8/29/2008

Ставаме машини след 40 години

Разликата между хората и машините е на път да се стопи до 2050 година. Това прогнозира главният технически директор на Intel Corporation Джъстин Ратнер. По време на тазгодишния Intel Developer Forum в Сан Франциско Ратнер представи удивителен поглед към това как технологиите ще сближат човека и роботите в следващите 40 години. Според него тепърва предстоят драстични промени в социалното взаимодействие, роботиката и възможност компютрите да "усещат" реалния свят.
Има мнения, че ние дори приближаваме точка на пречупване, където скоростта на напредъка на технологиите нараства с показателни темпове, а машините в не толкова далечното бъдеще могат дори да надминат хората в тяхната способност да мислят, твърди Ратнер. Според експертите от Intel в момента индустрията е предприела много по-големи крачки, отколкото някой си е представял преди 40 години.
Как ще се почувствате, ако влезете в летище или стая с лаптопа си и вместо да разходвате батерия, я зареждате? Това е една от целите на изследователите, които работят по Wireless Resonant Energy Link (система за безжична мощност). На базата на тази система на изложението в Сан Франциско, експерти демонстрираха запалването на 60-ватова електрическа крушка без употребата на щепсел или кабел. WREL обещава да предостави на потребителите безжична мощност, като технологията разчита на силно сдвоени резонатори. Този принцип много наподобява начина, по който обучена певица може да строши стъкло с гласа си. При WREL резонаторът получава естествена честота и по този начин абсорбира енергията. Експертите са на мнение, че ако тази технология се активира в лаптоп, батериите могат да се зареждат, когато машината бъде поставена на няколко метра от предавател резонатор.

Компютри променят формата сиМашини, които променят формата си и така заместват кутията, дисплея и клавиатурата на компютър, е поредната цел на изследователите на Intel. Техните микро-роботи наречени катоми могат да изградят материя, която променя физическата форма на различни устройства. По този начин, например, мобилен компютър може да стане миниатюрен, докато е в джоба ви, след това да се превърне в слушалка или пък в широкоекранен дисплей. Нещо, което вече сме гледали във филмите и сме обсъждали с насмешка колко би било удобно в реалния живот.


От цеха до домаЗа да влезе в дома ни, един робот трябва да може да взаимодейства с обектите в динамичната човешка среда. За съжаление, в момента машините се използват основно в заводите и са проектирани да изпълняват една единствена задача многократно. Поради тази причина, за да се използват от човека, роботите трябва да знаят своето обкръжение като усещат и разпознават движението в динамичен физически свят, да се учат да се адаптират към нови усещания и нови сценарии. От Intel демонстрираха два работещи прототипа на персонални роботи. Единият от тях използва електрическо поле "pre-touch", вградено в ръката. Техниката представлява уникален начин за усещане, използван от рибите, чрез който те могат да чувстват обекти преди да ги докоснат.

8/25/2008

Обичам!!!


“Седни. Нека да си поговорим. Обичам те.”
“И аз те обичам. Не знам дали наистина осъзнаваш, колко много те обичам всъщност. Сега осъзнах, че вече 19 години аз съм непрекъснато с теб, дори и тогава, когато сме разделени.”
“Чувствам го. Виждам го. Аз виждам всичко. Не забравяй, че съм навсякъде”.

То се обърна към мен с големите си сини очи, които всъщност наистина виждат всичко. Докосна стъпалата ми с белите си ръце, които могат да вземат всичко. Опита се да ме издърпа към себе си, но аз се дръпнах. Беше ме страх. Беше ме страх от това, което не очаквам, от това, което не знам. Затова предпочетох да остана настрана и да му говоря от разстояние. И без това го виждах, чувах и разбирах. Нямаше нужда да сме толкова близко един до друг. Та нали се обичаме.

“Ела де. Няма да ти направя нищо. Мога да ти покажа далечни светове, да ти разкажа чудни истории. Мога дори да те заведа при слънцето. След няколко часа то ще се надигне зад мен и ще ти се усмихне. Забелязваш ли, че го прави всяка сутрин и те буди?”
“Как няма да забележа. Понякога толкова много ми се спи, че ми идва да го ударя, но знам, че няма как. Защо му даваш да идва толкова рано?”
“Защото има много неща, които трябва да видиш, да чуеш, да осъзнаеш. Слънцето иска да бъде първото, което ще ти ги покаже. Иска да получи първия поглед, първата усмивка, първата прозявка. И след това първо да започне да те учи. Да живее заедно с теб.”
“Добре, но не може ли да почака?”
“Не. Това е все едно да кажеш, че аз мога да чакам. Не мога! Едвам чакам да се събудиш, за да се потопиш в мен. Нямам търпение да станеш част от мен и заедно да преживяваме всичко. Искам да чувстваш заедно с мен. Искам да виждаш заедно с мен. По същия начин слънцето няма търпение да ти покаже света.”
“Обичам те.”
“Твое съм.”
“А мислиш ли, че друг може да ме излекува така, както ти го правиш? Защо трябва да идвам чак до тук, за да бъда твоя? Не мога да понеса момента, в който пътувам към теб. Толкова е изморително, чакам и нямам търпение да те видя, да те докосна. Още по-ужасяващ е мига, в който те гледам през прозореца на колата как се отдалечаваш и знам, че може да не те видя в близките няколко месеца. Искам да сме непрекъснато заедно!.”
“Не може да сме заедно през цялото време – та ние се обичаме! Има ли значение къде сме? Важното е, че знаем, че след няколко дни, седмици или месеци пак ще се видим. Пак ще се прегърнем, ще се докоснем и ще се целунем. Аз ще седя тук, няма да мърдам и ще си мисля за теб. За хубавото, което съм ти дало и за думите, които ти си ми изрекла. А ти ще си там и ще си спомняш за мен. За любовта, която си изживяла, за водата, която си изпила, за слънцата, които си видяла. После ще се видим и ще си говорим.”
“Обичам те.”
“Твое съм.”

-------------------------------------------------
Тази приказка се повтаря години наред. А през последните четири стана още по емоционална, вълнуваща. Няма друго време в годината, което да изживявам така. Няма други такива месеци, в които да обичам толкова много. Няма други такива дни, в които да се усмихвам толкова искрено. И няма други такива нощи, в които да танцувам толкова пламенно. А тази година просто беше най-невероятната, най-прекрасната. Първата. Вълшебната.
Обичам те, море.
Не знам колко хора има като мен по света, но знам че ги има. Това море за мен беше едно от най-хубавите и вълнуващи, които съм изживявала до сега. От момента, в който започнах да ходя сама на изток (около 4 години) до сега, то не бяха палатки, стопове, компании, партита и странни и вълнуващи изживявания. Да, ама тази година лятото беше такова, че дори книга да издам, няма да мога да преразкажа всичко, което ми се случи, всичко, което почувствах, всичко, което видях.
Не, не съм просто влюбена в човек, в морето, в слънцето. Не съм и щастлива, че танцувах, пях и се научих да плувам. Не съм и тъжна, че всичко може би е свършило… засега. Трябва да измисля нова дума, която може би да обясни емоционалното ми състояние. Но уви, няма да е скоро. Не го чувствам така – не мога да го обясня с дума!
Всяка година, от както ходя сама, имам възможност да остана сама с морето. Това задължително се случва в първата вечер от моето посещение. Депресирана, казват някои като ме видят за пръв път. Но после ме обикват.
Сядам и го гледам. Започвам да си мисля за проблемите, които съм оставила зад себе си. Понякога дори си мисля за момента, в който ще се върна в София и ще трябва да ги решавам. Това обаче трае само една минута, след която вълните започват да заглушават сигнала. И в един момент чувам само тях. Седя, гледам тъмно синята вълнуваща се вода срещу мен и не мисля за нищо. Изведнъж започвам да се чувствам отпусната, спокойна и влюбена. Щастлива. И не знам защо. Затварям очите си и имам чувството, че се намирам сама над водата, около мен няма нито земя, нито хора, нито светлина. Само аз върху водата.
От този момент нататък аз се пренасям в един друг свят. Свят, в който живея съвсем различен живот. Не се вълнувам от вестниците, от телевизията, от телефона. Това, което ми се случва в този друг свят е напълно различно, от това, което ми се случва в града. Необяснимо, пълно с емоции. Аз се променям напълно, ставам друг човек, с основите на себе си. И ми харесва. Аз съм човек, който живее в два различни свята и ги обича. Обичам те!

8/24/2008

Край на отпуската на блога!

Край.
Вече отпуски май няма да има.
Поне за този месец, хе хе.
Сега възнамерявам да дам един кратък рапорт ... за феста в Бургас.
Невероятен.
Вълнуващ.
Изминах разстоянието от Смокиня до Бургас сякаш пътувам със 76 от НДК до Младост. Хванах се с един приятел и за 40 минутки вече бяхме в морския град. Събрахме се с компаниите, хапнахме, пийнахме, събухме кецовете, които ни умориха по пътя и влязохме в зоната на фестивала. Чувството да видиш толкова хора на един единствен плаж заедно, обединени от музиката, е страхотно. И на всичкото отгоре най-накрая сбъднах отколешната си мечта за парти с хубава музика на плажа, след като видях, че дискотека на плажа не ВАЖИ!
Навих дънките, превърнах потника си в сутиен, събух кецовете и затанцувах на плажа. Първо на главната сцена, под ритъма на "Колега, не ме занимавай с глупости бе...".
След това отидох на другия край на плажа, взех една бира и започнах да пея "Мастика Мастика". Половин час по-късно отново седях пред мейн стейдж-а и чаках легендите да излязат. А когато го направиха стана и нещо още по-вълшебно - луната почти изчезна. А след това напълно - благодаря ви облаци. И всичко това ме караше да танцувам. Да живея. И три биса, последния от които Fortress Europe. Е, кажи сега, как да не си щастлив.
След това тълпата се понесе към Уикеда, където се доразбихме и накрая завършихме вечерта с невероятен хаус, който вече ме довърши и ме прати в една друга страна.

Часът е 5, 6 луди и уморени души седят на пейка до гарата в Бургас и се чудят какво да правят. 40 минути по-късно вече вървя през дюните и гледам слънцето как ме посреща. В палатката беше топло и юутно. Сгуших се в живата ми завивка и заспах. СУПЕР!

8/23/2008

Момент...

Момент.
И той е само твой.
Един единствен миг, момент, който трае цяла вечност.
Или просто доста дълго време, което минава за миг.
Времето от целувката на булеварда до погледа за сбогом.
И една усмивка. Една единствена усмивка, която те кара да се разплачеш от щастие.
Прилив на емоции - имах чувството, че съм изпила цялото море... море не от чиста солена вода, а от емоции. Да. Така е.
И искаш още. Искаш да не свършва. Но знаеш, че нищо не е вечно.
Особено това, което не може да съществува дълго време.
Затова се връщаш обратно там, от където си тръгнал. И в теб остават чувствата, емоциите, спомените.
И седиш и нещо в теб напира да излезе. Не знаеш какво се случва. В един момент се чувстваш като най-щастливия човек на света, а в следващия искаш да се затвориш в себе си.
И всичко това е заради ТЕБ. Теб човеко, теб море. И всичко, което ми причинихте, и което ще ми причинявате, аз го обожавам.
Защото съществувам. Защото съм. Защото обичам. Защото чувствам.


П.С.
Пак се разхождах по големите павета на Созопол с високите си обувки.
Пак докосвах пясъка.
Пак вървях през водата и поздравявах непознатите.
И пак гледах как морето се отдалечава от мен. За да го видя отново.
Пак бях там - сама с теб. И танцувахме. Първи.

8/16/2008

Делнична музика

Знам, че е нелепо да пускам в блога си клип с картинка.
Знам, че идеята не ми харесва особено.
Знам също така, че нямах друг избор.
Защото, знам, че е по-добре така, вместо да пусна лайв изпълнението, което знам че не ми харесва. Знам, че не обичам лайв изпълнения.
Знам, че тази песен е адски, ама адски перверзна.
Знам, че я слушам цяла седмица!

Абе, я го знам бе!

Texas - Inner Smile

:)

Jennifer Paige - Сrush

Моята песен днес.

И пак, и пак, и пак...

И пак бях там.
Пак те докосвах.
Ситният пясък минаваше през пръстите ми.
Водата галеше тялото ми.
Солта покриваше косите ми.
И аз бях щастлива.
Щастлива, че слънчевите лъчи първи ме докосват.
А след това отварям очи и виждам теб.
Излизаш, а пред теб се открива безкрайното море, сияещо, красиво. И виждаш как хората един по един излизат от спалните си чували и се усмихват. Нов ден е.
А ти си пак там. Сам и в същото време с всички.
Искам пак да се разхождам по големите павета на Созопол с високите си обувки.
И пак да докосвам пясъка.
Искам пак да вървя през водата и да поздравявам непознатите.
И пак да гледам през прозореца на колата, как морето се отдалечава от мен. За да го видя отново.
Искам пак там - сама с теб.

8/11/2008

ЛЕТЕН ОТПУСК

Време е официално да обявя летния отпуск на блога си. Да, това е отпуската на блогченцето... :)
До скоро виждане на Spirit of Burgas, или пък чааак обратно в София.
Незнайно кога.
Незнайно как.
Незнайно защо.

Мир, любов и разбирателство. Приятна почивка!

НОВИНАТА!!!

Реюниън турнето на
BIOHAZARD

минава през Балканите



Будапеща, Унгария (19 ноември)
Белград, Сърбия (20 ноември)
Загреб, Хърватска (21 ноември)
Марибор, Словения (22 ноември)
Прага, Чехия (26 ноември)

Току що получих душевен оргазъм.

8/06/2008

Влизаме филология с четворка в СУ

С четворка се влиза тази година в голяма част от филологическите специалности в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Въпреки по-високите балове в сравнение с последните две години много ученици са приети още на първо класиране в желаните специалности.
Противно на очакванията на повечето кандидат-студенти, повечето балове са се увеличили с 1-2 единици. Това показа справка на "Монитор" след обявяване на резултатите от първо класиране в Алма матер вчера. Желаещите да учат във ВУЗ-а можеха да проверят оценките си веднага на интернет страницата uni-sofia.bg. Те трябваше да въведат входящия номер, както и ЕГН-то си.
В началото на тазгодишната кандидатстудентска кампания много преподаватели коментираха, че тази година във ВУЗ-овете ще се влиза с тройки и четворки заради по-малкия брой ученици. Въпреки малкото желаещи да учат в университет обаче баловете в повечето висши учебни заведения са се вдигнали драстично.
За специалността славянски филологии, за която миналата година е трябвал минимален бал за жените 22.25, тази година се влиза с поне 24.00, показа още проверката на "Монитор". За такъв бал стигат оценки между 5.50 и 6.00 от дипломата за средно образование и четворка от изпита по БЕЛ или западен език. Въпреки това за голяма част от филологическите специалности учениците ще могат да влязат и с тройки на изпита на някое от следващите класирания.
Много се е вдигнал балът и за специалности като индология, китаистика, класическа филология и социология. Преди година, за да учат индийски, кандидатите е трябвало да имат бал поне 23.64. Тази година той е с две единици по-висок. Най-голяма обаче е разликата между баловете през миналата и тази година за специалността философия. През 2007 г. минималният бал за нея е бил 24.55, докато тази година той е 27.72, което е с три единици повече.
Увеличили са се и местата за прием в повечето специалности в СУ. В някои направления във ВУЗ-а ще се обучават с 5-6 души повече от предварително обявената бройка.
В специалността английска филология например при обявен прием от 70 души на първо класиране са били приети 77, а при философия от 35 заявилите желание да учат тази наука са 41. От ВУЗ-а коментират, че въпреки отпуснатите допълнителни места е напълно възможно след третото класиране да останат незапълнени бройки, тъй като много ученици ще предпочетат да се пробват да влязат в по-желана специалност.
Оценките от първото класиране за Софийския университет бяха разлепени на "стената на плача" пред Химическия факултет на Софийския университет вчера следобед, малко след като резултатите излязоха в интернет. Записването на кандидат-студентите започва от днес

8/04/2008

МОИ СА!!!


Най-сетне събрах смелост.
И прекрачих прага на Хеликон.
Слязох по стръмните стълби и погледа ми веднага се заби на рафтовете, поставени в началото на книжарницата.
Видях шарената корица и без да се замисля я взех.
ПОРНО.
До нея беше поставена и "първата" - Трейнспотинг.
Взех я. Реших, че въпреки, че съм гледала филма, си заслужава да посегна към книгата. И без да се замисля вече стоях на касата с двете книги в ръка.
Огледах се и попитах за едно друго книжле, което за мен, а и за много хора по света означава много. Взимам го за подарък. А след това посегнах и към Стивън Кинг - Огън. Последната му книга. И тя е за подарък. Рожденика я хареса.
Сега ще си дочета "По пътя" за... пети път и ще посегна към "Трейнспотинг". А след това и към "Порно". Ще докладвам, ако оцелея след преживяното :)