6/24/2010

Фестивалът „Водна кула” за четвърти път у нас


Ето че дойде време за поредната доза изкуство в София. Утре е денят, в който ще стартира четвъртото подред издание на уникалния международен арт фестивал Водна кула. Той ще се проведе между 25 и 30 юни в три паралелни локации – Водната кула в кв. Лозенец, Старата баня и поляната около ротондата в центъра на град Банкя и в подземието на бившия магазин София (срещу централни Хали), където са запазени останки от крепостта Сердика.

Уникалният фестивал по традиция се провежда в изоставени градски пространства с архитектурна стойност, с цел да привлече вниманието на обществеността към тяхната съдба. Тазгодишното издание кани международно признати чуждестранни артисти, работещи в сферата на експерименталните визуални изкуства – видео арт, фото и видео инсталации, за да запознае българската публика с тенденциите в съвременните визуални изкуства.
Програмата на фестивала, който е безплатен и през трите дни, ще представи нови тенденции в експерименталните видео, фото, аудио и пърформанс изкуства от цял свят в алтернативни градски пространства. Ще бъдат показани инсталации и работи на артисти от Швеция, Финландия, Франция, Испания, Великобритания, Армения, Австрия, САЩ, Бразилия и, не на последно място, България.

На откриването на 25 юни, петък, ще бъдат инсталирани видео, фото, саунд и светлинни инсталации на артисти от България, Швеция и Франция. През цялото време ще има музикална програма, арт маркет на открито, а в по-късните часове – видео прожекции.

На 26 юни фестивалът ще посети старата Баня, където ще бъдат изложени преобладаващо чуждестранни инсталации. Американката Аника Уешенски ще направи специален физически пърформанс, а за още по-добро настроение ще има и музика на открито, като в по-късните часове на деня на сцената ще се качат групите Попара и Help me Jones.

На 27 юни феста се мести в подземието на Сердика, където ще остане до 30-и. Ще има множество кино прожекции, като приоритет е даден на късометражното кино. В неделя шведите Арни Гудмундсон, Кристиян Риелоф и Юха ван Инген обещават да направят вечерта още по-арт и още по-нестандартна със своята интерактивна саунд инсталация, в която главно действащо лице е публиката.

По време на фестивала ще има арт маркет, на който родни артисти ще предлагат свои авторски произведения на изкуството – бижута, аксесоари, предмети. Ще има и два безплатни уъркшопа – един по фотография и един за деца от 8 до 11 годишна възраст.

Няма коментари: