9/10/2008

Афродизиак е новата мода по дискотеките

Тъмна зала, светлинни ефекти, театрален дим. Танцуващи хора, алкохол и силна музика. Без значение какъв ден от седмицата е, всички го правят - излизат с приятели, хапват, пийват и почти винаги се озовават в някой от десетките клубове в София. По дискотеките се случват какви ли не неща и може да срещнеш най-различни хора - от такива, излезли просто да се забавляват, до пияни, надрусани, търсещи секс за една нощ. Само за една вечер можеш да се запознаеш с хора с минало, или такива, които тепърва искат да създадат своя "биография". Факт е обаче, че в клуба всеки използва някакъв вид наркотик, опиат, средство, което разтърсва физиката и психиката, без значение дали ще е алкохол, цигари, енергийна напитка или кокаин. Това лято хит сред клубните маниаци стана едно малко 30 милилитрово шишенце с прозрачна течност - попърс.

Историята разказва, че името попърс идва от САЩ още през 1859 г., когато хората използвали този вид течност в ампули, при отварянето на които се издавал характерен звук на пукот (откъдето идва и наименованието). В същността си попърсът представлява еротичен ароматизатор, който има за цел да подобри качеството на половия акт и е напълно легален - десетките му разновидности се предлагат свободно в сексмагазините и са между 20 и 60 лева. Главната съставка на повечето видове - изобутил нитрита, е от групата на нитритите, към която спадат амил, алкил, изопропил и други нитритни съединения. Илюзията, която тези съставки създават, се свързва най-вече с възбудата, тъй като, попадайки в дихателната система, изпаренията увеличават притока на кръв в кръвоносните съдове и отпускат мускулатурата.
В момента на пазара хит е попърс Rush, който буквално разтресе нощния живот на столицата. Мнозина го използват като стимулант, тъй като отпуска тялото и засилва усещанията и възприятията. Попърсът може да се употребява по два начина - като отворите шишенцето и го оставите близо до леглото, или излеете съдържанието в купичка и го оставите да се изпарява. Експерти споделят, че по този начин
ласките между партньорите стават изключително приятни
и чувствени, а самият оргазъм е по-силен и по-продължителен. Младежите обаче измислиха и трета употреба, която се различава от първоначалното предназначение на ароматизатора и не е особено толерирана от специалистите - вдишването на изпаренията от шишето. По този начин ефектът идва много по-бързо, по-силно, но пък и за по-кратко. Тялото изведнъж се загрява, мускулите се отпускат, сърцето започва да бие все по-бързо и по-бързо.

В много случаи се получава и леко главозамайване, човек изпитва приятен гъдел, прилив на топли вълни по тялото, чувство на безтегловност и често пъти усещане за забавен вървеж на времето. Това продължава около две-три минути, когато тялото постепенно започва да се отпуска. Румените бузи избледняват, а ръцете вече слушат. Употребен в подходящата атмосфера, попърсът засилва още повече еуфоричните усещания, предизвикани от секс, музика и други психоактивни вещества и в някои случаи ефектът му трае повече от четири минути. Въпреки че е напълно легален, този течен ароматизатор не се харесва много на собствениците на дискотеки, и хората, които дишат попърс, често пъти са сравнявани с наркозависими. Това е така, тъй като начинът на приемане на изпаренията се бърка с този на амфетамин и кокаин, въпреки че коренно се различава от тях. Гардовете обаче не правят разлика - те просто виждат, че шмъркаш нещо и те гонят от любимия бар. Поради тази причина много млади хора, които искат да използват течността в дискотеки и клубове, я крият, когато минават покрай охраната на заведението и когато вдишват.
Ефектът от вдишването на течността обаче няма нищо общо с който и да е наркотик и много рядко води до пристрастяване.
В момента
в еротичните магазини могат да се намерят десетки видове попърс
От най-популярния - Rush, до Hardware, Poppr`s и Rave - специално създадени за партита и места със силна музика. Без значение какво е наименованието обаче, ефектът на попърса е почти един и същ - разширява кръвоносните съдове, вдига телесната температура и ускорява пулса. На пазара дори се предлага билков попърс Rush, който се разпространява като натурална хранителна добавка и се пръска под езика. Ако човек обаче има проблеми с кръвното налягане или сърцето, е по-добре въобще да не се докосва до афродизиака.

