9/10/2008

Афродизиак е новата мода по дискотеките

Тъмна зала, светлинни ефекти, театрален дим. Танцуващи хора, алкохол и силна музика. Без значение какъв ден от седмицата е, всички го правят - излизат с приятели, хапват, пийват и почти винаги се озовават в някой от десетките клубове в София. По дискотеките се случват какви ли не неща и може да срещнеш най-различни хора - от такива, излезли просто да се забавляват, до пияни, надрусани, търсещи секс за една нощ. Само за една вечер можеш да се запознаеш с хора с минало, или такива, които тепърва искат да създадат своя "биография". Факт е обаче, че в клуба всеки използва някакъв вид наркотик, опиат, средство, което разтърсва физиката и психиката, без значение дали ще е алкохол, цигари, енергийна напитка или кокаин. Това лято хит сред клубните маниаци стана едно малко 30 милилитрово шишенце с прозрачна течност - попърс.

Историята разказва, че името попърс идва от САЩ още през 1859 г., когато хората използвали този вид течност в ампули, при отварянето на които се издавал характерен звук на пукот (откъдето идва и наименованието). В същността си попърсът представлява еротичен ароматизатор, който има за цел да подобри качеството на половия акт и е напълно легален - десетките му разновидности се предлагат свободно в сексмагазините и са между 20 и 60 лева. Главната съставка на повечето видове - изобутил нитрита, е от групата на нитритите, към която спадат амил, алкил, изопропил и други нитритни съединения. Илюзията, която тези съставки създават, се свързва най-вече с възбудата, тъй като, попадайки в дихателната система, изпаренията увеличават притока на кръв в кръвоносните съдове и отпускат мускулатурата.
В момента на пазара хит е попърс Rush, който буквално разтресе нощния живот на столицата. Мнозина го използват като стимулант, тъй като отпуска тялото и засилва усещанията и възприятията. Попърсът може да се употребява по два начина - като отворите шишенцето и го оставите близо до леглото, или излеете съдържанието в купичка и го оставите да се изпарява. Експерти споделят, че по този начин
ласките между партньорите стават изключително приятни
и чувствени, а самият оргазъм е по-силен и по-продължителен. Младежите обаче измислиха и трета употреба, която се различава от първоначалното предназначение на ароматизатора и не е особено толерирана от специалистите - вдишването на изпаренията от шишето. По този начин ефектът идва много по-бързо, по-силно, но пък и за по-кратко. Тялото изведнъж се загрява, мускулите се отпускат, сърцето започва да бие все по-бързо и по-бързо.

В много случаи се получава и леко главозамайване, човек изпитва приятен гъдел, прилив на топли вълни по тялото, чувство на безтегловност и често пъти усещане за забавен вървеж на времето. Това продължава около две-три минути, когато тялото постепенно започва да се отпуска. Румените бузи избледняват, а ръцете вече слушат. Употребен в подходящата атмосфера, попърсът засилва още повече еуфоричните усещания, предизвикани от секс, музика и други психоактивни вещества и в някои случаи ефектът му трае повече от четири минути. Въпреки че е напълно легален, този течен ароматизатор не се харесва много на собствениците на дискотеки, и хората, които дишат попърс, често пъти са сравнявани с наркозависими. Това е така, тъй като начинът на приемане на изпаренията се бърка с този на амфетамин и кокаин, въпреки че коренно се различава от тях. Гардовете обаче не правят разлика - те просто виждат, че шмъркаш нещо и те гонят от любимия бар. Поради тази причина много млади хора, които искат да използват течността в дискотеки и клубове, я крият, когато минават покрай охраната на заведението и когато вдишват.
Ефектът от вдишването на течността обаче няма нищо общо с който и да е наркотик и много рядко води до пристрастяване.
В момента
в еротичните магазини могат да се намерят десетки видове попърс
От най-популярния - Rush, до Hardware, Poppr`s и Rave - специално създадени за партита и места със силна музика. Без значение какво е наименованието обаче, ефектът на попърса е почти един и същ - разширява кръвоносните съдове, вдига телесната температура и ускорява пулса. На пазара дори се предлага билков попърс Rush, който се разпространява като натурална хранителна добавка и се пръска под езика. Ако човек обаче има проблеми с кръвното налягане или сърцето, е по-добре въобще да не се докосва до афродизиака.

Д-р Илия Врабчев, психотерапевт и сексолог:

Попърсът е лекарствен препарат


- Как действа един афродизиак?
- Всички афродизиаци имат един и същ ефект - повишаване на кръвното налягане, учестено дишане и учестен пулс. Използват се, за да стимулират и да подпомогнат сексуалния акт.
- Каква е разликата между афродизиаците и лекарствата?
- Тънката разлика е, че афродизиакът подпомага, а лекарството лекува. Той е на основата на храна, екстракти. Във всеки един афродизиак например задължително има микроелементи като цинк, бор, желязо. Тези, които се правят от испанска муха например действат съдоразширяващо и вече спадат към групата на лекарствата.

- Към кое от двете спада попърсът?
- Попърсът от една страна действа съдоразширяващо, а от друга отпуска мускулатурата и поради тази причина спада към лекарствата. Освен това, всяко нещо, което се поема по дихателен и храносмилателен път под формата на инхалации и таблетки, вече е препарат.

- Доколко може да навреди вдишването на парите?
- Дали това е полезно или не, зависи от организма и от лекаря, а не от този, който го продава. Много неща се приемат под формата на пари в организма. Това, което вдишват мъжът и жената, разширява кръвоносните съдове в малкия таз. Преди години, когато хипи вълната беше модерна, имаше десетки такива медикаменти, които се взимаха особено от хомосексуалистите. Е, всичко ново е добре забравено старо.

- Защо тогава попърсът се продава в сексшоповете и дрогериите, а не в аптеките?
- Разликата между лекарството и това, което се продава в дрогериите е, че към първото има много строги изисквания от СЗО. Преди едно лекарство да се пусне на пазара първо трябва да му бъдат направени биохимични, клинични и ред други изследвания. Чак след това може да се продава, а фирмата производител е подложена на непрекъснат контрол. Някои афродизиаци, като попърсът например, се предлагат като такива, за да се заобиколят изискванията към един препарат, който всъщност е лекарство.

- Може ли да се пристрастим към афродизиак?
- Разбира се, че можем. Всичко обаче е дълбоко индивидуално.

9 коментара:

Marmalad Shipkofff каза...

ЯКООООООООООООООООО!

anchett каза...

попърсьт е готино изживяване, но ефектът е много кратък и боли глава след това. чиста глупост е според мене :)

Анонимен каза...

Ами ако си праснал цяло шишенце е напълно нормално да те боли глава

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

[url=http://multibars.ru/multibar-skachat-besplatno.html]multibar[/url]

Анонимен каза...

[color=#cc3300]Желаешь загляни тама [/color][url=http://avtoshkola-mir.ru/]шутки просто куча.[/url][color=#cc3300] Надеюсь понравится![/color]

Анонимен каза...

Профессиональная [url=http://www.conditioner03.ru/] установка кондиционеров
[/url] в Москве недортго. Кондиционеры сплит системы цены.
Заправка кондиционера
Обслуживание кондиционеров. [url=http://www.conditioner03.ru/]
монтаж сплит систем[/url]

Анонимен каза...

Маникюр и педикюр. [url=http://spavoda.ru/articles/otkryt-salon-krasoty-pod-kljuch/]У спавода[/url]. Клиника пластической хирургии – липосакция!

Анонимен каза...

[url=http://psychozz.ru/archives/287]тут[/url]