8/06/2008

Влизаме филология с четворка в СУ

С четворка се влиза тази година в голяма част от филологическите специалности в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Въпреки по-високите балове в сравнение с последните две години много ученици са приети още на първо класиране в желаните специалности.
Противно на очакванията на повечето кандидат-студенти, повечето балове са се увеличили с 1-2 единици. Това показа справка на "Монитор" след обявяване на резултатите от първо класиране в Алма матер вчера. Желаещите да учат във ВУЗ-а можеха да проверят оценките си веднага на интернет страницата uni-sofia.bg. Те трябваше да въведат входящия номер, както и ЕГН-то си.
В началото на тазгодишната кандидатстудентска кампания много преподаватели коментираха, че тази година във ВУЗ-овете ще се влиза с тройки и четворки заради по-малкия брой ученици. Въпреки малкото желаещи да учат в университет обаче баловете в повечето висши учебни заведения са се вдигнали драстично.
За специалността славянски филологии, за която миналата година е трябвал минимален бал за жените 22.25, тази година се влиза с поне 24.00, показа още проверката на "Монитор". За такъв бал стигат оценки между 5.50 и 6.00 от дипломата за средно образование и четворка от изпита по БЕЛ или западен език. Въпреки това за голяма част от филологическите специалности учениците ще могат да влязат и с тройки на изпита на някое от следващите класирания.
Много се е вдигнал балът и за специалности като индология, китаистика, класическа филология и социология. Преди година, за да учат индийски, кандидатите е трябвало да имат бал поне 23.64. Тази година той е с две единици по-висок. Най-голяма обаче е разликата между баловете през миналата и тази година за специалността философия. През 2007 г. минималният бал за нея е бил 24.55, докато тази година той е 27.72, което е с три единици повече.
Увеличили са се и местата за прием в повечето специалности в СУ. В някои направления във ВУЗ-а ще се обучават с 5-6 души повече от предварително обявената бройка.
В специалността английска филология например при обявен прием от 70 души на първо класиране са били приети 77, а при философия от 35 заявилите желание да учат тази наука са 41. От ВУЗ-а коментират, че въпреки отпуснатите допълнителни места е напълно възможно след третото класиране да останат незапълнени бройки, тъй като много ученици ще предпочетат да се пробват да влязат в по-желана специалност.
Оценките от първото класиране за Софийския университет бяха разлепени на "стената на плача" пред Химическия факултет на Софийския университет вчера следобед, малко след като резултатите излязоха в интернет. Записването на кандидат-студентите започва от днес

Няма коментари: