4/22/2008

Пъзелът бил дървена игра

“Какво представлява пъзелът?”

Невена, 18г, ученичка в столичното 21 СОУ:
Пъзелът е картинка, раздробена на части, които след това са разбъркани. С нея се занимават децата в подрастваща възраст и хора, които имат много време за губене.
Какво казва Уикипедия:
Пъзелът е провокираща въображението игра, при която много на брой плочки трябва да бъдат правилно подредени, така че да образуват картина с предварително известно за играещия изображение. Пъзелите се продават в кутии, на чийто капак е целевото изображение, а вътре има разбъркани парченца за редене.

Историята

Първият пъзел се появява в Лондон през 1760г. Изобретен е от картографът и дърворезбар Джон Спилсбъри. Първият пъзел е бил изработен от дървени плоскости, разрязвани с трион. Картинките, които се получавали след правилното нареждане на парченцата, изобразявали различни държави. Целта била да се предложи забавен начин, по който децата да изучават география. Съвременните пъзели се появяват през 1800г. Тогава парченцата били изрязвани с помощта на тънки и остри метални ивици в различни форми. Около 1900 г. двата вида пъзели се продавали съответно за $1 и 25 цента.

Еволюцията на играта обаче се оказал процес, който протичал много бавно и мъчително. Първите пъзели не са имали ясна индикация на цветовете и обектите, а частите са били изрязвани хаотично и в трудни за подреждане форми. Много от кутиите дори не са имали картинка, която да ориентира играча какво трябва да сглоби. Първите, които правят парченцата в по-лесни и логични форми са братята Паркър със своя пъзел “PASTIME”.

Далеч от традициите
От създаването си до сега, пъзелите са придобили какви ли не форми. Има картинки, които след като бъдат подредени образуват различни геометрични форми – кръгове, многоъгълници. Съществуват и двустранни пъзели. При тях плочките трябва да съвпадат и от двете страни. За нареждането им, специалистите препоръчват да използвате стъклен плот. На пазара се предлагат дори и 3D пъзели, които противно на очакванията са изключително лесни за подреждане. На гърба на всяка плоча има номер, който показва къде трябва да бъде поставена.

Любопитно!
*Някои производители на пъзели възстановяват загубени или липсващи плочки.
* Има пъзели, които идват в комплект с гранулирано лепило. То се приготвя на принципа на желатина. След като се нанесе, картинката може да бъде поставена в рамка.
* Дървените пъзели били много скъпи, защото парчетата се изрязвали едно по едно. През 1908г. , когато средната работна заплата е била $50 на месец, игра с 500 части е струвала около $5.

1 коментар:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.