6/01/2009

Коктейли детронират бирата


Ето че лятото тича към нас с все сила. Времето става все по-горещо и слънчево. Градусите навън се вдигат, за сметка на тези на настроението, които в най-големите жеги падат дори под нулата. И има защо. На 30 градуса на сянка надали ви е до ходене по задачи или дори шопинг и срещи с приятели. Слънчевите лъчи ни уморяват, отпускат, и понякога дори най-приятните изживявания се превръщат в един малък, потен ад. Единственото, което ни се иска, сякаш е да сме до язовира, реката, морето или в парка и да се отпуснем, хванали бира в ръка. Именно “бира” се чува от устата на всеки втори в летните жеги. Нима това е единственото спасение в горещините? Надали. Течната баница, както мнозина я наричат, е най-известното средство за разхлаждане, но далеч не е толкова полезна. Можем да прежалим тези 4-5 процента алкохол, няколкото калории в повече, но не и факта, че ни издува, успива и кара мнозина да ходят до тоалетната много по-често, от колкото го правят по принцип.
Затова все повече хора се ориентират към алтернативите на бирата през лятото. Също така освежителни, но и много по разнообразни на вкус и цвят, те се намират в почти всеки магазин и са достъпни за всеки джоб.
Хит сред младежите са напитките със съдържание на ром или водка. Най-популярни все още си остават Бакарди Брийзърите, които примамват от рафтовете със свежите си цветове. Те представляват подсладена напитка с ром и съдържат около 4-5 процента алкохол – също като повечето бири. У нас брийзърите струват около 3 лева, намират се в абсолютно всеки супермаркет или магазин. Почитателите могат да избират между няколко вкуса, сред които диня, лайм, ананас, грейпфрут, портокал.
Напитката е изключително освежаваща дори тогава, когато нямате възможност да я оставите за дълго в камерата или хладилника.
Ако обаче не сте почитатели на коктейлите с ром, не се притеснявайте. По рафтовете в магазините все по-често се забелязва присъствието на друга напитка, подобна на брийзърите – Smirnoff Ice. В тази бутилчка вместо бял ром има водка. 250 милилитровите шишенца се предлагат в два вида – с лимонов вкус и с лимонов сок. Цената на една бутилка е между 2 – 2.50 лв.
За привържениците на класическите коктейли, които не се намират бутилирани, а само в голяма чаша с много лед и лимон, си остават вечните комбинации, които за мнозина са знак, че лятото вече е дошло. Какво по хубаво от чаша джин с тоник, или пък превърналият се в запазена марка на лятото и морето – мента със спрайт. Остава само да се отпуснете и да се наслаждавате.
Сайдерът бил напитка за бедните

Сайдерът е напитка, която напоследък се утвърждава като един от най-добрите заместители на бирата. Известна още като “ябълково вино”, течността, която за едни е символ на Англия – заедно с кралицата и Биг Бен, е силно газирана, сладка, с леко кисел привкус. Последното е парадокс, защото ябълковото вино всъщност води началото си от древногерманските традиции и навлиза в Англия единствено благодарение на норманските абатства и манастири. В Ранното Средновековие под термина сайдер се разбирала всяка напитка, различна от бира или вино и едва от XI в. насетне в Нормандия с тази дума започнало да се означава само и единствено питието, извличано от ябълките.
Сайдерът е бил разпространен из цяла Европа през средновековието, особено в по-бедните райони, където не е имало грозде или хората просто не са могли да си го позволят. Тогава селяните изварявали ябълките и ги мачкали с дървени пръти, след което ги изстисквали. За подслаждане използвали захарна тръстика, защото захарта по онова време била изключително скъпа.
В Англия сайдерът се продава както в бутилка, така и наливен. У нас засега се среща най-често бутилиран и то в по-големите супермаркети. Цената за едно шише Strongbow е 2лв. В София има и 1-2 ирландски пъба, където може да го получите и наливен. Струва около 7 лв. за една пинта, което е малко повече от половин литър.

Ромът повдига духа

За мнозина ромът във всичките му варианти и коктейли звучи “горещо”. Именно защото е силна спиртна напитка, някои дори го сравняват с ракията, макар да нямат никакви допирни точки. Причината за това е, че у нас най-разпространен е тъмният ром, който по принцип се използва в кулинарията, за разлика от белият, който е основна съставка на много коктейли. Напитката, която също се подрежда в класацията за най-летни питиета, има изключителна история, която носи със себе си интересни исторически факти и цялата топлина на Карибите. Ромът всъщност представлява дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика. Азиатското растение е пренесено от Далечния изток в Европа от Александър Велики в ІV в.пр.н.е. Около 2000 г. по-късно Колумб пренася тръстиката в земите на днешната Доминиканска република, където тя се размножава като плевел. Било въпрос на време местните земеделци да се научат как да пречупят стъблото, да варят сока и да направят напитка от него.
През ХVІІ в., когато британската армия воювала в Западните Индии, единственото спасение за живота на моряците били разрешените малки глътки ром, наречен “изгарящ адски ликьор”. С времето всекидневната глътка от напитката се превърнала в традиция за цялата кралска флота. Два пъти дневно дори се извършвала специална церемония, наречена “повдигане на духа”, където мъжете се подреждали в дълга редица за своята дажба.
Години наред ромът се свързва с моряци и пирати. След испанско-американската война през 1898 г. американски лейтенант смесил Бакарди с Кока Кола и вдигнал тост за свободна Куба. Така се ражда коктейлът Куба Либре. Това е и основната причина ромът да е изключително популярен днес – незаменим е в правенето на коктейли. Дали ще използвате бял или тъмен ром, удоволствието е гарантирано. Ърнест Хемингуей, например, обичал да посещава бар “Ла Флорита” в Хавана, пийвайки си смес от две части и половина бяло Бакарди, сок от половин грейпфрут и 6 капки черешов ликьор. Коктейлът е известен днес като Папа Добле.

Няма коментари: