3/24/2008

Спането на работа ни прави по-умни

Спането на работа подобрява паметта

Това заглавие ми се наби като трън в очите, докато се ровех по новинарските агенции. Изумително, странно, но факт. Не смея да го пробвам обаче. Най-малкото, заради изключително екстремния ми работен ден напоследък. Темповете на работа намаляват след 5, когато обаче вече няма файда от спането. Ще задремя и няма да се събудя до другата сутрин. Лошото в случая е, че на другия ден ще съм невероятно мързелива.

Ето какво гласи дописката:

Поспиването само няколко минути на работното място подобрява паметта и умствените способности, съобщиха германски учени. Доктор Олаф Лаал от университета в Дуисбург доказа, че краткият сън има по-голям ефект от простата почивка на мозъка – той подобрява мозъка и ефективността от умствения труд. Нещо повече, само шест минути сън могат да имат същия ефект върху паметта, колкото и спането цяла нощ.
Екипът на доктор Лаал е поставил на студенти задачата да запомнят списък от 30 думи и тествал паметта им, след като те един час играли solitaire (игра с карти в Интернет).
Специалистите са установили, че тези, които са си подремнали няколко минути, са се справили по-добре със задачата в сравнение с онези, които са останали будни. “Това е първото изследване, което показва, че много краткият сън подобрява паметта”, твърдят германските учени. /БГНЕС

Няма коментари: