1/03/2008

Търсим разум в космоса от дома

Интернет помага на специалистите, в обработката на данни

Търсим разум в космоса от дома, посредством личния си компютър. Това е възможно, благодарение на проекта на специалистите от калифорнийския университет Бър
кли. Той се нарича SETI@home и стартира преди повече от десет години. Името му е акроним на Search for Extra-Terrestrial Intelligence (Търсене на Извънземен Разум). Проектът представлява виртуален суперкомпютър, на който се анализират данните и сигналите от извънземен разум, които постъпват от радиотелескопа Аресибо в Пуерто-Рико. Посредством интернет SETI обединява изчислителната мощ на повече от 5 милиона PCта по целия свят, и вече е извършил изчислителна дейност, еквивалентна на повече от 2 млн. години работа на един компютър.


Как работи
Радиотелескопът Аресибо не може да сканира цялото небе. Именно затова са нужни милионите компютри, включени в SETI@home, които събират и анализират информация от различни точки на Земята. Изследователите издирват изкуствени радио сигнали, които идват от други звезди. Самата система представлява screen-saver. Той може да бъде изтеглен от http://setiathome.ssl.berkeley.edu/ и може да се свърже към няколко проекта едновременно. Програмата действа дори и тогава, когато работите, тъй като използва излишните ресурси на компютъра. Милионите потребителски PCта работят едновременно над различни части от задачата, като получават данни чрез интернет. След това те автоматично изпращат резултатите на централната система за крайна обработка. SETI@HOME използва платформата BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing ). Тя е създадена така, че всеки който има нужда и желае може да започне собствен проект за разпределено изчисление. Повечето BOINC инициативи некомерсиални и се поддържат изцяло от доброволци.

Няма коментари: