3/28/2009

Индийски сладки изкушават в софийска “секта”

Джин, уиски, куба либре, дайкири, кока кола, фанта и много, ама много цигарен дим. Ако според вас никое уважаващо себе си заведение не може да мине без тези неща, то по-добре не четете по-нататък, за да не останете разочаровани. Ако обаче сте от онези, които обичат да експериментират, да се поглезят с нещо вкусно и нестандартно, да научават нови неща и най-вече да се чувстват като у дома си – моля, заповядайте.

Добре дошли в къщата на знанието. Тя се намира в малка уличка в центъра на София (ул. Гладстон), на няколко минути от Петте кьошета. Не се набива на очи и не предупреждава с огромни табели още от булеварда, че приключението наближава. Нарича се Veda House и заплашва да ви зареди с много позитивна енергия, да ви запознае с уникални хора, да ви въвлече в приказната магия на чая и най-вече да ви дари с мъдрост за живота.

“Преди една година искахме да направим място, където хората да се отърсят от ежедневните си проблеми, да релаксират”, започва разказът си собственикът на чайната Слави. Седнали сме на първият етаж на къщата, който веднага примамва и най-претенциозните още от улицата със своите малки столчета и масички. Още с влизането през вратата ме лъхва аромата на чай, съчетан с почти недоловима музика и, ако не знаех къде отивам, автоматично бих си помислила, че това е леговището на някоя секта.

Е, ако секта означава място, където да се събуеш, да си поръчаш кана хубав, насипен чай, и да прекараш няколко часа в компанията на приятели или любимата си книга, да, Veda House е истинска секта, която ни приканва да се чувстваме добре.

Тук ще срещнете най-различни хора – баби, седнали на по чаша чай с бисквитки, хора, дошли да поработят на спокойствие, такива, които искат да се уединят (с книга или лаптоп, тъй като в заведението има и безжичен интернет), както и ученици, решили да разпуснат след учебния ден.

Чайната на ул. Гладстон е на два етажа. Първият е в стил тип “кафене, ама не съвсем”. На разположение са няколко масички до прозорчетата, на които да седнете на по-чай или сок с приятели. Най-чаровното на чайната обаче, това, което я прави любопитна за хората, е вторият етаж. Там хора с обувки не се допускат. Така че пригответе най-хубавите си чорапки, с които да се разходите по паркета, да седнете върху възглавничката, да се облегнете на стената и да се почувствате като у дома си. Но изненадите не свършват до тук. Вторият етаж е истински кът на мъдростта, заради многото книжки, до които можете да се докоснете. Ако сте прочели нещо, което е отворило съзнанието ви в духовен аспект и ви е повлияло по някакъв начин, можете да го оставите горе, като така помогнете на някой друг да преоткрие себе си. От своя страна ако някое заглавие, оставено от друг, ви грабне, можете да си го отнесете вкъщи и да научите нещо ново за света.

“Първоначално искахме да предоставим на гостите си възможността да си разменят разни неща.” разказва Слави и допълва: “Но имаше един голям проблем. Когато става дума за такъв тип размяна, хората действат на следния принцип – “дай аз да оставя нещо, което ми е непотребно, пък ще взема лъскавото, хубавото”. Затова се спряхме на книгите. Книгата, особено тази, която ти е повлияла, е чиста. Не става дума за учебника по математика или каталог. Тук четем разкази, романи, които са ни накарали да се замислим, да осъзнаем нещо.” Следователно, какво по-хубаво от някое интересно четиво, комбинирано с кана топъл (и още по-интересен) чай?

Когато стане дума за напитката обаче във Veda House са истински експерти.

Чаят е най-известното и употребявано питие в света. В чайната се предлагат около 60-70 вида: Йога чай, чай за пост, мате портокал, лимонена трева, билков микс с боровинки и асаи и др. “В България сме кафеджии. Хората у нас все още пият чай само като са на планина, да се сгреят, или като имат някакви болежки”, споделя Слави. Според него е крайно време тази тенденция да се промени, и общопризнатото определение на чая да не е “билка в пликче, която пия, когато съм болен.”

Чаят е една духовна напитка. Той трябва да се предлага в насипно състояние, за да се види по начина, по който е добит. Така носи съвсем друга енергия – човекът вижда и усеща това, което пие. Затова чаят в къщата се прави на място и се поднася в малки чайничета, съчетани със съответните чашки. Керамиката е направена ръчно от Силвия Томанова, която от дълго време се занимава с изработка на подобни глезотийки и влага изключително много позитивна енергия в тях. Тя се усеща още с първата глътка, дори и да не знаеш, че съдчетата са надарени с малки мантри, които дозареждат с позитивна енергия водата, в която се вари чаят. “Има една жена, която се закани, че няма да спре да идва, докато не опита от всички видове”, споделя Слави и допълва: “Е, закани се и го прави!”

Във Veda House няма да намерите Кока-Кола, Фанта или сок от ябълка в картонена кутийка. Безалкохолните в чайната се правят на място, защото напитката, която пием трябва да бъде чиста, свежа и да притежава определени качества. Затова във Veda House плодовете се изцеждат на ръка и се правят на момента. Те нямат консерванти и ако престоят по-дълго време трябва да се хвърлят. Това е причината, поради която тук единствената комерсиална марка е тази на минералната вода.

От скоро в чайната можете освен сладки и соленки, направени от екологични продукти, да се насладите и на изключителни, предимно вегетариански, манджи. Ще ви сготвят почти всичко – от солени палачинки със сиренце и доматче, зелена салата с авокадо, таратор, до зеленчукови кюфтенца, чушки с кокос и миш маш. Огромно е и разнообразието на сладки изкушения – предлагат се множество ръчно направени био шоколади, индийски сладки, чаени бисквитки и домашни сладоледи.

В менюто намира място и Аюрведа – най-древната лечебна система в света, науката за живота. Нейното име идва от две санскритски думи – “аю” (живот) и “веда” (знание). Смята се, че това знание е изначално, достигнало до хората чрез древните мъдреци по време на медитация, които възприемали здравето като неразделна част от духовния живот. Затова, според Аюрведа ако човек спазва определени правила и се храни по определен начин, ще получи и съответен резултат. Така, например, прекалената консумация на пикантни и пържени храни, се смятат за препятствия в живота.

Според Аюрведа хората се делят на три типа, според тяхното тяло и характер. Те се определят чрез специални тестове и се наричат доши. Дошите, от своя страна, биват капха, вата и питта. Капха са по-земни, по-пълнички, по-мудни и обичат да правят нещата по-бавно. За тях са подходящи стимулиращите напитки и храни. Вата са мечтатели, те обикновено са и по-слаби, затова трябва да опитат нещо успокояващо. Питта пък са тези, които носят в себе си огромен енергиен заряд, страст и плам. Те трябва да се насочват към по-балансирани продукти. Поради тази причина, както в чаената листа, така и в менюто с гозби, се предлагат специални храни и напитки, предназначени за трите типа доши. Така човек може да се наслади на нещо, което наистина му приляга и сякаш е направено само и единствено за него.


Веда ни учи на знание

В превод от санскрит, езикът на боговете, Веда означава знание. Това е древна наука от ведическите писания, свещените текстове на Древна Индия. Тя се предават от учител на ученик и е в корените на създаването на човешката мъдрост, морал и ценности. Тази дума, съчетана със съответната вибрация, има материален и духовен израз.


Съдовете са надарени с мантри
Чаят е една духовна напитка. Той трябва да се предлага в насипно състояние, за да се види по начина, по който е добит. Така носи съвсем друга енергия - човекът вижда и усеща това, което пие. Затова чаят в къщата се прави на място и се поднася в малки чайничета, съчетани със съответните чашки. Керамиката е направена ръчно от Силвия Томанова, която от дълго време се занимава с изработка на подобни глезотийки и влага изключително много позитивна енергия в тях. Тя се усеща още с първата глътка, дори и да не знаеш, че съдчетата са надарени с малки мантри, които дозареждат с позитивна енергия водата, в която се вари чаят. "Има една жена, която се закани, че няма да спре да идва, докато не опита от всички видове", споделя Слави и допълва: "Е, закани се и го прави!"


3 коментара:

Нина Симеонова каза...

Кога ще ме водиш там ???

ALEKTRA каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ALEKTRA каза...

NE MOGA DA POVQRVAM 4E PRO4ETOH VSI4KO TOVA... NO CHESTNO KAZANO I NE SAJALQVAM :) TAI KATO STE DOSTA DOBRE ZAPOZNATA S INDIISKATA TRADICIQ KAKTO ZA PITETATA TAKA I ZA HRANITE IMAM EDIN VAPROS .ZNAETE LI KAKVO E LEDALIH ILI LEDAOLIH TAKA SE PROIZNASQ A ZA PRAVOPISA SAM 100 % SIG 4E NE SE PI6E TAKA XAXA AKO ZNAETE MOLQ VI KAJETE MI :)