2/23/2009

Клубният живот в България навърши пълнолетие

Този уикенд беше див. Всички в България празнуваха и то не какво да е, ами пълнолетието на клубния живот у нас. Точно преди 18 години в София се е родил първият роден клуб – Ялта, който и до днес пази мястото си срещу Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Клубът е мястото, където за първи път България чува електронна музика. Тук за пръв път гостуват чуждестранни диджеи и вече 18 години зад пулта в столичния клуб застават едни от най-ярките имена на световната хаус сцена, сред които Victor Calderon, Timo Maas, Roger Sanchez. Поради тази причина седмичната програма на първородния син беше изпълнена с много изненади и щури изпълнения за музикалните ценители. Купонът започна още в четвъртък с вече традиционния Live Session, в рамките на който Ялта дава поле за изява на българската музика. Този път, на сцената забиха Остава, отбелязвайки начало на щурия празник. На връх рождения ден - в петък, специално за повода пристигна Sharam - половинката от култовия тандем Deep Dish. Той буквално взриви клуба със своя стилен електро-хаус сет и нестихващия си стремеж да прехвърли границите в денс музиката. Специалната изненада за всички музикални фенове, които несъмнено са най-важната част от клубния живот, обаче ще бъде тази вечер, 21 февруари. В събота меломаните си припомниха защо Ялта все още се слави като любимо място на поколения фенове на хубавата музика и доброто забавление. Някои си припомниха, а други тепърва разбраха какво е било преди 18 години, защото в клуба забиха резидентите на Ялта през тези почти две десетилетия. Зад пулта застанаха родните титани - DJ Giorgio B, DJ Vasquez и DJ Rady. "Монитор" успя да се свърже с тях, въпреки трескавата подготовка за рождения ден и да разбере какво означава да си един от първите, сложили начало на клубния живот

DJ Rady: Има много хора, които разбират защо ходят по клубове
Ти си един от първите, застанали зад пулта у нас. Какво означава 18 години клубен живот в България?
Доста работа за много хора и интелектуално развитие на всички тези хора.
Какво беше клубният живот у нас в началото и какво е сега? Не е това, което трябваше да бъде вече. Е, все пак нещата вървят в някаква посока, бавно и постепенно, но може би по-бавно отколкото на мен ми се иска.

Каква е българската публика?

Българската публика е много яка. Както и да го погледнем, даже и в момента, когато тя се е понижила доста, по независещи от нея и клубовете причини, пак става доста екзалтирана. Все пак в по-голямата си част е наясно какво прави, защо ходи по клубове. Има хора, които разбират.

Как се е променяла аудиторията през тези 18 години?

Най-голямата промяна, разбира се, беше в началото. Тогава в дискотеките се слушаше предимно подбрана музика от дадена система. И след това се получи повече свобода в музикалния жанр и стилове. Като цяло хората се развиват от музикална гледна точка.

Колко далече/близко сме до стандартите в западните страни?
Това е относително, защото естествено има приливи и отливи. Имаше момент, в който ние бяхме малко по-напред от западните страни и доста по-напред от страните, които са около нас в Балканския регион. В момента страните от Балканския регион ни поизпревариха в клубната култура. Но това е вследствие на различни фактори, които нямат нищо общо с музиката, а по-скоро с проблемите на държавата ни. Голямото количество западни артисти, които идват тук, все пак налагат някакво добро ниво. Но наистина не е това, което на мен ми се иска.

DJ Vasquez: Чалгата ни завладя!
За теб какво означава 18 години клубен живот в България?
С една дума – мъка. Изключително много работа и усилия. В общи линии има промяна към по-добро, но чалгата ни завладя.
Колко далече/близко сме до стандартите в западните страни? Може би дори сме ги достигнали, но манталитетът е много далече.

Какво беше клубният живот у нас в началото и какво е сега?

Беше общество на заблудени. Мислехме се за малко по-отворени, но сега е по-различно. Има много медии и широко интернет пространство, информацията е достатъчна, за да може всеки да си намери пътя.
Как се е променяла публиката от началото до сега? Благодарение на клубове като Ялта в положителна посока. Никой не си е представял такива велики звезди да идват колкото през последните няколко години.

А каква е тя днес?

Десет пъти по-отворена от другата. „Прекалено много” разбират. Носят се по течението. В България има десетина диджеи, които са на изключително високо ниво - и технически, и като музика. Но публиката робува на имената, които в крайна сметка ги разочароват и българският диджей оправя нещата след това. Би трябвало местните диджеи да бъдат на почит, защото тях ги гледат постоянно.

Какво ни очаква?

Криза. Все по-голяма. Пазара на този тип забавления се свива. Младите хора отиват към първичното, лесното и ориенталското. Връщаме се в ерата на ъдърграунда, защото 60 – 70% от клубовете или така наречените „дискотеки” в София са чалга.

DJ Liubo Ursiny: Българската публика е стимул да правя това, което обичам най-много
Какво означава 18 години клубен живот в България?
18 години означават пълнолетие и начало на узряване във вкусовете.


Каква е българската публика?

Чудесен стимул да правя това, което обичам най-много.


Ти си едно от новите попълнения, за които имат големи очаквания. Според теб какво ни очаква?

Възход напред и нагоре.