9/02/2007

“Търся си диван”

Все повече сайтове предлагат разрешаване на проблема "място за преспиване"

"Търся диван" е буквалният превод на набиращия все по-голяма популярност сайт www.couchsurfing.com.
Той представлява уникална система, подобна на размяната на домове. Тук обаче не сменяте жилището си, а предлагате на някой странстващ да поживее известно време с вас. Услугата обхваща над 200 страни, като България се оказва на едно от първите места по брой регистрирани потребители.
След като се запише, посетителят на сайта получава достъп до множество профили на регистрирали се хора и семейства. По този начин, ако решите да посетите Атина например, можете да потърсите човек, който е готов да ви приеме в дома си като част от семейството. Много хора избират този на престой, вместо да търсят хотели и споделят, че това е най-добрият начин да опознаеш културата на една страна и нейния народ.
Всеки има право да оставя коментари за гостите или домакините, като така се улесняват и другите потребители. Техният избор става по-лесен, защото могат да видят как са си прекарали тези, преди тях в съответния дом. Най-трудно е в първите седмици след регистрацията, защото още никой не е споделил мнението си за вас. Това обаче ще се промени веднага след като започнете да приемате гости.
Пътниците, които търсят място за престой обикновено се нуждаят само от едно ъгълче на стаята, където да опънат постелките си. Много хора от сайта споделят, че дори оставяли ключовете от апартамента си на гостите, а след като се приберат домът им бил чист и подреден.
В това малко общество се счита за изключителен жест, ако гостите помагат в домакинската работа. Вие от своя страна можете както да приемете, така и да отхвърлите молба за гостуване. Затова преди да одобрите някого, разгледайте профила му, както и коментарите, които другите преди вас са оставили.
Не се притеснявайте за сигурността, защото от Coachsurfing са се погрижили добре. Те имат собствена полиция и специална система, която следи за нередности и нарушения. Много хора обаче избират да разчитат единствено на мнението на потребителите и в повечето случаи не грешат.


Няма коментари: