5/01/2009

Изумрудени кобри пазят луксозни телефони

Кич или признак за стил? Това е въпросът, който си задаваме, когато чуем за поредния ултраскъп мобилен телефон. И под ултраскъп не разбираме цифра с две-три нули отзад. Кръгчетата са доста повече, понякога стигат до шест, увеличават се и параметрите. Но не техническите, а стиловите. Модерният телефон не е толкова устройство, с което да провеждаме разговори, да пишем съобщения и да правим снимки, колкото вещ, която да вдъхва респект или да показва наличието на доста солидна доза кич във вкуса на притежателя си.

Определено има поне трима души, които могат да се похвалят с това, че притежават най-скъпия телефон на света. И то не за друго, ами защото само три са бройките, пуснати за продажба. Устройството е дело на швейцарската компания Goldvish и носи звучното наименование Le million. Цената му е точно един милион щатски долара. Корпусът на телефона е направен от 18-каратово злато, обшивката е от платина, а покритието от диаманти. Маниакалната джаджа се предлага в червено, жълто или бяло злато. Le million беше представен за първи път във Франция миналата година, когато руснак купи на съпругата си звънящото бижу със 120-каратови брилянти.
Веднага след пускането й джаджата влезе в Рекордите на Гинес като най-скъпия телефон в света.
В пъти по-евтин от този на Goldvish е моделът на VERTU - Signature Cobra. Цената му е три пъти по-малка от Le Million - "едва" $310 000. На пазара са пуснати осем бройки, с които се е ангажирал френски бижутер, отговорник за украсата им. Върху корпуса от розово злато той е инкрустирал един крушовиден диамант, един бял с кръгла форма, два изумруда и 439 рубина. Те са съчетани така, че да образуват змия, откъдето идва и името на модела - "Кобра".
Ако този телефон не ви е по джоба, можете да се задоволите с по-евтината му версия, която излиза почти наполовина. Signature Python предлага абсолютно същите "екстри" като кобрата с изключение на рубините. Този телефон също е изработен от розово злато и има един диамант, но очите на питона са направени от сини сапфири, а не от изумруди. Цялата змия е обсипана с разноцветни скъпоценни камъни, а от устройството са пуснати 26 броя.
За всеки телефон от серията модната компания е изработила и специален калъф от змийска кожа.
За разлика от предишните два модела телефонът на Sony Ericsson, който попада в графата "най-скъпи", е доста далеч от кича и безвкусицата. Моделът Black Diamond, чиято цена е около $300 000, е дело на сингапурския дизайнер Джарен Го, който отдавна е хвърлил око на телефоните на Sony Ericsson. Тук няма да видите розови или жълти камъчета в "уникално съчетание" със сапфир, изумруд, бяло злато и крокодилска кожа например. Концептуалната разработка представлява ултратънко устройство, чиято специална екстра е огледалното поликарбонатно покритие. То визуално премахва границите на OLED дисплея. Най-любопитното при този телефон е това, че не разполага с никакви навигационни бутони.
Но какво си мислите, когато видите на улицата млада дама с "диамантен" телефон? В България кичът определено си казва думата. Макар да не могат да отделят един милион долара за подобно нещо, мнозина хора избират по-евтините варианти на "гъзарски" телефони. Ако се загледате по хората, с които се разминавате на улицата или в заведенията, със сигурност ще забележите поне няколко пъти наличието на някой от моделите от серията Nokia 8800 Gold.
Макар че Nokia 8800 Gold и наследникът му Sirocco Gold излязоха преди 2-3 години, лъскавият корпус явно кара хората да мислят подобни телефони за изключително модерни, бележещи връх на лукса. Е, точно тези модели на Nokia определено не могат да се похвалят с нещо повече от напълно стандартни функции и единствената им екстра е позлатеният корпус. Чак ни иде да си зададем въпроса кой би дал повече от 1000 лв. за телефон, който има едва 64 mb памет, няма слот за допълнителна карта и разполага с вградена камера с резолюция по-малка от 1MP. На фона на останалите луксозни телефони моделите от серията 8800 обаче са си направо евтини - в България джиесемите могат да се намерят на цена от порядъка на 1800-2000 лв.

МАНИЯ

За притежателите на по-евтини и обикновени мобилни телефони също има решение, с което да се присъединят в редиците на "лукса". Дизайнерът бижутер Питър Алъйсън започна уникален бизнес. Той успешно се справя с "преобразяването" на стандартен Apple iPhone, превръщайки го в телефон с обков от 18-каратово бяло злато и над 300 диаманта. Най-новата работа на твореца носи кодовото име „Артистично розово" и струва около 85 000 евро. За основа е използвана Nokia 8800, покрита с платина и украсена с над 680 розови и бели диаманти.


GSM в 200-годишен костюм

На пазара на мобилни телефони има една компания, която е известна с това, че винаги пуска изключително луксозни телефони и никога не пести от диамантите или скъпата кожа. Става дума за руснаците от Gresso, които преди две години шашнаха всички с пускането на колекцията мобилни телефони Black Aura. Моделите Blakwood, Blackwood Gold edition и Gold са на цени от $6000 до $13 000, като във всеки един от тях се съчетават благородни метали, в частност злато, и 200-годишно африканско чаено дърво. Така телефоните от тази колекция бяха определени като "най-старите" мобилни апарати в света. В малките бижута е използвано 18-каратово розово злато, екраните са с рамка от сапфир.

1 коментар:

Анонимен каза...

Hi there! This is my first visit to your blog!
We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
niche. Your blog provided us beneficial information to work on.
You have done a outstanding job!

Feel free to visit my website: click here