2/29/2008

Кажете много неща с малко думи...

В интернет пространството се появи първият български микроблог портал – edno23.com. Той представлява блог, в който обаче имате ограничение от към символи, в случая - само 160. По този начин можете да споделите с останалите потребители какво правите в момента, как се чувствате или пък за какво мислите. Регистрацията в edno23.com отнема не повече от една минута, като след това получавате свой уникален адрес. След като станете част от системата, можете да изберете кои потребители да следите. По този начин винаги ще знаете какво се случва с тях. Освен това, можете да добавите и тагове за себе си към профила си. Те ви позволяват да въведете думи и фрази, които ви отличават. По този начин тези, които ви търсят, ще ви намират по-лесно.

Как се става микроблогър
За да станете
микроблогър трябва да пускате съобщения, и то по повече от едно-две на ден, без това да се превръща в чат. Публикуването става от главната страница на вашия профил. Постингите са разделени на пет вида – само мои (лични неща), с приятели (съобщения на тези, които следите), @мен, любими и директни. Ново съобщение можете да пуснете както чрез бутона „Нов пост”, така и с натискане на клавиша P от клавиатурата. От edno23.com са създали и допълнения към лентите с инструменти на браузърите, както и мобилна версия на страницата. А за тези, които все пак искат да останат верни и на блогването, в edno23.com има специални разширения, чрез които да интегрирате страницата си, за да могат читателите да ви следят по-лесно.

По света

Twitter.com
Това е един от първите световни микроблог портали. Постингите в сайта отговарят на един единствен въпрос – „Какво правиш?”. Целта е хората от обкръжението ви винаги да са информирани относно това, което се случва с вас.
Jaiku.com
Тук можете не само да пускате съобщения, но и да споделяте песни посредством
last.fm и дори новини чрез google reader. Особено интересна възможност в Jaiku е онлайн адресната книга. В нея освен телефони и адреси може да се добавят и състояния. По този начин, преди да наберете даден номер, ще разберете какъв е статуса на потребителя – не мога да говоря, в чужбина съм и т.н.
Pownce.com
В Pownce имате възможност да пускате както съобщения, така и файлове, връзки и събития. По този начин можете да подсетите приятелите си за наближаващия празник, или пък да споделите любим сайт или песен. Те от своя страна, могат да коментират нещата, пуснати от вас. Всичко това може да се прави както през браузъра, така и чрез специалния Pownce софтуер.


Няма коментари: