2/27/2008

Сензорна приказка

През последните месеци хит при мобилните телефони са сензорните технологии. Те, в допълнение с различните „интуитивни” екстри, уж предсказват какво искаме да направим. Самите екранчета и бутони просто са програмирани така, че да се променят, в зависимост от приложението. Така, когато отворим музикалния плеър виждаме само Play, Pause, Stop, Back и Forward. Е, да, друго си е само с пръст да привлачиш песента напред или да я върнеш назад. Без да натискаш Forward или Back в продължение на 10-тина секунди. Определено това е едно удобство, което ще направи така, че функциите в телефоните да се използват на максимум. Вече няма да забравяме, че имаме календар, списък със задачи или пък мини-редактор на снимки. Просто достъпът до тях ще бъде по-лесен. До тук с интро-то.
Да си дойдем на думата. Тъй като съм фенка на модерните технологии, нямаше как да пропусна и представянето на
LG Viewty миналата година. Това е първият мобилен телефон, с качества на фотоапарат - 5MP камера и 120fps не звучи зле, нали? Само че, седмица или две по-късно, прибирайки се от работа, нямаше как да пропусна и огромния билборд разпънат на Орлов мост – „Представи си...”Представи си пет мегапикселова камера и три пъти оптично увеличение. Да, представих си го. Видях го преди броени дни в магазина на Germanos, и какво? Дааа ама това не е просто да си представиш, ами и да разбереш, че Samsung го предлагат. И изглежда до сущ като Viewty.От тук започва завръзката.
Четеш ли блога ми, ще знаеш, че преди няколко седмици се прибрах от едно невероятно изложение
Mobile World Congress в Барселона. Там прилежно и щастливо отразих събитието, за което се говореше, викаше, абе въобще беше навсякъде – официалното представяне на LG KF700 и KF600. Те са „интуитивни телефони”, които имат невероятната „способност” да ви дават точно това, от което имате нужда. Без преструвки, без заобиколки. Искаш да снимаш – ето ти камерата. Когато тествах KF600, взимайки го в ръце, едвам се сдържах да не поискам книжката с инструкциите. Прибрах се притеснена у дома, че няма да направя нищо, включих телефона и... воала! Елементарно, Уотсън. Не бях виждала по-лесен за използване телефон. Второто му екранче е толкова симпатично, а младите момиченца като мен по цял ден могат да се забавляват като сменят темите и стиловете менюта, или пък минават от режим „Звук” в „Безшумен”.
Та, разхождам си се аз из зала 8 на
Fira de Barcelona стигам до щанда на Samsung – шах и мат! Samsung Soul – телефон с душа. Предчувства, предвижда, гадае, Петмегапикселов слайдер с магичен тъчпад, който се „приспособява” към желанията на потребителите и се променя, в зависимост от приложението. Прави навигацията в менютата „интуитивна”.Абе с две думи нещо като LG KF600 и KF700, само че Samsung Soul. Завъртях се малко в страни, отидох да разгледам „сергията” на Motorola и какво да видя - още една очаквана изненада! Супер невероятния музико-камеро-фон MOTOROKR E8 също се променя, също предусеща. Неговият интуитивен ModeShift интерфейс ви позволява едва ли не да превръщате устройството от телефон в MP3 плеър, после в цифрова камера, после обратно в телефон... Може да звуча малко критично, но GSM-a наистина е много сладък – той е изключението от останалите, за които писах до тук. Rokr няма сензорен екран. Има сензорна клавиатура. Тя е толкова малка, че направо да си помислиш, че не става дума за Motorola (с техните големи телефони....). Бутоните се променят, в зависимост от приложението. Телефонът някак си ми се струва едно от хубавите, компактни, нови неща, които Motorola наистина имаше смисъл да представя. (б.а. останалото си беше същото – големи телефони с капаче, познатите ни плоски клавиатури, но повече функции и екстрички).

Да заключим всичко, което изписах досега. Телефоните са като дрехите – има си мода, има си време. Както сега са хит интуитивните телефони, догодина може би всичко ще е като прототипа на Sony Ericsson Walkman W380 махаш два пъти над камерата и алармата ти е изключена. Махаш още веднъж, и звъниш в работата. След още една година – само ще си помислиш, колко много ти се яде хамбургер от Burger King и той вече ще лети от Сърбия (ако до тогава не са открили и у нас) и ще те чака пред вратата. И в същото време, едни ще твърдят, че са създали уникална технология, а след седмици на технологичния подиум ще са десетки фирми, уж разработили свои устройства, по свой начин, със свои мозъци. И никой няма да знае кой е бил първия, кой говори истината. Просто защото ще спре да ни пука. Телефона в джоба, слушалките в ушите, и край на гадачките.

Няма коментари: