6/03/2008

Пералнята е най-шумният уред у дома

Прахосмукачката и пералнята са най-шумните уреди в съвременния дом. Това сочат данните от най-голямото независимо изследване в Европа за влиянието на шума в домакинството, проведено от AEG-Electrolux. Според статистиката кухнята е "най-шумната стая вкъщи за повечето от нас". Проучването имало за цел да привлече вниманието на потребителите върху проблема с децибелите и се фокусира най-вече върху кухнята, тъй като това е основният източник на шум в съвременния дом. Според 1/2 от анкетираните това помещение е най-шумната стая в къщата, което е проблем, защото повечето хора я използват не само за хранене и готвене, а реално живеят в нея. Повече от половината потребители в проучването посочват, че слушат музика в кухнята. 4 от 10 гледат телевизия един или повече пъти в седмицата, а 44% работят поне веднъж седмично в тази стая. Значително по-малка част спят в кухнята, като 17% подремват там поне веднъж седмично.
Проучването показва още, че шумът променя начина, по който хората използват кухнята си. Една трета от тези, които имат печки например, споделят, че не ги използват в определено време от деня. Това се отнася и за 1/5 от притежателите на миялни машини.
Всеки трети анкетиран заявява, че би искал по-тих дом, въпреки че цифрата е различна в различните държави - от 18% в Холандия до 64% в Испания.
Само един от всеки четирима анкетирани обаче е взел предвид проблема с шума, когато е закупувал домашни уреди. 43% от тези, които са си купили прахосмукачки например, съжаляват, че не са взели проблема с шума под внимание, когато са правили покупката. Същото важи и за близо 33% от тези, закупили печки. Изводът на специалистите е, че европейските потребители желаят по-тихи уреди и биха избрали тях дори и да са на по-висока цена. Друг извод, който се налага, е, че повечето хора асоциират тихите уреди с качество, ефективност и опазване на околната среда.

Децибелите вкъщи
20DB ЗВУК ОТ ШЕПОТ
40DB СТАНДАРТЕН ХЛАДИЛНИК
50DB СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКА МИЯЛНА МАШИНА
60DB ШЕВНА МАШИНА
65DB СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКА ПЕЧКА
71DB СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКА ПЕРАЛНЯ
85DB ПО-ТРАЙНО ИЗЛАГАНЕ НА ТАКЪВ ЗВУК МОЖЕ ДА НАВРЕДИ СЕРИОЗНО НА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ
100DB ЕЛЕКТРИЧЕСКА БОРМАШИНА
110DB МУЗИКАЛНА УРЕДБА
130DB ГРАНИЦА НА БОЛКА

1 коментар:

Rx-Ende каза...

У нас най-шумните уреди сме аз и баща ми. Аз като слушам музика, той като ми вика за това :D