Д-р Илия Врабчев, психотерапевт и сексолог:

Попърсът е лекарствен препарат


- Как действа един афродизиак?
- Всички афродизиаци имат един и същ ефект - повишаване на кръвното налягане, учестено дишане и учестен пулс. Използват се, за да стимулират и да подпомогнат сексуалния акт.
- Каква е разликата между афродизиаците и лекарствата?
- Тънката разлика е, че афродизиакът подпомага, а лекарството лекува. Той е на основата на храна, екстракти. Във всеки един афродизиак например задължително има микроелементи като цинк, бор, желязо. Тези, които се правят от испанска муха например действат съдоразширяващо и вече спадат към групата на лекарствата.

- Към кое от двете спада попърсът?
- Попърсът от една страна действа съдоразширяващо, а от друга отпуска мускулатурата и поради тази причина спада към лекарствата. Освен това, всяко нещо, което се поема по дихателен и храносмилателен път под формата на инхалации и таблетки, вече е препарат.

- Доколко може да навреди вдишването на парите?
- Дали това е полезно или не, зависи от организма и от лекаря, а не от този, който го продава. Много неща се приемат под формата на пари в организма. Това, което вдишват мъжът и жената, разширява кръвоносните съдове в малкия таз. Преди години, когато хипи вълната беше модерна, имаше десетки такива медикаменти, които се взимаха особено от хомосексуалистите. Е, всичко ново е добре забравено старо.

- Защо тогава попърсът се продава в сексшоповете и дрогериите, а не в аптеките?
- Разликата между лекарството и това, което се продава в дрогериите е, че към първото има много строги изисквания от СЗО. Преди едно лекарство да се пусне на пазара първо трябва да му бъдат направени биохимични, клинични и ред други изследвания. Чак след това може да се продава, а фирмата производител е подложена на непрекъснат контрол. Някои афродизиаци, като попърсът например, се предлагат като такива, за да се заобиколят изискванията към един препарат, който всъщност е лекарство.

- Може ли да се пристрастим към афродизиак?
- Разбира се, че можем. Всичко обаче е дълбоко индивидуално.

11 коментара:

Marmalad Shipkofff каза...

ЯКООООООООООООООООО!

anchett каза...

попърсьт е готино изживяване, но ефектът е много кратък и боли глава след това. чиста глупост е според мене :)

Анонимен каза...

Ами ако си праснал цяло шишенце е напълно нормално да те боли глава

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

[url=http://multibars.ru/multibar-skachat-besplatno.html]multibar[/url]

Анонимен каза...

[color=#cc3300]Желаешь загляни тама [/color][url=http://avtoshkola-mir.ru/]шутки просто куча.[/url][color=#cc3300] Надеюсь понравится![/color]

Анонимен каза...

Профессиональная [url=http://www.conditioner03.ru/] установка кондиционеров
[/url] в Москве недортго. Кондиционеры сплит системы цены.
Заправка кондиционера
Обслуживание кондиционеров. [url=http://www.conditioner03.ru/]
монтаж сплит систем[/url]

Анонимен каза...

Маникюр и педикюр. [url=http://spavoda.ru/articles/otkryt-salon-krasoty-pod-kljuch/]У спавода[/url]. Клиника пластической хирургии – липосакция!

Анонимен каза...

[url=http://psychozz.ru/archives/287]тут[/url]

Анонимен каза...

Амил нитрит, poppers, ампули инхаланти за еднократна употреба.

Амил нитрит ампули 1 гр. инхаланти.
Цена: 10 бр. - 5 лв. и куриерски.
За контакт 0876265091.

Назален инхалатор за еднократна употреба 0.3 мл.

Индикации и дозировки

Ангина пекторис. Възрастни: 0,18 до 0,3 ml чрез вдишване (един стъклен ампулен инхалатор)
Допълнително лечение на цианидно отравяне. Възрастни и деца: 0,3 ml при вдишване за 15 до 30 секунди.

Фармакодинамика
Вазодилатиращо действие: Лекарството намалява търсенето на кислород в миокарда чрез намаляване на крайното диастолично налягане на лявата камера (предварително натоварване) и системното съдово съпротивление и артериалното налягане (след натоварване). Той също така увеличава обезпечението на коронарния кръвен поток. Чрез релаксирането на гладката мускулатура на съдовете генерира вазодилатация.
Амил нитритът също така отпуска всички други гладки мускули, включително бронхиалните и жлъчните гладки мускули.
При цианидно отравяне той превръща хемоглобина в метхемоглобин, който реагира с цианид, за да образува цианемемоглобин.


Фармакокинетика
Абсорбция: Инхалираното лекарство се абсорбира лесно през дихателните пътища.
Метаболизъм: Амил нитритът, органичен нитрит, се метаболизира от черния дроб, за да образува неорганични нитрити, които са много по-малко мощни вазодилататори, отколкото основното лекарство.
Екскреция: Една трета от инхалираната доза се екскретира в урината.

Продължителност: след счупване на амулата към носа в рамките на 30 сек.

Противопоказания и предпазни мерки
Противопоказно при бременни пациенти, пациенти свръхчувствителни към нитрити и пациенти с тежка анемия, глаукома на затваряне с ъгъл, ортостатична хипотония или повишено вътречерепно налягане.
Уведомете внимателно при пациенти с глаукома, изчерпване на обема и хипотония.

Взаимодействия
Антихипертензивни средства, бета-блокери, фенотиазини, силденафил: Може да причини прекомерна хипотония. Наблюдавайте кръвното налягане.
Използване на алкохол: Може да причини прекомерна хипотония. Намалете употребата на алкохол.

Нежелани реакции
ЦНС: главоболие, понякога пулсиращо; виене на свят; слабост.
CV: ортостатична хипотония, тахикардия, зачервяване, сърцебиене, припадък.
GI: гадене, повръщане.
Хематологична: метхемоглобинемия.
Кожа: кожна вазодилатация, обрив.
Други: реакции на свръхчувствителност.

Специални съображения
• Амилната нитритна терапия променя реакцията на Златкис-Зак, което води до фалшиво понижаване на серумните нива на холестерола.
• Лекарството рядко се използва като антиангинален.
• Пазете пациента да седи или да лежи по време на и веднага след инхалацията. Счупете ампулата (има покритие от тъкани марли) между пръстите и задръжте на носа за вдишване.
• Следете пациент за ортостатична хипотония; не позволявайте на пациента да прави бързи постурални промени, докато вдишва лекарството.
• Лекарството е силно запалимо; дръжте далеч от открит пламък и гасете всички цигари преди употреба.
• Лекарството се използва за да подобри сексуалното удоволствие.
Предлага се под името "Еими" и "Попперс".

Кърмещи пациенти
• Не е известно дали амил нитрит се появява в майчиното мляко; риск и полза.

Педиатрични пациенти
• Безопасността и ефикасността не са установени.

Гериатрични пациенти


• Ортостатичните хипотензивни ефекти могат да се появят по-често при пациенти в старческа възраст.


Обучение на пациентите
• Обяснете, че ампулата трябва да бъде счупена, за да се освободи лекарството.
• Предупреждавайте на пациента да употребява наркотици само когато е на седнало или легнало положение.


ДА НЕ СЕ ДОПУСКА ПРЕДОЗИРАНЕ!

Unknown каза...

ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ РоЗи
Откъде е снимката в дискотеката?