2/21/2009

Хайде да танцуваме, ама тихо

Звучи безумно, нали? Да събереш любимите си хора, за да отидете да потанцувате и да се сблъскате с гробна тишина. Да влезеш уверено, с голяма крачка в столичната зала "Универсиада" и да не чуеш нищо. И то не защото колоните са се повредили или диджеите изведнъж са се разболяли и не могат да участват на партито, а защото всички в залата са се пренесли в своя собствен, измислен и щур свят само с помощта на едни безжични слушалки...

Историята на безшумните партита започва през 2003 година в Англия. Идеята била на британски екоактивисти, които искали да организират забави на места като изсечени гори и пусти поляни, за да приобщят обществото към проблемите на околната среда. За съжаление шумът бил фактор, който не може да се пренебрегне, тъй като на такива места може да окаже сериозни поражения както за природата, така и за животинския свят. Така се ражда идеята за тихото парти - ентусиастите решават да раздадат слушалки на феновете, дошли на купона. Решението хем щяло да забавлява хората, хем да предпази околната среда.

Така година по-късно в Ирландия се организира първият Oxуgen festival (от англ."Фестивал на кислорода"). Първоначално идеята се приема консервативно. Много музикални фенове започват да се чудят дали ще си изкарат хубаво, ако се лишат от големите колони и мощните крясъци по време на партита. През 2005 г. обаче подобно забавление се провежда и на фестивала в Гластънбъри (Великобритания) в отговор на забраната за шум. Тихата дискотека започва да обикаля музикалните сцени и фестивали по целия свят. В момента идеята за безшумно парти се е превърнала в истински хит и става любимо изживяване не само на екоактивисти по целия свят, а и на всеки един любител на хубавата музика и нестандартния начин на забавление.

Ние също ще можем да станем част от това уникално преживяване и то още в края на месеца. На 27 февруари в Пловдив и на 28 в София ще се проведат първите две безшумни партита в България. Огранизирани от Smirnoff Experience, те ще се състоят съответно в кинотеатър „Гео Милев" и зала „Универсиада". Участие в партито ще вземат двама от резидънт диджеите на Silent Disco - NO DJ и Tony Carlos. Специални гости ще бъдат Еди Пилър и Гордън Едж. Така на първите безшумни партита у нас феновете ще могат да си изберат дали да слушат звученето на класическата черна музика (Еди Пилър) или саунът, който всяка година разтърсва парти острова Ибиса (Гордън Едж).

Какво представлява Silent Disco

Малко преди партито или на влизане в съответното помещение гостите получават персонални безжични слушалки и докинг станция с няколко различни канала. На всеки от тях можете да си изберете кой от гостуващите диджеи да слушате. Така просто слагате слушалките, наслаждавате се на любимата музика и наблюдавате как другите се забавляват. Ако в един момент музиката, която избраният диджей пуска не ви се понрави, можете веднага да се прехвърлите към другия на пулта. Най-забавното в случая е това, че когато свалите слушалките от ушите си насред залата, ще чуете гробна тишина, или най-малкото как някой в другия край си припява нещо на неразбираем език. Ще бъде много забавно да се опитате да говорите с някого и да го накарате да свалите слушалките си. Със сигурност ще си викате в първите няколко минути.


Кой кой е

Еди Пилър


Пилър от лейбъла икона Acid Jazz Records има дълга и забележителна музикална кариера като радио водещ, клубен DJ, журналист и продуцент. Той започва работа като лейбъл мениджър за легендарните Stiff records в началото на осемдесетте години, като до 1985 вече е положил основите на своя собствен лейбъл и открива млади таланти. Acid Jazz Records постига върха с групи като Jamiroquai и The Brand New Heavies. Кариерата на Пилър расте заедно с лейбъла – до средата на деветдесетте той има участия в десетки клубове по целия свят. Неговите сетове са в различни стилове – от соул, джаз и фънк до самба, афробийт и хип хоп. През 1994 г. Купува изоставен имот в Кипър и създава клуба The Blue Note. Мястото има политика да не пуска хаус музика и така става любимо на изпълнители като Goldie, Bjork, Ian Brown, Coldcut и други.


Гордън Едж


Едж успява да комбинира работата на 3 дека, като освен това свири на живо и на тромпет. Неговото име е добре известно във всички клубове на Ибиса. Именно това място се превръща в неговия „духовен дом”, тъй като още от първото си посещение през 1998г., Едж се влюбва в острова, купува си къща и заживява там. Наскоро Диджеят бързо става известен като „човека с тромпета” и става редовен изпълнител във всички основни клубове на Ибиса, сред които Pacha, Space, Amnesia. той дори беше привлечен за резидънт диджей на най-известното плажно заведение в света - Bora Bora.

Като тромпетист той е свирил за Шаде по време на световното й турне и на частни партита за Мадона.


Пуснаха интернет канал специално за българите

Smirnoff Experience създаде интернет канал специално за българската аудитория. Всеки роден фен ще може да получава актуална информация за партитата благодарение на социалната мрежа Facebook. Именно там се намира страницата, на която ще се публикуват новости около предстоящите тихи партита в България и света.

Няма коментари: