10/29/2007

Идва ли краят на часовете по пиене в “Борисовата”

Идва ли краят на часовете по пиене в “Борисовата”

Много тинейджъри обсъждат протеста на учителите по кръчмите

ЕЛЕОНОРА СИМЕОНОВА

Преподавателите в системата на средното образование стачкуват вече повече от месец. През това време най-потърпевши се оказаха учениците. Екип на "Монитор" видя какво правят младежите в София по време на принудителната ваканция.
В Борисова градина започва да се пълни с тинейджъри още ранните следобедни часове. Там прекарват времето си предимно ученици, които са насядали по пейките с бири в ръка, някои и с по-твърд алкохол.
Репортер на "Монитор" видя група осмокласници от Немската гимназия в София, които бяха заложили на класическата комбинация мента със спрайт.
Петък следобед е, това е нещо съвсем нормално, каза 14-годишния Димитър и допълни, че тук са се събрали все музиканти и писатели, а момичетата са в специална паралелка и през седмицата ходели на училище, но в петък нямало какво друго да се прави.
В страни от тях се беше настанила и друга групичка, която обаче караше на бира.

На открито
Още се радваме на топлото, а и днес имахме само един час, споделя Марио. Той е дванадесетокласник в столичното 12 СОУ. В последните топли есенни дни Марио се наслаждаваше на времето с приятели и бира в ръка.
Като започнем училище, няма да е кой знае колко по-различно. Там правим същото - мотаем се, приказваме си, само че не на открито, ами в час, споделя ученикът.
Според децата, стачката на учителите е безсмислена, а искания процент увеличение е нереален. Младежите са на мнение, че по-високото възнаграждение няма да накара преподавателите да им обръщат повече внимание. Напоследък много ги вълнувала и темата около изборите, тъй като голяма част от абитуриентите тази година вече са навършили пълнолетие. Веселин от столичното 93 СОУ се заканва да гласува за Тити Папазов, защото го харесва.
Въпреки, че някои училища не стачкуват на 100%, това не пречи на възпитаниците им също да прекарват учебното време в градинките. Група ученици от 7 СОУ и Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн (ПГТМД) например, бяха предпочели да прекарат следобеда си на "Баба Яга". Според Деница и Нати, от столичната ПГТМД възможно решение на проблема с образованието е да се съкратят тези, които не си вършат работата.
Стачката е прекалена. Не може да не знаеш как да си вършиш работата и да искаш толкова много пари, сподели Нати. Европейски заплати, европейски матури, ама не получаваме европейско обучение, допълни раздранено тя.
Според момичетата почти няма разлика в това дали преподавателите им са млади или стари. Едните са уморени и не могат да разберат, че с викане и заплахи нищо не става, а другите знаят как да ти привлекат вниманието, но и ти дават да им се качиш на главата, споделя Яни.
Обратно на емоционалните момичета, единственото момче в компанията Кико, на 17 години от 7 СОУ, смята, че не може да влизаш в час с мисълта кое по напред да платиш - тока или парното. Според него учителите заслужават по-високи заплати и това би променило отношението им към учениците.
При тези думи, Нати веднага контрира:
"Трябва революция! Това обаче не означава да се вдигнем и масово да заминем за чужбина, както правят повечето ни връстници сега. Аз лично искам да се реализирам тук в България."
Според децата трябва да се гласува, но много от тях смятат да пуснат бюлетини, които после да се зачетат, като невалидни.

Кафенетата
Някои ученици избират заведенията, като начин за губене на време. Има няколко ключови места, където младежите редовно прекарваха многото неучебни дни напоследък. Това са предимно по-евтини кафенета и заведения, като бар "ПнП". Там срещнахме и няколко момичета, които също си говореха по темата за учителската стачка.
За да си заслужат заплатите, едно от решенията според мен е да им правят изненадващи проверки в часовете, споделя Милена от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Нейното училище не стачкува ефективно. Учителите при нас просто те задължават да седиш, а ако искаш да научиш нещо, няма как, защото някой все ще ти пречи, допълни ученичката. Според нейната приятелка Бистра от „Бастилията" (31 СУЧЕМ) обаче, образованието има нужда от много по-високи заплати. Тя е на мнение, че с поне 700 лева възнаграждение, повече хора ще кандидатстват педагогика.

Алтернативата
Докато едни пият бира в градинките, други ученици прекарват принудителната ваканция в уроци и работа. Това правят и 17-годишната Ася и Сиана, която е на 18 години. Те са абитуриентки и са на мнение, че учителите не заслужават по-високи заплати.
Сиана, ученичка от столичното 123 СОУ, казва, че е недоволна от образованието в България:
"В 12 клас стана така, че ми смениха преподавателя по английски език. Отивам аз един ден на училище и не мога да повярвам на ушите си -преподават азбуката!"
"Други учители дори не си правят труда да диктуват- просто ти казват отвори на страница 20 и препиши правилото." Учениците се надяват, че увеличението ще накара преподавателите им да не претупват уроците си и да правят часовете по-интересни". Това допълни приятелката й Ася.

Публикация във вестник "Монитор"

Епохата на GPS-а

Епохата на GPS-а

Глобалната система за позициониране GPS (Global Positioning System) става все по-популярно средство за ориентиране у нас. Навигационните уреди (най-популярните марки в бранша са Garmin, TomTom, Magellan и LG) вече се продават на съвсем достъпни цени във всеки специализиран магазин. Все по-модерни стават и телефоните, които имат вградена GPS-навигация, или пък моделите, към които лесно може да се прибави допълнителен приемник за целта.
Технологията GPS се основава на 30 спътника, които са разположени в шест орбити около земята и се движат със скорост 11 хил. км/ч на височина около 20 хил. км. Те излъчват радиосигнали, благодарение на които GPS приемникът посочва точното ви месторазположение на географската или пътната карта. Въпреки че съществува от почти 30 години, тази система влезе в масова употреба едва през последното десетилетие.

Историята
Идеята за създаване на такава радионавигационна система се ражда още в края на 50-те години, когато СССР изстрелват първият изкуствен спътник. До реализирането на идеята обаче минават около 20 години. През 1978 г. е пуснат в орбита първия операционен сателит. Отначало системата е била наречена GPS NAVSTAR и е била изцяло военен проект. През 1983 г. обаче, поради навигационна грешка, южнокорейски граждански самолет с 269 души на борда навлиза в съветското въздушно пространство и е свален от руски изтребител. Една от последиците на тази трагедия е че тогавашният американски президент Бил Клинтън разрешава използването на GPS и за граждански цели.

GPS-навигаторите за кола на Garmin са сред най-популярните на българския пазар. Цената им варира от 350 до 1200 лева, като в повечето случаи се продават в комплект с карти на над 40 български населени места.


В момента технологията може да бъде използвана безплатно от всеки.
Спътниците предават на две честоти ­ L1 (1575.42 MHz) и L2 (1227.60 MHz). Първата е свободна и осигурява точност до 3 метра, втората ­ до няколко милиметра и се ползва за военни и геодезични цели.

Как работи
Точното местоположение на обекта се намира чрез т. нар. метод на трилатерация. Мястото му се определя като пресечна точка на няколко окръжности с известен радиус (разстоянието от спътника до приемника) и координати на центъра (спътника). Пространството между сателита и потребителя пък се пресмята като времето, за което сигналът стига до нас, се умножава по скоростта на светлината. Колкото повече спътници използваме, толкова по-точни координати дава GPS приемникът ни. Разбира се, трябва да се знаят и точните координати на всеки от тях. За това се грижат пет наземни станции, разположени във военни бази на територията на САЩ.

Колко струва
GPS приемникът представлява електронно устройство с цветен LCD дисплей и размери малко по-големи тези на GSM. У нас такава джаджа струва между 350 и 1500 лв. Приставката за мобилни телефони пък е под 150 лв. Можете да изберете и джобен компютър или смарт телефон с вграден GPS, или пък Bluetooth GPS приемник, който да
свържете към GSM-а си.
Доста хора обаче предпочитат PDA устройствата. Това са мобилни компютри с тъч-скрийн, които наподобяват смартфон. Хубавото при тях е, че можете едновременно да гледате къде се намирате, да направите снимка и да отворите документ в Word, в който да прикачите изображението и да го изпратите като е-mail, който съдържа координатите ви.
Компанията Kodak пък планира през 2009 г. пускането на фотокамера с вграден GPS. По този начин всяка снимка, ще носи информация за това къде точно е направена.

Публикация в "Монитор"

Microsoft представи OUTLOOK 2007

Microsoft представи OUTLOOK 2007

Новата серия програми на софтуерния гигант оптимизират връзката между компютъра и мобилния телефон

Microsoft представи продуктите от серията Unified Communications и в България. Сред новите версии на Windows Mobile, Exchange Server и Office Communicator се нарежда и Microsoft Office Outlook 2007. Експертите от компанията са се постарали да направят програмата нещо повече от e-mail клиент и тя би се харесала дори и на най-запалените почитатели на Linuх. Докато преди години проверката на електронна поща чрез телефона беше лукс, сега това се превръща в необходимост.
Част от екстрите в новия Outlook са календарът и списъкът със задачи, които могат да бъдат споделени с други потребители от адресната ви книга. По този начин, когато искате да организирате среща, можете да направите това само чрез едно съобщение и кратка справка. Това ще ви спести дългите телефонни разговори и уговорки. В програмата има интегрирани списъци с ресторанти, зали и др., които също можете да запазите само с едно съобщение. Освен това, новата поща има и една много полезна възможност ­ изпращането на анкети. Така ако изпратите e-mail с въпрос "Ще дойдете ли довечера" с възможни "Да" и "Не" до 50 души, след няколко минути ще получите директни отговори, както и обща справка. Ще можете да ги прегледате като отворите изпратеното писмо от папката Sent Items и от там изберете Tracking. Такъв бутон има и в календара, за да прегледате дали човекът, залата или услугата, от които имате нужда, са свободни.
Ако пък сте объркали получателя на дадено съобщение и осъзнаете това малко след като сте го изпратили, можете да се възползвате от услугата Recall, която връща e-mailа.
Полезна и удобна възможност е и тази, за преглед на attachment-и. Вече няма да се налага, да сваляте файла и след това да го отваряте в специално приложение ­ от Windows са се погрижили, да разглеждате всичко в един прозорец.


В новият Outlook 2007 имате и повече права върху съобщенията, които изпращате. Когато искате информацията в даден e-mail да бъде Read-only или достъпна след въвеждане на парола, трябва просто отворите в менюто Security и от там да изберете желаните от вас ограничения. Също така, можете да зададете валидност на съобщението, като след изтичане на срока то автоматично да се изтрие.
Най-доволни обаче ще останат тези, които освен Outlook използват и телефон с операционната система Windows Mobile. За тях има специален набор услуги, които стават достъпни след синхронизация на двете приложения. По този начин потребителите ще могат освен на телефона, да получават информация за пропуснати обаждания и в e-mail клиента си.
Windows Mobile е съвместим и с още едно приложение ­ чат-клиента Office Communicator 2007. Ако не сте на компютъра и някой ви пише, вие автоматично ще получите съобщение за това освен в Inbox-а на пощата и на мобилния си телефон.
Също така, благодарение на Outlook Web Access (вече задължителна част от програмата), всички потребители имат директен достъп до адресната си книга, Inbox, Outbox и всички други услуги и папки, които предлага Outlook Express 2007, без значение къде се намират.

Публикация в "Монитор"

10/20/2007

Requiem for a Peek

Изведнъж ми се прислуша APHEX TWIN и се сетих за това видео - director cut от филма Requiem for a dream. Травмиращо.

10/14/2007

Dee Lite - Groove Is In The Heart

Колко GROOVY, колко ЦВЕТНО, колко РЕТРО!

10/11/2007

Новата фонетика на Windows Vista

Операционната система обърква с различната подредба на някои клавиши, изходът е в специална добавка

Windows Vista не спира да изненадва и често пъти да разочарова потребителите. Последното “провинение” е новата фонетика, която използва операционната система. Хората, които са свикнали да пишат на режим BulgarianPhonetics, ще срещнат големи затруднения, докато свикнат да работят с новата операционна система на Microsoft.

Малко история

На 5 декември 2006 г. беше приет стандартът БДС 5237 ­ “Клавиатурни подредби на устройства за писане на български език”. Той заменя остарелия БДС 5237-78, при който буквите са разположени така, че най-често употребяваните са в централната зона. Този стандарт обаче обхваща само клавиатурните промени на пишещите машини и затова трябваше да бъде преработен така, че да включва и тези за компютри и GSM апарати. За разлика от пишещите машини обаче, PC-тата не допускат само една подредба. Затова те имат както БДС (където българските букви са изписани върху клавишите), така и Bulgarian Phonetics (която е направена на базата на транслитерационно съответствие ­ л е l, м e м и т.н.).
Все повече хора обаче използват фонетичната подредба, поради причината, че не всички клавиатури имат изписани български букви. Освен това, при превключване от кирилица към латиница и обратно, местата на препинателните и другите специални не се променят.


В момента в България се използва една фонетична подредба, която използва руския стандарт KOI7. В неговото транслитерационно съответствие обаче са допуснати няколко грешки. Буквата В се намира върху клавиша W, Ь върху X, а Ч и Ш дори не са поставени върху букви от латиницата. Следователно, най-разумно би било KOI7 да не се използва и да се въведе нов, по-логичен стандарт. Доскоро обаче, Bulgarian Phonetics не беше описана в официален документ и нямаше вградена поддръжка в комерсиалните операционни системи. Това е и една от причините, поради които огромна част от българските потребители продължават да си инсталират външни “кирилизатори”.

Vista Phonetics
Добрата новина от Microsoft е, че във Vista ще намерите българска фонетична подредба. Лошата обаче е, че това не е тази, на която повечето потребители са свикнали да пишат.
Главните разлики са променените места на буквите В,Ж,Ч,Ш,Ю,Я,ь. Вместо Я например, върху клавиша Q вече се намира Ч. Едно от положителните неща обаче е, че вече и удареното има свое място на клаватурата ­ върху бутона до Z.
Причината за разминаването е, че от Microsoft решиха да използват именно фонетиката, която съвсем отскоро е официален български държавен стандарт ­ БДС 5237:2006. Българските потребители са изправени пред свършен факт. Те трябва или да се преобучат да използват новият БДС, или да търсят допълнителни кирилизатори.
Решението
Привържениците на стария стандарт са намерили временно решение на объркания пъзел. С помощта на Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 всеки потребител може да си направи собствена клавиатурна подредба (б.а. изисква .NET Frameworks). След като инсталирате програмата просто трябва да добавите езика Bulgarian (Phonetic) ­ Original.

Искам да готвя.net

Маниаците на тема кулинария споделят опит в мрежата

Във века на цифровите технологии все повече хора решават да захвърлят готварските книги и да изберат по-лесния начин за търсене на рецепти -в Мрежата.
Най-популярни са готварските портали, които събират различни категории страници. Такъв е recepti.start.bg. В него менюто е богато ­ диетични рецепти и сайтове, азиатска кухня, кулинарни книги, дори и заведения. Алтернативен на този портал е recepti.startirai.com. Там освен всичко има и меню, което ви позволява по-подробно да се запознаете с традиционната кухня на различни страни.
Един от най-известните и посещавани български сайтове за кулинария се намира на адрес gotvetesmen.com. Освен с хубав интерфейс, той привлича и с богатия си каталог от рецепти. Те са разделени по азбучен ред, категории и източник. В сайта има и страница "Полезно" която съчетава в себе си няколко неща ­ съвети, речник на подправките и информация за различните продукти. Интересна е и частта "10 от..", където след кликане произволно се появяват по десет ястия от различните категории.
Разработчиците на mandja.com пък са се постарали освен рецепти, да включат и интересни за читателите статии. Още на първата страница посрещат заглавия като "Храната и депресията", "Какаото" и други. В сайта има и съвети за здравословно хранене и диети, както и специално меню ­ за различни поводи като Бъдни вечер и Коледа. Потребителите имат възможност дори да слагат свои рецепти и снимки на приготвени от тях ястия.
На адрес receptite.com се намира Веселият готвач. Всяка седмица той предлага на потребителите Тема, като например "Палачинките по света", която намира място дори във форума. В страницата потребителите освен да търсят и добавят рецепти, могат да намерят и енциклопедия на ястията.

Kulinar.gbg.bg и Gotvetesmen.com са сред най-популярните кулинарни сайтове в родния Интернет.Единственото условие е да са регистрирани.
kulinar.gbg.bg предлага на посетителите си още по-разнообразни рецепти. Там има и страница, посветена на начинаещите в готварството. Приготвянето на ястията в "Стъпка по стъпка" е показано подробно, дори има и изображения, които да напътстват готвачите. Погледа привлича и страницата "Готварски техники", където са описани различни съвети от това, как да сплетете козунак във формата на цвете, до идеи как да декорирате ястията си.
Интересна чуждестранна връзка е pbs.org/juliachild. На този адрес потребителите имат възможност освен рецепти да видят и видеоматериали свързани с приготвянето на различни ястия, както и да получат съвети от известни готвачи. Единственият недостатък на сайта е, че е изцяло на английски език.

Уеб-камери на живо какво, къде и кога

Миниатюрни очи следят какво се случва по света и докладват чрез мрежата


Все повече web-камери показват нонстоп какво става в различните точки на света. Такива устройства са поставени на ключови кръстовища, за да се следи трафикът или се включват в редакциите на телевизии и радиостанции. Някои дори поставят камери и в жилищата си.

Една от най-известните страници, на които можете да наблюдавате какво се случва в Европа, е www.webcam-index.com/Europe. Тук връзките са подредени по държави. Числото до името на съответната страна обаче не показва колко са камерите, а колко са сайтовете, регистрирани в webcam-index.com. Класацията води Англия, със 201 връзки, следвана от Германия, където те са 162. България е в средата на списъка ­ 13 регистрирани връзки.
На webcambg.com се намира един от най-подробните списъци с камери от България. Показват какво се случва в реално време в София, Варна, Пловдив, Несебър, Равда, Плевен, Чепеларе, Свищов, Велико Търново и други градове в страната. Камери има дори и на върховете Мусала, Тодорка, както и в курортите Пампорово и Боровец.

На страницата на комплекс Албена (albena.bg) зрителите могат да наблюдават едновременно пет различни камери. Виждат се плажът на курорта, който се заснема под два различни ъгъла и летищата в Приморско, Лесово и Балчик. На страницата на Русе ­ ruseonline.info има 7 камери ­ две са на ул. Александровска, а останалите са на пл. Свобода, Кръговото, църквата "Св. Георги", ТВ Кула и площада пред "Балкан". Вдясно от прозореца, в който се показва излъчването, освен местоположението и посоката, в която гледа камерата, са посочени и координатите на града. Има възможност и за наблюдение през Google Earth.

В случай че списъкът в webcambg.com ви се струва труден за разглеждане, можете да посетите oncho.hit.bg/oko. Това е една-единствена страница, която обаче е много лесна за навигация. Най-горе са разположени бързи връзки, както и карта на България. След това един под друг са поставени изгледи от най-популярните камери в страната. За да отворите някоя от връзките е нужно просто да кликнете върху снимката.

Ако все пак искате да излезете от границите на България, подходяща дестинация е сайтът earthcam.com. Той има специална търсачка, наречена MapSearch. Тя представлява карта, която показва регистрираните камери. Вие можете да натиснете върху някой от континентите и след това да се приближите до определена страна. Ако обаче знаете точно какво искате да видите, просто въведете координатите и името. Камерите се появяват като точици върху картата. Когато изберете устройство, над повечето изображения можете да видите и описание на обекта, който наблюдавате.
Направете разходката си още по-интересна, като посетите някои от по-нестандартните сайтове за уеб камери. Един такъв е www.abirdseyeviewof.com. Страницата разполага с огромен архив от уеб камери, както към различни градове, така и лични. Има дори класация, озаглавена "Най-скучните камери в Мрежата". Всеки ден пък в дясно, под основното меню, разработчиците поставят и "Камера на деня".

Друга интересна страница е и www.peoplecameras.com. Можете да се свържете към камери, монтирани в различни караоке клубове, офиси, плувни басейни, дори и в голф игрища и ресторанти


Една друга усмивка...

История на усмивката. Част от публикация.

:-O изненада, учудване

:-{} или :-* Целувка
:'( Плача
0:-) изобразява невинност
8-) или B-) очила, приема се като "изглеждам готин"
:-S Объркване
:-X "Упс, това не трябвше да го казвам", "няма да кажа"
}:-) злорадство, дяволитост
?-) Пират
o/ радост, вдигнати във въздуха ръце
:-C много нещастен
:-|| ядосан
:-@ крещящ
:( ) "не мога да спра да говоря"
:-$ "срам ме е"


Емотиконът, съставен от двоеточие, тире и затворена скоба, е използван за пръв път на 19 септември 1982 от университетския професор Скот Фалман. Поводът е била дискусия за ограниченията пред онлайн хумора, или как по-точно да се обозначават коментари, които не трябва да се приемат много сериозно. Оригиналната публикация е открита и направена публично достояние едва през 2002 г. В нея, още преди четвърт век, е бил предложен и знакът, с който да се отбелязват неща, които изобщо не са майтап, а именно :-(.
Усмивката е била използвана още през 1857 г. в морзовата азбука. Тогава числото 73 е означавало "любов и целувки", а по-късно "най-добри пожелания".
Оригиналните и най-често използвани ASCII версии на емотиконите :-) и :-( са предложени едва век по-късно от Скот Фелман. През годините, преди да започне масовото им използване в Интернет, те са имали много появи в медиите. Най-ранната от тях е в печатна реклама на филма "Лили" във вестник "Ню Йорк Хералд Трибюн" през 1953 година.
Самият термин "емотикон" влиза в употреба с появата на чата за добавяне на по-изразителни емоции към разговора. Съществуват и емотикони, които са повлияни от източната японска анимация. Те, за разлика от западния стил, са изправени, а не наклонени на 90 градуса. В Източна Азия например, знакът за усмивка е (*_*).Тъй като в много програми (особено за мигновена комуникация като ICQ или пък в Microsoft Word) оригиналните символи се конвертират автоматично в различни по стил иконки, все повече популярност набират и "обърнатите" усмивки - например като (-:. Те, засега, все още не се разпознават и съответно заместват директно с картинка.