12/13/2007

Сподели връзката

Потребители определят интересното в Мрежата


Напоследък много нашумял в интернет е сайтът svejo.net. Той съдържа множество връзки към други уеб-страници, които се предлагат от самите посетители. Сайтът освен че позволява на потребителите да отсеят това, което според тях си струва, дава възможност и на всеки да сподели предпочитанията си. Така ако харесвате някой сайт и искате още много хора да го видят, svejo.net е решението. Можете дори да добавите своя лична страница или пък отделни новини или статии. Създателите на svejo.net споделят, че се стараят да съберат истински ценните ресурси на едно място. Тяхната цел е да се превърнат в най-голямата Обществена Мрежа в България.

Хем свежо, хем зелено

Публикациите в svejo.net са разделени на две ­ на свежо и на зелено. Когато някой посети страницата за първи път, то той бива насочен към страницата със свежите материали. Това са най-интересните връзки в сайта. В svejo.net всеки потребител има правото сам да побликува линк, който харесва или пък да гласува за предложение. Именно по този начин се определя кои страници са свежи и кои ­ зелени. Тези, които са одобрени от най-голям брой потребители се появяват на първата страница и приковават погледа на посетителите. Всяка нова връзка пък автоматично се причислява към “зелените”. Тя освен, че намира своето място в определена категория, бива оцветена и в зелено. Хората, които харесат предложението гласуват за него и популярността му се увеличава. С времето обаче, известността на даден сайт може да намалее. По този начин една нова страница с по-малък рейтинг има по-големи шансове да се покаже в началото, в сравнение с друга, която е стара и има по-голям рейтинг. Интересен е и фактът, че можете да гласувате както “За” така и “Против” дадена страница или материал. Това става чрез червената и зелената стрелка, до иконата с рейтинга. Те са съответно индикация за положителен и отрицателен вот.

Бутони за всички

В svejo.net можете да поставите “Свежо” бутон на своя браузър. По този начин добавянето на нови и интересни връзки към базата данни ще става само с едно натискане на мишката. След това веднага ще бъдете пренасочени към страницата за добавяне на линкове с попълнени url и Заглавие. Освен това, можете да добавите подобен бутон и на вашия сайт или блог. Така другите потребители ще могат по-лесно да гласуват за вашата страница. Създателите на сайта предлагат и още една възможност, която пък улеснява работата с предпочитаните материали в сайта. Тя се крие зад малката къщичка с надпис “Моето свежо”. Когато натиснете върху нея можете да изберете своята любима категория. По този начн всеки път, когато влизате в сайта, ще ви се показва това, което най-много харесвате.

Няма коментари: