11/16/2009

Музикален експеримент среща гайдата с пулта


Почти преполовихме ноември - месецът, в който преходът към "зимен" клубен живот е най-труден. Вече сме приели факта, че лятото е далече и сме се примирили, че трябва да сложим палтата и да се впуснем в търсене на поредното затворено помещение, в което да изкараме приятно петък вечер. Става много по-трудно да си намериш нещо интересно за вършене и слушане, защото всичко трябва да се съобразява с четирите стени, а музиката на повечето места е ограничена до хаус или ретро.

Затова този месец българите от Global Vision Circle отново решиха да се опитат да раздвижат купонджиите, организирайки петият си музикален експеримент.

За какво става дума? Малко е трудно да се обясни, защото трябва да се изпита, твърдят тези, които са били на предните четири събития от проекта. Ентусиастите от Global Vision Circle представят един незабравим музикален експеримент, наречен Balkan Scientist. Той ще се състои на 28 Ноември в Party Center 4KM. Целта е в рамките на една вечер на две сцени да се съберат над 20 представители на няколко поколения, които да покажат традиционната култура на Балканите по един по-интересен, нетрадиционен начин. Единственото, което ги обединява е общият балкански корен и желанието да правят музика. С две думи, много хубави и различни звуци, представени по доста оригинален начин.

За година и половина от своето възникване, проектът Balkan Scientist успя да осъществи пет музикални експеримента, създавайки уникални условия за смесването на традиционната балканска музика със съвременния клубен звук. Инициативата си спечели вярна публика, без възрастова граница – това е може би едно от малкото събития, на които средната възраст на присъстващите не е 22. Младите осъзнават, че народна музика може да се слуша не само на сватба, а по-старите - че и съвременния звук става за танци и носи своята магия.

Събитие от такъв мащаб и на такава тематика се случва за първи път на родна сцена. В предишните експерименти са участвали имена като легендарната народна певица Янка Рупкина, цигуларят-виртуоз Венци Такев, басистът на група Ревю Васил Гюров, джаз музикантите Росен Захариев – Роко и Георги Дончев. Те всички ще се съберат отново на 28 ноември, заедно с младите надежди на българската хаус музика.