5/01/2008

Кучета отсядат в хотели по празниците

През последните години хит в България стана една услуга, която за голяма част от западните ни съседки вече е нещо обичайно - хотелите за животни. В сезона на отпуските това е изключително актуално, тъй като повечето хотели за хора отказват да приемат домашни любимци. В столицата вече има над пет пансиона, в които можете да оставите четириногия си любимец, докато сте извън града, на почивка или по работа и няма кой да се грижи за него.
Столичният хотел "Граф" работи от 14 години и приема гости целогодишно. В него са отсядали любимците на много родни депутати, посланици, спортисти и звезди. Капацитетът на хотела е 15 кучета, като всяко от тях има отделна клетка, играчки и хранителен режим. Малките породи кучета съвсем скоро ще имат и специален бокс, който да покрива всичките им нужди.
Не всеки обаче може да остави кучето си на такова място. Собствениците на кучешки хотели имат изисквания, които трябва да се спазват, за да се осигури безопасността на питомците им. Така например, когато решите да оставите кучето си в "Граф", трябва задължително да представите медицински документ, че то е здраво и ваксинирано. Освен това четириногите трябва да имат валиден паспорт и да не проявяват агресия. Цената за нощувка е 15 лева.В кучешкия хотел работят общо четири човека. Всички гости се наблюдават денонощно от персонала с помощта на специално поставени за целта камери. Те се намират в клетките и в дворовете. По този начин собствениците могат да бъдат спокойни, тъй като освен по телефона могат да видят какво прави любимецът им и чрез интернет. Всеки гост на хотела разполага със собствена стая, в която се поддържа температура от 20 градуса по Целзий. По желание на клиента могат да бъдат осигурени и допълнително одеяло и играчки. За кучетата, които обаче са свикнали да бъдат на двор, има специално пригодени стаи. Те им осигуряват условия, близки до външните. Освен това този вид кучета се извеждат на двора много по-често от останалите.
Апетит
"Всяко куче има различен режим и ние се съобразяваме с това", каза за "Монитор" собственикът на хотел "Граф". В пансиона има готвач, който се грижи за това животните да се хранят според изискванията на стопаните си. "Предпочитаме да не им даваме суха храна, тъй като тя не е полезна", допълниха от хотела. Затова се предлага специално приготвено меню, което включва деликатеси като например пилешки фенери, дроб, хапки от месо, патешко рагу и др.
Разтуха
Кучетата в хотела имат много стриктен режим, що се отнася до излизането на двора. По-малките, разбира се, са по-глезени от големите и имат на разположение малък двор с градинка и шезлонг. Големите породи обаче се разхождат по график и на групи от по четири. Инструктор от хотела отговаря за това животните да прекарват на двора средно по около 30 минути. Когато и последната група мине, на ред отново са първите четири. Освен това по желание на клиента могат да бъдат осигурени и различни екстри, като например фризура, къпане, зъболекарски услуги. "Нашите клиенти, дори и баровците обаче не са капризни и не държат кучето им да бъде глезено", допълват от хотела.

Друг столичен хотел, който предлага подслон и грижа за любимците ви, е "Петкови". Той функционира от 1998 г., когато бащата и дъщерята, които и в момента се грижат за животните, решили да направят услуга на приятели. Те започнали да приемат кучетата и да се грижат за тях, докато близките им са на почивка или извън града. "Имаме няколко клетки навън и отделни помещения в къщата", разказват собствениците на кучешкия хотел. Едно денонощие в него струва 20 лв., като цената не зависи от породата, големината и грижите, които трябва да се полагат за питомеца. Изискванията като храна, разходки, баня и т. н. се определят от стопанина. "Ако кучето е свикнало да бъде на открито и да яде само месо, ние трябва да му осигурим тези неща", продължават от хотела. Всяко едно от животните в него има собствен режим, храни се и се разхожда по различно време. Именно затова кучетата се държат в отделни помещения. В хотела обаче не приемат животни, които са на възраст повече от 10-12 години, тъй като са много стари. Изключение правят за тези, които вече неведнъж са напускали дома си и се адаптират лесно към чуждата среда.
Собствениците на котки също могат да са спокойни, когато напускат града или искат да си починат, тъй като в хотел "Петкови" ще се погрижат и за гальовните любимци. Техните стаи се намират на последния етаж от къщата, като всяко коте разполага със собствено легло, тоалетна и играчки. Цената при котките е по-ниска в сравнение с тази при кучетата - около 7лв. на денонощие, тъй като грижите и храната за тях излизат по-малко.
Столичните хотели за домашни любимци предлагат и т. нар дресировка на послушание. Тя продължава около един месец, като единственото изискване е кучето да бъде на не повече от осем месеца. Именно това е възрастта, в която то научава различни команди, като "седни", "легни", "дай лапа". "Шест месеца при кучето се равняват на шест години при човека. Все едно тръгва на училище, изгражда характер", каза за "Монитор" собственикът на хотел "Граф". Инструкторите предлагат и курсове за охрана, които са предназначени предимно за по-едрите породи кучета.

ЗАБАВАЧНИЦА ЗА ЛЮБИМЦИТЕ
Забавачките за домашни любимци са предназначени за тази част от хората, които водят активен начин на живот, обичат животните, но нямат достатъчно време да се занимават с тях. Столичният Догленд на пръв поглед прилича на детска градина. Той представлява кът за весели игри, почивка, спортни занимания и всичко това под ръководството на инструктор. Занималнята приема кучета от 9,00 до 11,00 часа. През целия ден те са в ръцете на специалисти, които ги обучават, играят си с тях и ги хранят. След това стопаните могат да приберат любимците си от 17,30 до 20,00 часа.
В забавачницата също се провеждат курсове на послушание. Любимците имат на разположение цяла къща и двор в подножието на Витоша. Режимът на хранене, както и ястията се съгласуват с желанието на собственика. Догленд предлага и директна връзка чрез ICQ, Skype и уебкамера. По този начин стопаните могат да разберат какво прави любимецът им по всяко време на денонощието.

8 коментара:

Динко каза...

Въобще не съм доволен от хотел Граф. Клетките са мръсни и малки. Абе на мен ми заприлича на свинарник. Или нещо за развъждане на животни, отколкото на място където бих си оставил кучето пак!

Анонимен каза...

Абе четате навсякаде и започна да дразниш.Явно имаш проблеми сьс заплащането в хотела.Нали и аз ползвам този хотел.Има книга за похвали и оплакваня какво си написал в нея?Зашто не отидеш някаде другаде та да оцениш мястото.Ако имаш регистрация няма да пишеш каквото си искаш.Хотела е перфектен,за това няма почити никога места.

Анонимен каза...

Оставих лятото кучето ми в ГРАФ и съм много доволна .. прекрасно обслужване .. не знам защо пишете тскива неща. Сега за празниците ще съм в чужбина и исках да го оставя пак, но места няма, което е показател ... съветвам лично да проверите как стоят нещата не се доверявайте какво пише в нета ..

Анонимен каза...

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-14&article=266755

Анонимен каза...

Прочетох статията а съм и гледала 2 репоража по НОВА и ТВ2 за хотел ГРАФ.Може ли някои да ми даде тел.на хотела.

Анонимен каза...

телефона го има в GOLDEN PAGES

ZoSo каза...

Хотелът вече има сайт - потърсете в чичо гугъл

Анонимен каза...

бях в сайта www.hotelgraf.eu