7/04/2007

Протест за Странджа - Мавзолея
















На мероприятия като днешното, хората наистина усещат особена атмосфера.
Отидохме и чакахме пред президентството, но една много мила жена ни ориентира към мястото, на което се намираше Мавзолея - там се местел протеста заради гостуването на германският държавен глава.
Е, преместихме се и там вече чакаха поне 200 човека, много медии и 2 автобуса полицаи, които в последствие станаха 3, плюс 2 коли на жандармерията.
Този път нещата протекоха мирно. Може би заради банкета.
Лично аз бързах да се включа и да помогна с нещо, докато майка ми изпълняваше функцията си на фотограф. Държах един от плакатите, но ми отмаляха ръцете след около 20 минути и предадох щафетата. От снимките ще видите по-подробен репортаж, без коментар. Мисля, че не е нужен.













































































АТМОСФЕРАТА! Това, че нямаме изградено гражданско общество е факт. Ако беше обратното, то всичките хора, които седяха на пейките пред Народния Театър щяха да се присъединят към протеста.




























































Този път протеста се изразяваше основно в `лежене`, а именно пример за това къде ще плажуваме,ако ни отнемат Странджа. Пред Галерията, защо не? Забравих си шалтето, иначе и аз щях да се цопна отпред. Някои даже си бяха дошли по бански.




























































Но... атмосферата! Музиката, танците. Импровизираното хоро. Възрастните жени и мъже, децата с плакати в ръце. Както се казва, от 6 до 60.


















Въпреки че полицията не се намеси с бой и арести, се държа с нас като с овчици. `Зад оградата, преминете зад оградата` и всички бяхме затиснати на малкото тротоарче, катерейки се по тревните площи. Е, това допринесе за сближаването ни.

Имаше и `шоу спектакъл`. Измежду хората изскочи Гората, ПРЕследвана от два хотела. Черноморски :) Хотелите нападнаха бедната гора, но тя, в крайна сметка надделя. Следваха танци, песни в центъра на тълпата.

















































































Към края на протеста (който завърши около 21.00) от към страната на улица Раковска се забеляза голяма маса полицаи. Всички започнахме да викаме, но в последствие това се оказаха полицаи и пожарникари, репетиращи за утрешният празник на МВР.


















Според мен, това вече не е просто протест за Странджа, а протест против полицейският произвол в България. Поне в понеделник беше така. А и днес щеше да бъде същото, ако не бяха гостите в съседство (които празнуваха в ресторанта до Президентството), на които аз лично благодаря най-искрено! Спестиха ни няколко безсмислени ареста!



Няма коментари: