12/05/2007

Снимките в Мрежата

Световно известни компании са в битката за Web-албумите

Напоследък все повече потребители съхраняват снимките си в Мрежата. По този начин те са едновременно на сигурно място и могат да бъдат споделяни с приятели. Едни от основните конкуренти в Web-албумите са Yahoo (flickr.com) и Google (picasaweb.com), но освен тях в надпреварата е и известния сайт photobucket.com
Ако притежавате акаунт в Yahoo, това означава, че вече сте регистрирани и във Flickr.com. Можете да качвате максимум 20 MB снимки всеки месец. Всички изображения в сайта имат ключови думи, които могат да бъдат поставени както от този, който ги качва, така и от други потребители. По подразбиране всички изображения са публично достъпни и могат да бъдат коментирани от останалите потребители. Естествено, можете да ограничите достъпа до снимките си от менюто настройки в акаунта ви, или пък да създадете отделна мрежа от контакти, които да подредите по групи като семейство и приятели. Освен това, можете да си направите банер или икона, които да водят към ваш албум или снимка. Те са удобни за поставяне във форуми, блогове и др. Освен това, Flickr предлага и удобен софтуер, който улеснява качването на снимки.
Онлайн албумът на Google ­ Picasa пък се намира на адрес picasaweb.google.com. Той се инсталира като отделно приложение във вашия Google акаунт, наред Gmail, календара и GoogleDocs. Албумът засега предлага 1GB свободно място, което стига за около 4,000 снимки. Освен изображения обаче, можете да качвате и видео файлове. От Google, също като Flickr, предлагат и софтуер, който ви позволява да редактирате Picasa акаунта си офлайн. По този начин ще можете да подреждате снимките си и след това с натискането на един бутон да ги качите в Мрежата(Web Album), в блога си (Blog This) или да ги изпратите по e-mail (E-Mail). Можете дори да създадете Slideshow с избрани от вас изображения, както и обложки за дискове.
Photobucket.com обаче е на път да се окаже онлайн албумът, който може да засенчи Flickr и Picasa. В него също можете да качвате както изображения, така и видео. След като ъплоуднете даден файл под него се появяват три основни кутийки с връзки. Чрез тях можете бързо да вмъкнете изображение в писмо (Е-mail&IM), да го побликувате (HTML Code) или да добавите линк към него във форум или блог (IMG Code). Много полезна е и опцията Share Album. Благодарение на нея, само с едно кликване вашият албум става достъпен за познатите ви в сайтове като Myspace, Facebook, Friendster, Blogger и много други. Особено интересна е услугата REMIX, чрез която можете да създадете кратко филмче с музика, което да обединява изображения от различни папки. Повечето потребители веднага биха сравнили опцията с популярния Windows Movie Maker, най-вече заради множеството преходи (transitions) между отделните части на клипчето.

Няма коментари: