1/31/2008

Онлайн видеотерапия в пет минути


Погалете сетивата си с миниклипчетата на сайта 5min.com. Разработчиците неслучайно са кръстили своята страница “Видеопедия за живота". В 5min.com има хиляди обучителни видеоклипове с максимална продължителност до пет минути. Страницата е идеалното място, ако търсите бързо решение на проблем, или пък искате да споделите знанията си. Идеята на проекта е, че всеки човек е специалист в дадена област и може да научи другите на нещо. Файловете са свързани с всякакви житейски теми ­ от изкуство, бизнес и спорт до мода и техника. Сайтът е пълен както с красиви и завладяващи миниклипчета, така и с обучителни такива. За целта са събрани много уроци, свързани с готвене, фокуси, дресиране на домашни любимци, работа с пластилин и глина, жонглиране. Има дори инструкции за работа с някои компютърни програми, уроци по танци и фитнес. За да гледате клипчетата на сайта, дори не ви е нужна регистрация. Всички файлове са разделени на категории, изписани в лявата част на страницата. В горната част пък са връзките към Most Viewed (най-гледаните), Most Discussed (най-обсъжданите) и Top Rated (най-високо оценените) клипчета.

Специални пет минути


Особеното в 5min.com е начинът, по който се възпроизвеждат клипчетата. За целта се използва Smart Player. Чрез него можете да увеличавате част от кадъра, да забавяте възпроизвеждането или пък да увеличавате или намалявате картината. Ако видеото ви хареса, можете дори да копирате кода и да го пуснете в Myspace, Facebook, Blogger и др. За да качите свое клипче, ви трябва само регистрация, която отнема една минута и е безплатна. Разбира се, трябва да спазите и условието, което отличава 5min.com от другите подобни сайтове ­ филмчето ви да е до пет минути.


Още инструкции

Подобен на 5min.com е сайтът instructables.com. Изисква регистрация. Има възможност за качване наклипчета. За разлика от 5min.com няма ограничение в минутите, а уроците са под формата на изображения или клипове, разделени на части. Можете да гласувате за клипчетата, както и да оставяте коментари. В instructables.com има дори и състезания с награди за потребителите.

Няма коментари: