3/28/2008

Правят осмо рилско езеро


Осмо рилско езеро ще бъде изградено на Рила планина. То е част от проекта за ски курорт „Паничище”, който се реализира незаконно в момента - един от осемте, които трябва да изникнат в Рила до няколко години. 90% от територията му е в Националния парк, който е защитен със закон, който забранява строителството в него.

Маршрутът Паничище-Езерата-Кабул включва 27 писти и съоръжения, 1800 дка земя в национален парк Рила, 600 дка в Рила буфер, по 10 000 легла в Паничище и Сепарева баня, както и осмо рилско езеро. То ще се използва за производството на изкуствен сняг. Това се налага, тъй като надморската височина в тази част на планината е прекалено ниска и снегът не може да се задържи дълго. Освен това, строителството на ски писти и съоръжения на такава ниска надморска височина (1500м) по закон е забранено. Курортът Паничище включва също и изграждането на няколко малки писти за екстремно каране, които ще започват от връх Кабул, чийто район по принцип е лавиноопасен. В момента в планината се строят пътя Паничище – х. Пионерска – х. Рилски езера, както и лифта х. Пионерска – х. Рилски езера. От незаконните строежи обаче, освен планината страдат и местните хора, които се страхуват да изкажат мнението си, тъй като непрекъснато биват заплашвани от мафия, строители и инвеститори.

Хубавата новина тук е, че ние, българите, знаем най-много за Натура 2000, в сравнение с другите държави в Европа. Според статистиката, над 70% от нашенците са информирани за състоянието и значението на мрежата, при 10% средно за Западна Европа. Освен това, България може да се похвали с една от най-големите Натура мрежи на континента. Докато преди няколко години тя беше само 5% от територията на страната, в момента мрежата обхваща над 33%. Освен това, част от планините ни, сред които и Рила, са част от световната природна мрежа ПанПаркс.

Няма коментари: