10/29/2007

Епохата на GPS-а

Епохата на GPS-а

Глобалната система за позициониране GPS (Global Positioning System) става все по-популярно средство за ориентиране у нас. Навигационните уреди (най-популярните марки в бранша са Garmin, TomTom, Magellan и LG) вече се продават на съвсем достъпни цени във всеки специализиран магазин. Все по-модерни стават и телефоните, които имат вградена GPS-навигация, или пък моделите, към които лесно може да се прибави допълнителен приемник за целта.
Технологията GPS се основава на 30 спътника, които са разположени в шест орбити около земята и се движат със скорост 11 хил. км/ч на височина около 20 хил. км. Те излъчват радиосигнали, благодарение на които GPS приемникът посочва точното ви месторазположение на географската или пътната карта. Въпреки че съществува от почти 30 години, тази система влезе в масова употреба едва през последното десетилетие.

Историята
Идеята за създаване на такава радионавигационна система се ражда още в края на 50-те години, когато СССР изстрелват първият изкуствен спътник. До реализирането на идеята обаче минават около 20 години. През 1978 г. е пуснат в орбита първия операционен сателит. Отначало системата е била наречена GPS NAVSTAR и е била изцяло военен проект. През 1983 г. обаче, поради навигационна грешка, южнокорейски граждански самолет с 269 души на борда навлиза в съветското въздушно пространство и е свален от руски изтребител. Една от последиците на тази трагедия е че тогавашният американски президент Бил Клинтън разрешава използването на GPS и за граждански цели.

GPS-навигаторите за кола на Garmin са сред най-популярните на българския пазар. Цената им варира от 350 до 1200 лева, като в повечето случаи се продават в комплект с карти на над 40 български населени места.


В момента технологията може да бъде използвана безплатно от всеки.
Спътниците предават на две честоти ­ L1 (1575.42 MHz) и L2 (1227.60 MHz). Първата е свободна и осигурява точност до 3 метра, втората ­ до няколко милиметра и се ползва за военни и геодезични цели.

Как работи
Точното местоположение на обекта се намира чрез т. нар. метод на трилатерация. Мястото му се определя като пресечна точка на няколко окръжности с известен радиус (разстоянието от спътника до приемника) и координати на центъра (спътника). Пространството между сателита и потребителя пък се пресмята като времето, за което сигналът стига до нас, се умножава по скоростта на светлината. Колкото повече спътници използваме, толкова по-точни координати дава GPS приемникът ни. Разбира се, трябва да се знаят и точните координати на всеки от тях. За това се грижат пет наземни станции, разположени във военни бази на територията на САЩ.

Колко струва
GPS приемникът представлява електронно устройство с цветен LCD дисплей и размери малко по-големи тези на GSM. У нас такава джаджа струва между 350 и 1500 лв. Приставката за мобилни телефони пък е под 150 лв. Можете да изберете и джобен компютър или смарт телефон с вграден GPS, или пък Bluetooth GPS приемник, който да
свържете към GSM-а си.
Доста хора обаче предпочитат PDA устройствата. Това са мобилни компютри с тъч-скрийн, които наподобяват смартфон. Хубавото при тях е, че можете едновременно да гледате къде се намирате, да направите снимка и да отворите документ в Word, в който да прикачите изображението и да го изпратите като е-mail, който съдържа координатите ви.
Компанията Kodak пък планира през 2009 г. пускането на фотокамера с вграден GPS. По този начин всяка снимка, ще носи информация за това къде точно е направена.

Публикация в "Монитор"

Няма коментари: