10/11/2007

Искам да готвя.net

Маниаците на тема кулинария споделят опит в мрежата

Във века на цифровите технологии все повече хора решават да захвърлят готварските книги и да изберат по-лесния начин за търсене на рецепти -в Мрежата.
Най-популярни са готварските портали, които събират различни категории страници. Такъв е recepti.start.bg. В него менюто е богато ­ диетични рецепти и сайтове, азиатска кухня, кулинарни книги, дори и заведения. Алтернативен на този портал е recepti.startirai.com. Там освен всичко има и меню, което ви позволява по-подробно да се запознаете с традиционната кухня на различни страни.
Един от най-известните и посещавани български сайтове за кулинария се намира на адрес gotvetesmen.com. Освен с хубав интерфейс, той привлича и с богатия си каталог от рецепти. Те са разделени по азбучен ред, категории и източник. В сайта има и страница "Полезно" която съчетава в себе си няколко неща ­ съвети, речник на подправките и информация за различните продукти. Интересна е и частта "10 от..", където след кликане произволно се появяват по десет ястия от различните категории.
Разработчиците на mandja.com пък са се постарали освен рецепти, да включат и интересни за читателите статии. Още на първата страница посрещат заглавия като "Храната и депресията", "Какаото" и други. В сайта има и съвети за здравословно хранене и диети, както и специално меню ­ за различни поводи като Бъдни вечер и Коледа. Потребителите имат възможност дори да слагат свои рецепти и снимки на приготвени от тях ястия.
На адрес receptite.com се намира Веселият готвач. Всяка седмица той предлага на потребителите Тема, като например "Палачинките по света", която намира място дори във форума. В страницата потребителите освен да търсят и добавят рецепти, могат да намерят и енциклопедия на ястията.

Kulinar.gbg.bg и Gotvetesmen.com са сред най-популярните кулинарни сайтове в родния Интернет.Единственото условие е да са регистрирани.
kulinar.gbg.bg предлага на посетителите си още по-разнообразни рецепти. Там има и страница, посветена на начинаещите в готварството. Приготвянето на ястията в "Стъпка по стъпка" е показано подробно, дори има и изображения, които да напътстват готвачите. Погледа привлича и страницата "Готварски техники", където са описани различни съвети от това, как да сплетете козунак във формата на цвете, до идеи как да декорирате ястията си.
Интересна чуждестранна връзка е pbs.org/juliachild. На този адрес потребителите имат възможност освен рецепти да видят и видеоматериали свързани с приготвянето на различни ястия, както и да получат съвети от известни готвачи. Единственият недостатък на сайта е, че е изцяло на английски език.

Няма коментари: