10/30/2008

Пералня на пара гони микробите

Една обикновена микровълнова печка може да спести електричество, с което Емпайър Стейт Билдинг да свети 4 часа. Един хладилник пък може да спаси осем дръвчета. Напоследък все повече компании обръщат внимание на продукти, които имат за цел освен да служат на потребителите, но и да щадят природата. На тазгодишното изложение за интериорен дизайн Maison&Objet в Париж LG Electronics показа няколко такива домашни уреда, които съвсем скоро ще дойдат и на българския пазар.
За една година уникалната микровълнова печка SolarCUBE спестява около 19 27 киловатчаса - енергия, достатъчна да освети 103-етажна сграда в продължение на четири часа. За сравнение - Емпайър Стейт Билдинг използва 566 киловата електричество на час.
Но не си мислете, че поставяйки в дома си екоуред, ще се лишите от вкусната храна и бързото приготвяне. Освен че спестява над 50% енергия в сравнение с обикновените печки, SolarCUBE приготвя храната 4 пъти по-бързо от стандартните микровълнови фурни и вече може да се намери в магазините в страната.
Друг уред, който все по-често заема еко форми, е пералнята. На парижкото изложение обаче фокусът беше не върху стандартните, а върху тези на пара. Подобен уред може да спести на едно домакинство повече от 2500 литра вода на година. Ако умножим това по 1000, получаваме количество, достатъчно за да се напълни басейн с олимпийски размери.
Освен че спестяват разходи за енергия, пералните машини с пара унищожават алергени и убиват микроби, причиняващи алергични заболявания. Уникалните перални машини на пара ще дойдат на родния пазар в края на ноември.

Няма коментари: