6/05/2008

Такса “МУЗИКА”

Хотелиери и ресторантьори по Южното Черноморие скочиха срещу новата такса “МУЗИКА”. Изискването е да се плаща по 12 лева на стол или легло за това, в ресторантите, баровете и хотелите се слуша музика. За това безумие настояват от Министерството на културата. Според тях трябва да се заплаща авторско право за това, че по заведенията и хотелите се излъчват клипове без уредени права за публично изпълнение. Бизнесмените определят таксата като “безумна” и като “поредния рекет на държавата”. И са прави.

А служителите на Дирекция "Авторско право" към Министерството на културата щели да продължат проверките по цялото Черноморие.

Ама няма смисъл, другари ми чиновници. Имам нужда някой умен мозък да ми обясни какъв точно е смисъла на тази такса. И как, ако се открие такъв, то таксата ще се плаща точно у нас. Много, ама много съжалявам, че си пускам музика в колата докато пътувам. Ще трябва да плащам по 12 лева на седалка за тези, които съм качила на стоп и задушавам с мелодиите от диска. Просто искам да платя на безумния, никому-неизвестен изпълнител от МИНИСТЕРСТВОТО, който ще ме изкара престъпник след това.
То, както е тръгнало, първо ще накарат хотелиерите, а после и нас – бедните туристи, да си плащаме, задето се забавляваме. С дискове, които сме купили за пет лева от Славейков, или с МР3-ки, които сме свалили от датата.
Поради тази причина си направих труда да направя една кратка сметка – планьорка за идната ми почивка. Този път, в името на държавата, ще пропусна ходенето на палатки и ще видя колко пари ще похарча, ако ходя на хотел и се наложи АЗ да плащам такса “Музика”

Билет за автобус София – Варна отиване и връщане: 55 лв.
Пет вечери в тризвезден хотел (или квартира): 200 лв. (по 40 лв. на вечер, с включени закуски).
Обяд: 50лв. (по 10лв. на ден)
Вечеря: 100 лв. (по 20лв. на вечер)
Напитки с приятели: 50лв. (по 10 лв. на ден)
Занимавки по плажа и улиците: 50 лв. (включва близалки, сладоледи, солети)
Такса “Музика”: 60 лв. за хотела, 60лв. за ресторанта, в който ще обядвам, 60 лв. за мястото, в което ще вечерям = 180лв. за целия престой

Общо за петте дни с автобус: 785 лв.

П.С. Ако някой е тръгнал да ме оборва с днешната публикация във в. “Стандарт”, че таксата варира от 12 лв. за стол в бар и 4лв. на легло в хотел, ще помоля да бъда извинена. Ако трябва да правим сметката с такава точност, то средствата, нужни ми за почивката, ще са от 650 лв. нагоре.