9/02/2007

Битката за чатъра

Дали е вярно, че най-известната програма за разговори в реално време е и най-добра?

Конкуренцията след чат-програмите напоследък се засилва, особено на фона на все по-голямото spam-бедствие в електронната поща. За все повече потребители разговорите в реално време по мрежата се превръщат не само в приятно развлечение, но и в бизнес-необходимост.
Сред най-известните чат клиенти на първо място е доброто старо ICQ, но вече много програми го надминават по функционалност, дизайн и защита на данните.
Yahoo!Messenger и MSN Messenger доскоро бяха най-силните му конкуренти. Чрез тях също можете да изпращате и получавате съобщения в реално време, да оставяте гласови бележки, да използвате видео и аудио връзка. В MSN можете да споделяте цели програми, а Yahoo предлага услуги като игри и радио, но има много други функции, които за доста потребители са по-скоро ненужни и досадни.
Една друга програма ­ Мiranda, има преднина пред тези колоси, със своите компактни размери и опростен дизайн. Съчетава няколко програми­ ICQ, AIM, MSN, Yahoo и др, които могат да се използват едновременно. При инсталацията потребителят избира кои от тях да инсталира. Програмата заема малко място на компютъра и поддържа български език. Виждате IP адреса на човека, с когото говорите. Минусите са, че не можете да създавате нови потребители, а само да прехвърляте данни от вече създадени такива.
Друг компактен софтуер ­ QIP (Quiet Internet Pager) е подходяща за начинаещи потребители, защото разполага с много функции, подредени така, че да не пречат. Също като Miranda поддържа български език. Предлага трансфер на файлове, няма досадни игри.

Skype също все по-успешно конкурира ICQ и постепенно печели голяма част от потребителите. Предлага много на брой услуги, включително трансфер на файлове, аудио и видео връзка. Снабдявайки се със Skype кредити успешно можете да се свържете и с телефон. Интерфейсът поддържа няколко езика. Могат да се провеждат конферентни разговори и да се създават чат стаи.
Повечето потребители се объркват от големия брой чат клиенти, и се питат кой е най-добрият. Еднозначен отговор няма. ICQ и Skype разполагат с голям набор от приложения, но ако искате по-лека и опростена програма, изберете Miranda или QIP.

ПЛЮС-МИНУС

ICQ
+Има много функции, включително игри и аудио връзка. Най-популярна.
-Доста тежка за компютъра, голяма част от екстрите са излишни

Yahoo! Messenger
+
Можете да слушате онлайн-радио.
-Слаба популярност у нас

MSN Messenger
+Можете да проверите пощата си в Outlook
-Филтрите за пренос на звук не работят добре.

Miranda
+
Съчетава ICQ,MSN, Yahoo и IRC
-Настройките изглеждат подредени, но понякога объркват

QIP
+
Малка и добре подредена.
-Няма възможност за аудио и видео връзка.

Skype
+
Има възможност за разговор към телефон.
-Тежка, затруднява работата на компютъра


Няма коментари: