мента със спрайт.
Петък следобед е, това е нещо съвсем нормално, каза 14-годишния Димитър и допълни, че тук са се събрали все музиканти и писатели, а момичетата са в специална паралелка и през седмицата ходели на училище, но в петък нямало какво друго да се прави.
В страни от тях се беше настанила и друга групичка, която обаче караше на бира.

На открито
Още се радваме на топлото, а и днес имахме само един час, споделя Марио. Той е дванадесетокласник в столичното 12 СОУ. В последните топли есенни дни Марио се наслаждаваше на времето с приятели и бира в ръка.
Като започнем училище, няма да е кой знае колко по-различно. Там правим същото - мотаем се, приказваме си, само че не на открито, ами в час, споделя ученикът.
Според децата, стачката на учителите е безсмислена, а искания процент увеличение е нереален. Младежите са на мнение, че по-високото възнаграждение няма да накара преподавателите да им обръщат повече внимание. Напоследък много ги вълнувала и темата около изборите, тъй като голяма част от абитуриентите тази година вече са навършили пълнолетие. Веселин от столичното 93 СОУ се заканва да гласува за Тити Папазов, защото го харесва.
Въпреки, че някои училища не стачкуват на 100%, това не пречи на възпитаниците им също да прекарват учебното време в градинките. Група ученици от 7 СОУ и Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн (ПГТМД) например, бяха предпочели да прекарат следобеда си на "Баба Яга". Според Деница и Нати, от столичната ПГТМД възможно решение на проблема с образованието е да се съкратят тези, които не си вършат работата.
Стачката е прекалена. Не може да не знаеш как да си вършиш работата и да искаш толкова много пари, сподели Нати. Европейски заплати, европейски матури, ама не получаваме европейско обучение, допълни раздранено тя.
Според момичетата почти няма разлика в това дали преподавателите им са млади или стари. Едните са уморени и не могат да разберат, че с викане и заплахи нищо не става, а другите знаят как да ти привлекат вниманието, но и ти дават да им се качиш на главата, споделя Яни.
Обратно на емоционалните момичета, единственото момче в компанията Кико, на 17 години от 7 СОУ, смята, че не може да влизаш в час с мисълта кое по напред да платиш - тока или парното. Според него учителите заслужават по-високи заплати и това би променило отношението им към учениците.
При тези думи, Нати веднага контрира:
"Трябва революция! Това обаче не означава да се вдигнем и масово да заминем за чужбина, както правят повечето ни връстници сега. Аз лично искам да се реализирам тук в България."
Според децата трябва да се гласува, но много от тях смятат да пуснат бюлетини, които после да се зачетат, като невалидни.

Кафенетата
Някои ученици избират заведенията, като начин за губене на време. Има няколко ключови места, където младежите редовно прекарваха многото неучебни дни напоследък. Това са предимно по-евтини кафенета и заведения, като бар "ПнП". Там срещнахме и няколко момичета, които също си говореха по темата за учителската стачка.
За да си заслужат заплатите, едно от решенията според мен е да им правят изненадващи проверки в часовете, споделя Милена от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Нейното училище не стачкува ефективно. Учителите при нас просто те задължават да седиш, а ако искаш да научиш нещо, няма как, защото някой все ще ти пречи, допълни ученичката. Според нейната приятелка Бистра от „Бастилията" (31 СУЧЕМ) обаче, образованието има нужда от много по-високи заплати. Тя е на мнение, че с поне 700 лева възнаграждение, повече хора ще кандидатстват педагогика.

Алтернативата
Докато едни пият бира в градинките, други ученици прекарват принудителната ваканция в уроци и работа. Това правят и 17-годишната Ася и Сиана, която е на 18 години. Те са абитуриентки и са на мнение, че учителите не заслужават по-високи заплати.
Сиана, ученичка от столичното 123 СОУ, казва, че е недоволна от образованието в България:
"В 12 клас стана така, че ми смениха преподавателя по английски език. Отивам аз един ден на училище и не мога да повярвам на ушите си -преподават азбуката!"
"Други учители дори не си правят труда да диктуват- просто ти казват отвори на страница 20 и препиши правилото." Учениците се надяват, че увеличението ще накара преподавателите им да не претупват уроците си и да правят часовете по-интересни". Това допълни приятелката й Ася.

Публикация във вестник "Монитор"

4 коментара:

Анонимен каза...

UFS mining shelters include the Rapid-Span, Supa-Span, and Alu-Span range of products, these structures are all easily disassembled and cartable making them excellent
for interim facilities with resale options.

As adults riding motorcycles, we usually don't even think about steering. A large number of workers, particularly in the professional occupations, will become eligible for retirement in the coming years, and some companies may have trouble coping with the loss of many experienced workers to retirement at a time when the industry is expanding production on dryer machine and ball mill machines.

Анонимен каза...

With the ability to actually alter the texture and condition of the hair with clever and fashion-forward hair styling
products, Rusk Being products are sure to intrigue the hair product lover in
all of us. As natural products don't have any side-effects, you can rest assured for healthy hair. When one thinks of fungus, they don't generally
associate it with the head or scalp, but the itching, burning scalp,
rash or pimples on the scalp could very well be caused by
a fungus, requiring antifungal shampoo to provide well needed relief
to the symptoms.

Have a look at my blog - hair products

Анонимен каза...

Pilots complete flights for their airline, using
their simulator, either online (using a network such as Sim - Miles) or offline, and then file a pilot report.

Even recommended system specs had difficulties coping with the games demands on first launch when flying over the more substantial town locations.

In terms of sheer enjoyment, the Rollercoaster Tycoon series leads the pack.

Initially, it took a little while to go through the
manuals and understand how it works, but once that was done, it was a
breeze. If youre a flight sim enthusiast, the you must try the
king of flight simulator games.

Анонимен каза...

Today there is still plenty of activity in all the area
mines. Try and keep all of your tools and items organized in a
neat way. One particular of the primary regions within
the mining market in Australia
which has observed the fantastic boost in the employment of ladies is dump
trucking.