11/22/2010

Опа, опа, София, Европа



„Опа, опа, София, Европа". Това изречение сякаш се превърна в химн на седмицата за всички, които станаха част от магията на Popa Sapka. Румънската банда буквално взриви столичния клуб „Строежа" в четвъртък вечер с алтернативно-народните си ритми. Дима (вокал) и компания ни изненадаха много приятно, подскачайки почти два часа на сцената, зареждайки ни с позитивни емоции и много, много желание да танцуваме. Черешката на тортата беше моментът, в който бандата реши да добави една-две шепи български текст в една от песните си. Вокалистът хвана акордеона и съвсем успешно се справи със задачата да изпее „Обичам да пуша, да пия и да ям. Любов как да правя, също знам" - припевът на култовата песен „Обичам" на The Pomorians.
Специално за „Stand.bg" Дима (зад микрофона) и Дани (бас китара) дадоха ексклузивно интервю, минути преди да застанат пред родната публика за втори път.


Момчета, здравейте. Как е настроението?
Супер, нямаме търпение отново да свирим в България!

Хайде да започнем с историята ви, как се събрахте?
Дима: Popa Sapka е сформирана в Тимишоара, Румъния, преди около две години. Искахме да направим нещо различно.

Дани: Много алтернативни групи свирят прекалено „определени неща". Ние искахме да направим нещо естествено. Всеки един от нас харесва различни неща, слуша различни стилове, които съвсем естествено се събират на едно място в момента, в който започнем да свирим заедно.

Популярни ли сте в Румъния?
Дани: И да и не. Все пак все още сме млада група.

Дима: Хората знаят за нас само в Тимишоара и по родните ни места. Парадоксът е, че сме по-популярни в други страни, отколкото в родината си.

Popa Sapca e името на румънски хайдук и революционер. Неговата история има ли нещо общо с вашата?
Дани: Ха-ха, неговата история ни е любима. Всъщност четири неща формират името ни. Първото е историята за Popa Sapca. След това и името му, комбинацията от двете думи - popa (от рум. светец) и sapca (от рум. шапка). Трето, в Тимишоара Popa Sapka се нарича мястото, на което се срещат хората. Нещо като център на града е. Свирихме там и просто решихме, че това е нашето име. Плюс това се запомня лесно. Разбира се, избирайки си го, без да искаме успяхме да създадем и Pop - Ska като стил.

Как се приема парчето ви America Europa?
Дани: Доста добре. Особено това лято, на Spirit of Burgas, разни хора ни срещаха и ни пееха „Опа, опа, Америка, Европа".

Дима: Тази вечер дори смятаме да пеем „София, Европа". Сменяме текста според града, в който гостуваме.

Скоро записахте EP. Ами диск?
Дима: Първо трябва да подпишем с лейбъл. Пътят е доста дълъг, ние току-що го започнахме и смятаме да го извървим. Тази зима ще задвижим нещата, ще заснемем клип към едно от парчетата ни, а може би дори към две.

И като за финал, няколко думи за вашите фенове в България?
Страхотни сте, имате душа!

Няма коментари: