5/11/2009

Всеки ден свършва в "Петък"

Добре дошли, това е заведение за "наши хора". Така 24-годишният Кирил и партньорът му 21-годишният Радослав ни посрещат в своя бар "Петък". Поредното уникално и чаровно заведение от поредицата "ъндърграунд" предизвика интереса ни и решихме да идем и да видим какво се случва. Сигурно си спомняте бар Faces на бул. Васил Левски 67. Е, от известно време вратичката там се краси от нова табела с ново име, а вътре срещаме нови управители, персонал, цветове, меню.

Историята на заведението започва преди десетина години, в главата на Кирил. „Бях в 9-10-и клас. От тогава знам, че в един момент от живота си ще си имам заведние", започва разказът си момчето. "Повлия ми това, че се сближих повече с Радо, който също имаше такива идеи”.

Момчетата дълго време търсели място и накрая попадат на малкото помещение на бул. Васил Левски. Примирили се, че по-добро в карето Попа-Седмочисленици-СУ-Левски няма да намерят. „В центъра няма къде да построиш а всичко останало или ще е в жилищна кооперация, или ще е забито в малките улички”, споделят момчетата.

"Когато казах, че ще правя бар, майка ми щеше да получи удар, смее се Киро и продължава: “Тя, жената, си мислеше, че баровете са само за мафиоти."

Определено предишната идея на бара не беше за това място. Представете си тъмно, затворено помещение, чиито собственици ви приканват да изпиете сутрешното си кафе или чаша скъпо уиски след работа и да се отдадете на дълбоки интелектуални размишления, поседнали върху евтини столове и дървени маси. Е, не ставаше. Следователно сме много щастливи, че мястото попадна в ръцете на тези млади момчета, които освен че радват голяма част от хората в София, сбъдват и своя отколешна мечта.

Въпреки малкото пространство, “Петък” всяка вечер се радва на голяма посещаемост и се пръска по шевовете.

Мястото предлага голяма зала, в която по стените са разположени дълги барове със столчета, както и с голямо сепаре с меки диванчета и възглавници. Атмосферата е изключително приятна и арт благодарение на лампите, украсата, която момчетата сами измислили и поставили и симпатичните бамбукови тапети, направени по поръчка. В Петък трудно ще се отдадете на задълбочени разговори или размисли.

Музиката обикновено е силна, с което се забранява скуката, за сметка на танците.

. Всяка вечер в заведението можете да разкършите снага на фона на дръм енд бейс, реге, брейкбийт,

фънк и груув ритми. За да раздвижат атмосферата, момчетата са решили да разкарат масите, яденето и мезетата. Не случайно се носи приказка, че Петък се превърна в зимния вариант на емблематичния созополски бар “Малката текила”. Не заради външния вид, а заради “пълнежа”. Така че не се изненадвайте, ако сте почитател на Созопол, къмпингуването, Смокиня, Градина, Златна Рибка, и срещнете половината си сродници в бар под земята в центъра на София.

„Целта ни не е всяка вечер да става лудница”, продължава Киро и допълва:”Това е просто приятно допълнение към ежедневието. Обикновено ние пускаме музиката, няма вход. От време на време каним приятели диджеи, но не го обявяваме.”

„В началото цялата клиентела на бара можеше да се нарече чисто и просто „наши хора”, заявява с широка усмивка на уста момчето. Ние потвърждаваме, че откъм посетители мястото наистина може да бъде категоризирано и да му залепим етикет „не е за отрепки”. В бара няма вход, цените са ниски, но понякога има изгонени. Има дори такива, които имат забрана за влизане изобщо.

Смело е да се каже кой от двата пола предпочита повече заведението. Момчетата, защото са като у дома си или момичетата, защото това е нещо като изложбен център на “готините пичове”, по които девойки, мислещи си че Cypress Hill и Stereo MCs са некомерсиални банди, точат лиги. Кецове, шапки, широки и не чак толкова дънки, бири – пълна идилия. На всичкото отгоре със сигурност не малка част от девойките получават спазъм и при вида на някой от собствениците на бара, защото и те, както и повечето посетители на заведението, попадат в графата “20-26 годишни добре изглеждащи момчета”.

В Петък се ходи, ако сте от онези, за които идеалната вечер с приятели не включва задължително ресторант и бутилка вино, или хаус клуб и скъпи питиета. Ако харесвате не чак толкова популярната музика, обичате да срещате сродни души и не държите толкова на питието, колкото на компанията, то “Петък” е точно за вас. И това не защото в бара няма питиета. Просто залисани в разговорите с хората около вас, танците и шегите, ще забравите какво пиете и дали пиете въобще. Просто ще се насладите на вечерта.



1 коментар:

Stan каза...

Еха, много добро и съвпадащо с реалността представяне.
Thumbs Up!