1/10/2008

Сподели езика

Ставаме учители благодарение на Мрежата

Можете да учите чужд език и едновременно с това да помагате на другите да научат вашия роден. Това става възможно благодарение на сайта italki.com. Той представлява уникална система, в които потребителите влизат в ролята на учители. Според много от посетителите на сайта, това е един от най-добрите начини за изучаване на чужд език. Регистрацията в системата е напълно безплатна. След като влезете

Имате възможност да избирате измежду десетки езици, сред които арабски, португалски, чешки, кюрдски или пък пънджаби. Чужд език се учи заедно с партньор, който например иска да учи български.

Избери си езика
Още при регистрация, първото поле, което трябва да попълните е какъв е езика, който владеете. След това избирате този, който искате да изучавате. По желание можете да оставите и данни за себе си, като години и снимка. След това е желателно да допълните в профила си езиците, които знаете, тези, които искате да научите, както и до колко сте ги овладели. Системата подбира хора, които отговарят на вашите критерии, но искат да научат български. Засега те са над 30. В сайта има и допълнителни раздели с препратки към сайтове, свързани с езиковото обучение, както и файлове с уроци. Основното поле в главната страница е Въпроси и Отговори (Questions and Answers). То представлява мини-форум, в който можете да задавате въпроси свързани с езика, който изучавате и едновременно с това да помагате на другите. Можете дори да се присъедините към дискусионна група. Когато разглеждате профили пък, до името на потребителя и езика, който изучава, има и малко изображение, което показва развитието. Така ще разберете до колко дадения човек знае езика.

Напиши...учебник
В Italki имате възможност дори да напишете учебник. Това става посредством страницата Shared Files. Тя представлява база данни с материали, свързани с изучаването на различните езици. Към всеки импровизиран учебник могат да се добавят коментари, което помага на потребителите да се ориентират по-лесно. Благодарение на опцията Search Files вие също можете да качвате файлове, които да помагат на “учениците”. Вашият учебник може да бъде в doc,ppt, xls, pdf, txt или html формат.

Няма коментари: