9/22/2007

Българската Wikipedia търси редактори


Изданието вече има над 44 000 статии на роден език

Българското издание на свободната енциклопедия Wikipedia (bg.wikipedia.org) започва иницатива, с която цели да привлече нови редактори. Кампанията се нарича "Българска Уикипедия 100 000" и е отворена към всички организации и хора, които желаят да я подкрепят на доброволни начала. Целта на инициативата е българското общество да научи повече за енциклопедията, за идеята, която стои зад нея, както и за това, с какви възможности за проверка на информацията разполагат потребителите. Българска Уикипедия 100 000" е първата по-мащабна идея за популяризиране на Wikipedia в страната ни. Тя започва само няколко месеца преди версията на енциклопедията на роден език да отпразнува своя четвърти рожден ден

Известно е, че в Wikipedia всеки, който желае, може да добави или редактира материал от базата данни. До момента, в българоезичната версия на проекта има над 44 000 статии, а всеки месец това число се увеличава с близо 1000. Въпреки че в името присъства и емблематичното число 100 000 обаче, кампанията няма да спре до там. Според инициаторите на проекта е важно съдържанието, което е достъпно на български език, да се увеличава непрекъснато и за това да помагат самите потребители. Освен създаването на нови статии обаче, кампанията насърчава хората и към подобряване на вече съществуващите.

Акцията ще протече в няколко посоки: медийни публикации, свързани с Wikipedia, банери, водещи към българоезичната версия и семинари със студенти и университетски преподаватели. Според инициаторите, по този начин ще се формира една българска общност на знанието. Освен това ще се развие и незаменим информационен и образователен източник за всеки, който говори български език.

Факти

Wikipedia е най-голямата енциклопедия в света. Английската й версия има над 2 милиона статии, много от които са сравними по точност и изчерпателност с Encyclopedia Britannica.

Уикипедия е достъпна на 250 езика.

Само в английската версия на енциклопедията са се регистрирали 3,4 доброволни автори.

Немската и френската версия имат по над половин млн.статии.

Уикипедия предлага и версии на езици като южноафриканският кхоса и хибридният език есперанто.

Проучване на HP Information Dynamics Laboratory от тази година е установило, че най-качествените материали в енциклопедията са тези, които се редактират най-често и от най-голям брой потребители.


Няма коментари: