3/15/2008

ОРИГАМИ


За много хора оригамите са не просто любимо хоби, а мания. Почти няма човек, който поне веднъж да не е правил фигурки от хартия – солнички, цветенца, мишки. Освен че ни забавляват, оригамите развиват логическото и конструктивното мислене. Трябва само да се въоръжите с ножица, лист хартия, принтер и … Интернет достъп.

Много и интересни оригами можете да намерите на адрес origami-club.com. На сайта са събрани десетки модели, разделени по категории – от буболечки и плодове, до аксесоари и дрехи. За начинаещите има специална секция, озаглавена Easy Origami. Интересна възможност в сайта е анимацията, която придружава голяма част от оригамите. По този начин, освен диаграма и инструкции, можете да видите и клипче, което да ви помогне в изработването на модела. Видеофайловете се гледат директно чрез браузъра и се показват в мини-плеър. Имате възможност както да пускате отделни кадри, така и да забързвате или забавяте възпроизвеждането.

Друга страница, която събира на едно място много и интересни оригами модели е modelche.blogspot.com. Този блог е посветен изцяло на нестандартното изкуство. Категориите се намират в лявата част на сайта, като включват фигурки от животни, до самолети и украса. На modelche.blogspot.com можете дори да научите повече за историята на оригамите. Това, което отличава блогът от другите сайтове на тази тема е това, че липсват диаграми. Всички инструкции са под формата на видео-клипове.

За оригами-фенове е и сайтът origami.com. Това определено е най-богатата колекция хартиени фигурки в мрежата. Поради тази причина, страницата не предлага готов каталог или менюта с категории. За да издирите фигурка за сгъване, трябва да използвате опцията “Търсене”, която се отваря автоматично след като заредите която и да е от под-страниците. Можете да търсите по тема, автор, както и да посочите ключови думи. Единственият недостатък на origami.com е, че почти няма модели за начинаещи или за деца. Повечето оригами са предназначени за професионалисти, тъй като са сравнително сложни за изпълнение. За да прецените, дали ще се справите с изпълнението на даден модел, трябва да видите каква категория е той. В origami.com има три нива на трудност. Най-лесните оригами са обозначени с S (simple), тези за напреднали - с I (intermediate), а най-трудните – със C (complex). Друга особеност на сайта е, че повечето модели са в PDF формат и не се отварят директно в браузъра.

Няма коментари: