8/29/2008

Ставаме машини след 40 години

Разликата между хората и машините е на път да се стопи до 2050 година. Това прогнозира главният технически директор на Intel Corporation Джъстин Ратнер. По време на тазгодишния Intel Developer Forum в Сан Франциско Ратнер представи удивителен поглед към това как технологиите ще сближат човека и роботите в следващите 40 години. Според него тепърва предстоят драстични промени в социалното взаимодействие, роботиката и възможност компютрите да "усещат" реалния свят.
Има мнения, че ние дори приближаваме точка на пречупване, където скоростта на напредъка на технологиите нараства с показателни темпове, а машините в не толкова далечното бъдеще могат дори да надминат хората в тяхната способност да мислят, твърди Ратнер. Според експертите от Intel в момента индустрията е предприела много по-големи крачки, отколкото някой си е представял преди 40 години.
Как ще се почувствате, ако влезете в летище или стая с лаптопа си и вместо да разходвате батерия, я зареждате? Това е една от целите на изследователите, които работят по Wireless Resonant Energy Link (система за безжична мощност). На базата на тази система на изложението в Сан Франциско, експерти демонстрираха запалването на 60-ватова електрическа крушка без употребата на щепсел или кабел. WREL обещава да предостави на потребителите безжична мощност, като технологията разчита на силно сдвоени резонатори. Този принцип много наподобява начина, по който обучена певица може да строши стъкло с гласа си. При WREL резонаторът получава естествена честота и по този начин абсорбира енергията. Експертите са на мнение, че ако тази технология се активира в лаптоп, батериите могат да се зареждат, когато машината бъде поставена на няколко метра от предавател резонатор.

Компютри променят формата сиМашини, които променят формата си и така заместват кутията, дисплея и клавиатурата на компютър, е поредната цел на изследователите на Intel. Техните микро-роботи наречени катоми могат да изградят материя, която променя физическата форма на различни устройства. По този начин, например, мобилен компютър може да стане миниатюрен, докато е в джоба ви, след това да се превърне в слушалка или пък в широкоекранен дисплей. Нещо, което вече сме гледали във филмите и сме обсъждали с насмешка колко би било удобно в реалния живот.


От цеха до домаЗа да влезе в дома ни, един робот трябва да може да взаимодейства с обектите в динамичната човешка среда. За съжаление, в момента машините се използват основно в заводите и са проектирани да изпълняват една единствена задача многократно. Поради тази причина, за да се използват от човека, роботите трябва да знаят своето обкръжение като усещат и разпознават движението в динамичен физически свят, да се учат да се адаптират към нови усещания и нови сценарии. От Intel демонстрираха два работещи прототипа на персонални роботи. Единият от тях използва електрическо поле "pre-touch", вградено в ръката. Техниката представлява уникален начин за усещане, използван от рибите, чрез който те могат да чувстват обекти преди да ги докоснат.

3 коментара:

Marmalad Shipkofff каза...

lol loool looOOoOoOoOoL

Анонимен каза...

[url=http://www.pi7.ru/main/1637-kitaycy-ispolzovali-princessu-dianu-dlya-reklamy-nizhnego-belya.html ]Японцы создали пиво без единой калории [/url]
Вопрос в теме. Напишите,пожалуйста,какой продукт оказался эффективным и качественным, чему вы отдаете предблагоговение. Данный выборочный выборочный опрос мне необходим для статистики по работе. Это не займет у вас много времени, а я буду благодарна :) Только прошу про maxim и dry-dry не писать, они необходимы не большинству людей, а только тем, у кого имеются трудности с этим. Вопрос конечно адресован дамской половине :) Чем более будет ответов, тем лучше! Заранее спасибо!

Анонимен каза...

[url=http://super-new-s.info]http://super-new-s.info[/url]
It is nonsense!