4/10/2008

“Микроблогът ти дава свободата да комуникираш с конкретни хора, които ти харесват и да четеш именно тях.”

Разговор с Владислав Димчев, съосновател на clix.bg

“В микроблогването можеш да четеш само това, което искаш, докато в чата всеки пише каквото си иска.” Това сподели Владислав Димчев, един от основателите на clix.bg по повод пускането на сайта. Той представлява микроблогинг портал, който за пръв път в България предлага на потребителите позициониране чрез Google Earth и три начина за пускане на съобщения. Първата новост ви позволява да указвате точното си местоположение, без значение дали посочвате само града или целия адрес. След това то ще се показва на малка Google карта в профила ви. Освен това можете да зададете няколко предварително създадени шаблони, като например “у дома”, “в офиса” и т.н. “Позиционирането дава страшно много свобода и интерактивност. Смисълът му е, когато пишеш от обществени места. По този начин, ако четеш някой от пет месеца или твой приятел е наблизо, когато видите, че се намирате близо, ще изявите желание за среща”, казва още Димитров и допълва – “Аз лично имам двама приятели, които разбраха, че живеят близо чрез clix. Видяха, че са комшии и решиха да се запознаят.”
Другото ново в clix.bg са трите начина за изпращане на съобщения - чрез уеб, WAP портал и SMS. Освен това, в постингите си можете да добавяте снимки и връзки към други сайтове. Интересна особеност на портала са и „Каналите". Те се делят на различни теми като например „задръствания", „време" и т.н. По този начин, ако сте решили да пътувате, можете да видите какво споделят тези, които вече са навън. "Коментарите към съобщенията пък са едно от решенията, чрез които да се намалят „задръстванията" в този вид мрежи", допълва Димитров. Така когато прочетете даден постинг, вместо да пишете лично съобщение или да пускате нова тема, просто можете да добавите кратък коментар към него.

БЛИЦ:

- Накратко - какво е Clix.bg?
- Clix е основа към една много сериозна система, в която има страшно голямо поле за изява и идеи. Може да се превърне в най-актуалното място за информация. Аз смятам, че Clix е културен начин да свързва хората. Но не с цел свалки, любов и т.н а просто да бъдат connected. Същото, което правят всички месинджъри.
- Какви хора избират Clix.bg?
- Избират го хора със занимания, които имат какво да напишат.
- До каква степен може една такава система да навлезе в живота на човек? Може ли да се пристрастиш, към един микроблогинг портал?
- Да, можеш. Skype е типичен пример как навлезе в живота на хората. Само си представете, какво ще стане когато микроблогването навлезе в такива размери – ще имаме достъп до огромна база от информация, къде има задръствания в момента, какво е времето в Бургас.. И всичко това само като четеш конкретни хора или канали.
- Каква е целта на “Каналите”?
Целта им е да събират хората по интереси. Да има канал #zadrastvaniq и в него всеки потребител, който се намира в задръстване да напише къде има тежък трафик. Силата на каналите е да дават бърза информация.
- Каква е тънката разлика между микроблогване и чатене?
- Зависи как приемаш платформата. Но като цяло - въпрос на това как приемаш социалните мрежи. Дали като тракер на ежедневието или като разтоварващ сайт в който да пишеш глупости.

Няма коментари: