7/24/2010

Малиново вино и водка с диня на плажа


По морето по традиця всяка година по това време кипи усилен труд. Въпреки че повечето заведения из курортите отварят най-късно до средата на юли, има и такива, които до края на месеца все още редят дъски. И, за разлика от голяма част от комплексите, сякаш тази година Созопол реши да спре с порочната практика всяко следващо лято поне по десет нови капанчета да изникват около чадърите на плажа.

Тази година ще бъде запомнена от любителите на града на слънцето с едно: опресняване. Абсолютно всички заведения залагат на новия дизайн, още повече че след като се въведе забраната за шум след полунощ, голяма част от дискотеките ще заложат все повече на „дневна” клиентела. Да, има разни нови капанчета, които да освежат плажаджиите с вода, кюфтета и платена тоалетна, но не предоставят нужния комфорт за разлагане на плажа. Едни агенти обаче показаха за поредна година, че нищо не е такова, каквото изглежда.

Едно от най-любимите и най-посещаваните от младите хора в Созопол заведения – „Малката текила”, откри свой клонинг (ама не съвсем). Новото заведение, наречено звучно „Бар мар” се намира насред най-голямата лудница в града – в центъра на така наречената „Весела уличка”, където се намират повечето дискотеки и барове на Созопол. Разбира се, съвсем в стила на текилците, барчето е скрито и в него се влиза през една алейка, заобикаляща меката на чалгата „Харем”. След като подминете латексово белите кожени сепарета и маси с наргилета на ориенталският клуб, пейзажът се сменя на 180 градуса. Кръгъл бар, високи и меки столове, масички покрай пясъка, пейки. И всичко това в стил, който по нищо не показва, че това е поредното „капанче” край плажа.

„Бар мар” определено се отличава сред останалите барчета, пръснати из плаж „Харманите”. Първо вниманието хваща разпределението на местата. Всичко е направено така че да има къде да седнеш и да се отпуснеш през деня, но и да можеш спокойно да се разходиш, а дори и разтанцуваш, ако си избрал барчето за своите среднощни забавления. Цялото заведение е в лилаво-бялата гама, като лилавото сякаш надделява и това се вижда още с първия поглед към бара. Над него стилно са провисени няколко „пердета” на цветя, като същият материал е използван и за декорацията на високите столчета.

По периферията има малки масички, които заявяваме, че изглеждат супер дизайнерски. А, в интерес на истината, не са. Направени са кажи-речи с подръчни материали и представляват масички, които сякаш са облепени с вестници. Вестник е и другата ключова дума при обзавеждането на „Бар мар”. Разпитахме тук-там, но се оказа, че журналисти сред тях няма и остава загадка от къде е тази страст към пресата.

Но, виж, за страстта към морското няма питане. Със сигурност си забелязал, че повечето заведения напоследък залагат на определен стил – гръцка таверна, хаус бар, дюнерджийница... В случая е заложено на най-простото и най-типичното за тези географски ширини – морето. Няма вази и статуи, донесени от другия край на света, нито картини на странно извратени художници. Има само миди и цветя. Където и да се обърнеш, около теб всичко ще напомня за морето, което в интерес на истината, където и да седнеш, все ще е на няколко метра от теб.

Ако си от онези, за които тоалетната е показателят за стил и качество на едно заведение, то си открил своето място. Да, всички трябва да се съгласим с факта, че повечето капанчета по морето изобщо не държат на тоалетните си. Взимаш ключа от бара, установяваш, че преди теб никой не се е постарал да заключи и попадаш на място, на което най-спокойно би могъл да се снима филм на ужасите. Сега потъркай очи и продължи да четеш. Сервитьорката на „Бар мар” ще ти даде мида, на която е закачен ключ. И, с извинение, никога не съм си мислела, че ще говоря така за тоалетна, но досега само едно заведение (и то в Пловдив) е успявало да ме впечатли толкова много с WC-то си. Страхотни лилави плочки, някои сякаш направени от вестник, лилаво казанче, облепено с вестник, всички аксесоари, нужни в една тоалетна и.. стига толкова.


Тук вече трябва да се питаш кое е общото с „Малката текила”. Екипът на бара е част и от „Бар мар”, само че този път иска да наблегне и на една друга, по-популярна клиентела. Тази на плажа. За да се поглезиш в менюто има всичко необходимо: ягодово фрапе с банан (3.90лв), различни плодови шейкове (3.50лв) и, разбира се, всички останали познати видове алкохолни и безалкохолни напитки. Цените са относително ниски за бар на плажа – безалкохолните са по 1.50лв., малко вносно – 3.80лв, алкохолът родно производство – 1.80лв. Бирата варира между 1.30 и 2.70лв. На бара се предлага и страхотно малиново вино, което със сигурност няма да срещнеш в менюто на друго заведение. Цената му е 9 лева за половин литър. В менюто има и специална секция, наречена „Летни наслади”, която съдържа изкушения приготвени от водка, истински плод и лед, както и пет вида дайкири. За хапване няма, но да не забравяме, че барчето е на няколко крачки от „Веселата уличка” - раят на ресторантите и палачинките.


снимки: Зора Романска

1 коментар:

Нина Симеонова каза...

Иска ми се да съм там