10/14/2009

Fanopic - социалн@ мреж@ за истинските фенове


Стартът на новата българска социална мрежа Fanopic.com вече е факт. Тази седмица в родното интернет прстранство се появи втора бета версия на новия проект, целящ да събере на едно място фенове с общи интереси.

Мисията на Fanopic е да предостави място, на което хората с еднакви или сходни интереси да могат да общуват свободно и лесно помежду си. За да разбере какво друго крие в себе си новата социална мрежа, „Монитор” реши да се свърже директно с „виновниците” за нейното появяване. Двама от тях са добре познати на аудиторията ни от друг свой проект - svejo.net. Хванахме на тясно Станислав Божков, който се съгласи да ни разкаже повече за проекта Fanopic.




-Здравей Станиславе. Как се зароди идеята за новата социална мрежа?

- Базовата идея е на Богомил Илиев, с когото работим заедно в момента. Искахме да създадем място, където феновете на различни неща сами могат да организират знанията и информацията, с които разполагат. Убедихме се, че подобна услуга би била полезна и няма друга такава в Мрежата. Най-общо я наричаме infotainment - Informatiоn and Entertainment, защото обединява знания и забавление.

-Ти си познат на аудиторията ни от друг проект, който напоследък стана много популярен - svejo.net. Не ви ли стигаше работата с него, та решихте да се захванете и с нов сайт? Не са ли много общи двата?

-Не, в никакъв случай. Свежо измерва и показва това, което вълнува цялото общество. Fanopiс се фокусира върху отделните теми. Тук всеки може да създаде тема, на която е фен – Джони Деп, например. След това я следи, доразвива я, търси фенове за нея.

-В този ред на мисли, какво мога да правя аз като потребител в тази мрежа?

-Всичко. Имаш възможност да изразиш себе си с видео, снимка или информация. Можеш да добавяш връзки, след което останалите фенове могат да те признаят за фен на тази тема и така се издигаш в йерархията. По този начин печелиш точки и можеш да станеш лидер в някоя категория.

-Какво се случва с темите, които аз харесвам?

-Като харесваш дадени теми и ги допълваш, ти самата израстваш в йерархията. С активността си в темите получаваш точки, с които можеш да популяризираш дадена връзка.

-Разкажи ми повече за тази категория „Знаете ли”.

-Това е може би една от най-забавните категории в сайта. Идеята на „Знаете ли” е да разнообрази обикновената информация, като предложи на потребителите интерактивен начин да научат нещо за любимия си актьор, филм и т.н. Феновете на дадена тема могат да добавят интересни въпроси и всеки, който иска да се образова, да провери до къде е със знанията.

-Накъде върви засега проекта?

-Пуснахме го официално преди дни, но вече имаме доста регистрирани. До момента има създадени над 360 теми, разделени в повече от 20 категории. На сайта има над 10 хил. снимки, 3 хил. видео клипове и повече от 2 хил. връзки към статии. Надяваме се скоро да изчистим още малко услугата и след месец-два да излизаме с английска версия. Крайната ни цел е да организираме хаоса от информация по определените теми, като те станат максимално полезни за феновете им.


2 коментара:

Boby каза...

Фен съм на сумати простотии в ФБ, за кво още?!

MARFI каза...

Хубаво интервю, може би най-полезното отразяване на пуска на сайта, на което попаднах.