5/16/2010

Махат фермата от Facebook?



Фермери, внимание! Приберете пушките, изключете печките, изорете нивите и съберете яйцата! Задава се буря. Сайтът, който е склад за вашите трактори и извор на млякото от кравите ви, скоро може да ви изостави. Социалната мрежа Facebook може да остане без най-популярните си приложения ­ игрите FarmVille, Mafia Wars и Cafe World. Причината е в разногласия между ръководството на сайта и компанията разработчик Zynga.

Със сигурност сте чували за популярната ферма, която не само че се играе във всеки офис, дом и компютърен клуб, а обиколи и новините, предизвиквайки не един или два скандала. Над 70 милиона души по целия свят играят на FarmVille, превръщайки дигиталната сеитба в най-популярното в света компютърно развлечение. Именно това е най-известното заглавие на Zynga ­ може би най-големият играч на пазара за развлечения за социални мрежи. Компанията разполага с десетки забавления, сред които и игрите Mafia Wars и Cafe World, също достъпни чрез Facebook и превърнали хиляди потребители в зомбита пред компютъра.

Напоследък двете компании не могат да говорят на един език. Търканията помежду им вече се отразяват негативно както на социалната мрежа, така и на Zynga. Компанията разработчик получава платформа, осигуряваща достъп до база от 400 млн. потребителя, а Facebook взема твърде висок процент за предоставяне на услугите. Именно процентът на отчисленията е причина за скарването. В Zynga са недоволни, че трябва да дават 30% от всичките си печалби на Facebook. Размерът на комисионната бе обсъждан на среща с ръководството на социалната мрежа, но за жалост без резултат. От Zynga дори вече обявили, че са готови да стартират собствена социална платформа, която ще носи името Zynga Live. Всички нейни игри засега ще бъдат достъпни от Facebook, MySpace, Twitter и други мрежи, но по същия начин на тях ще може да се играе и на сървърите на Zynga.

За мнозина пускането на портала не е добра идея. Повечето, които следят темата, са на мнение, че игрите на Zynga са интересни именно защото са интегрирани в социалната мрежа. Потребителите се забавляват заедно с приятелите си, споделят кокошки и тухли в профилите си и се хвалят кой колко яйца е събрал.

Хората свикват с новостите и промените в интернет особено когато става дума за Facebook, където това е ежедневие, но дали пускането на портала Zynga live е добра идея, е трудно да се каже. Дали върлият фермер ще зареже посевите си в името на едно по-добро бъдеще за разработчика на играта, или ще се опита да намери заместител на дигиталната фурна в социалната мрежа? Преговорите продължават и окончателно решение по въпроса все още не е взето.

2 коментара:

Aquawoman каза...

Не думай :( И аз вчера се зарибих по Фермата. Три месеца отказвах да играя, защото ми изглеждаше голяма глупост, но накрая се предадох :))
Краста си е. Дано да не я спрат!

Анонимен каза...

ppfff