10/11/2007

Една друга усмивка...

История на усмивката. Част от публикация.

:-O изненада, учудване

:-{} или :-* Целувка
:'( Плача
0:-) изобразява невинност
8-) или B-) очила, приема се като "изглеждам готин"
:-S Объркване
:-X "Упс, това не трябвше да го казвам", "няма да кажа"
}:-) злорадство, дяволитост
?-) Пират
o/ радост, вдигнати във въздуха ръце
:-C много нещастен
:-|| ядосан
:-@ крещящ
:( ) "не мога да спра да говоря"
:-$ "срам ме е"


Емотиконът, съставен от двоеточие, тире и затворена скоба, е използван за пръв път на 19 септември 1982 от университетския професор Скот Фалман. Поводът е била дискусия за ограниченията пред онлайн хумора, или как по-точно да се обозначават коментари, които не трябва да се приемат много сериозно. Оригиналната публикация е открита и направена публично достояние едва през 2002 г. В нея, още преди четвърт век, е бил предложен и знакът, с който да се отбелязват неща, които изобщо не са майтап, а именно :-(.
Усмивката е била използвана още през 1857 г. в морзовата азбука. Тогава числото 73 е означавало "любов и целувки", а по-късно "най-добри пожелания".
Оригиналните и най-често използвани ASCII версии на емотиконите :-) и :-( са предложени едва век по-късно от Скот Фелман. През годините, преди да започне масовото им използване в Интернет, те са имали много появи в медиите. Най-ранната от тях е в печатна реклама на филма "Лили" във вестник "Ню Йорк Хералд Трибюн" през 1953 година.
Самият термин "емотикон" влиза в употреба с появата на чата за добавяне на по-изразителни емоции към разговора. Съществуват и емотикони, които са повлияни от източната японска анимация. Те, за разлика от западния стил, са изправени, а не наклонени на 90 градуса. В Източна Азия например, знакът за усмивка е (*_*).Тъй като в много програми (особено за мигновена комуникация като ICQ или пък в Microsoft Word) оригиналните символи се конвертират автоматично в различни по стил иконки, все повече популярност набират и "обърнатите" усмивки - например като (-:. Те, засега, все още не се разпознават и съответно заместват директно с картинка.



Няма коментари: