1/31/2008

Онлайн видеотерапия в пет минути


Погалете сетивата си с миниклипчетата на сайта 5min.com. Разработчиците неслучайно са кръстили своята страница “Видеопедия за живота". В 5min.com има хиляди обучителни видеоклипове с максимална продължителност до пет минути. Страницата е идеалното място, ако търсите бързо решение на проблем, или пък искате да споделите знанията си. Идеята на проекта е, че всеки човек е специалист в дадена област и може да научи другите на нещо. Файловете са свързани с всякакви житейски теми ­ от изкуство, бизнес и спорт до мода и техника. Сайтът е пълен както с красиви и завладяващи миниклипчета, така и с обучителни такива. За целта са събрани много уроци, свързани с готвене, фокуси, дресиране на домашни любимци, работа с пластилин и глина, жонглиране. Има дори инструкции за работа с някои компютърни програми, уроци по танци и фитнес. За да гледате клипчетата на сайта, дори не ви е нужна регистрация. Всички файлове са разделени на категории, изписани в лявата част на страницата. В горната част пък са връзките към Most Viewed (най-гледаните), Most Discussed (най-обсъжданите) и Top Rated (най-високо оценените) клипчета.

Специални пет минути


Особеното в 5min.com е начинът, по който се възпроизвеждат клипчетата. За целта се използва Smart Player. Чрез него можете да увеличавате част от кадъра, да забавяте възпроизвеждането или пък да увеличавате или намалявате картината. Ако видеото ви хареса, можете дори да копирате кода и да го пуснете в Myspace, Facebook, Blogger и др. За да качите свое клипче, ви трябва само регистрация, която отнема една минута и е безплатна. Разбира се, трябва да спазите и условието, което отличава 5min.com от другите подобни сайтове ­ филмчето ви да е до пет минути.


Още инструкции

Подобен на 5min.com е сайтът instructables.com. Изисква регистрация. Има възможност за качване наклипчета. За разлика от 5min.com няма ограничение в минутите, а уроците са под формата на изображения или клипове, разделени на части. Можете да гласувате за клипчетата, както и да оставяте коментари. В instructables.com има дори и състезания с награди за потребителите.

EliZe - Into Your Stystem

Добро утро! Чудесно утро:)

1/30/2008

Ще си направя клекомет

Знаех си, че не трябваше да се заигравам със музиката... и седемте албума за необитаем остров. След като нещата завършиха с Thievery Corporation, малко се понадрусах... и, разбира се, като човек в такова състояние, леко отпуснато, летаргично, замечтано, си измислих изобретение. Моля, посрещнете КЛЕКОМЕТ-а.

Клекомет ще разреши всичките ви проблеми, ако имате такива. Ако ли не - ще ги създаде.
Първоначално Клекомет беше създаден като уред, който да ви мята като клекнете. Или ви "кляка, след като се метнете". В последствие стана много повече - може да се превърне във най-добрия ви приятел. Клекомет представлява диск, който се върти като стъпите на него. Движенията, които тялото ви започва да извършва, са сходни до туиста. Мама имаше такова в гардероба. Благодарение на него разработих прототипа. Този диск е основата на моето изобретение. Освен него ви трябва и доброволец, който влиза в комплекта. Пада се нещо като подарък, ако поръчате до 10 секунди. Този доброволец има за цел да навие около вас една връвчица (ще се превърнете в голямо, продълговато подобие на Powerball). След като връвчицата се омотае, а вие сте в положение клек (в резултат на туист движенията върху диска), доброволецът дърпа въжето и вие започвате да се чувствате като пумпал. Идва моментът на мятането. Добре е първо да изчислите посоката и скоростта, с която желаете да се изстреляте. Всичко зависи от начина ви на приклякане.

ПОЛЗА от изобретението: Бърз плонж в леглото, дивана, пода. Препоръчва се при силна умора, неспособност за достигане до приспособление, поддържащо ви в хоризонтално положение със затворени очи в продължение на шест до осем часа, мързел.
ЦЕНА на комплекта: 1099 лв. без ДДС. Не е включена цената на подаръка.
Поръчайте веднага!

1/29/2008

Моите аблуми, на чужд остров

И аз се зарибих по тази игричка, която нашумя в блогосферите:)

Блогърско-меломанска инициатива/игра идваща от блога на Майк Рам. Всеки участник трябва да:

- цитира тази публикация
- цитира този, който го е посочил, в моя случай - Playboy Monitoring by Жоро Неделчев
- изброява 7-те си любими албума, може и повече или по-малко, като споделя и нещо повече за тях или за избора си
- посочва (предизвиква) поне трима други блогъри да направят същото

Ето моите предложения... ще се опитам да не кривна от бройката.

PANTERA - Vulgar display of power
Най-доброто на любимата ми група. Дори не знам какво да кажа, когато се стигне до тук. Парчетата са невероятни и ме оставят без дъх. Албумът може идеално да служи за урок, на повечето прохождащи банди.







PORTISHEAD - Dummy
Най-нежното нещо, което са долавяли сетивата ми.










MILLENCOLIN -Home from Home
Силно се препоръчва на хората, които са изпаднали в положение на `застой`. Това включва депресия, унес, събуждане в 6 сутринта, мързел. Само една песен е достатъчна да те вдигне на крака и да те накара да гледаш на света по друг, по-лъчезарен начин.






FUTURE PROPHECIES - Warlords Rising
Този алум на двамата скандинавци (от Норвегия) ме грабна още от мига, в който го чух. Парчето беше и все още е Mniamba. Всеки път, когато го слушам имам чувството че изпадам в транс и отивам в друг свят. Факт е, че почти няма лоша песен в целия албум. Още не мога да си простя, че не отидох, когато пускаха под носа ми...





ILL NINO - Revolution revolution
Въпреки ужасната им изява на родна сцена, Ill Nino все още са ми любимци. R
evolution revolution е един от алумите, които ми дават най-много енергия. На всичкото отгоре, според мен е и най-доброто на бандата. Агресивен и прочувствен. Разлика в смяната на настроението - средно 3 минути. Потвърждава теорията, че обикновено първите неща са най-добри.





BASEMENT JAXX - Kish kash
Невероятно странен албум. Първият път като го чух, сметнах че нещо не е
наред. Макар в горе-долу типичен Basement Jaxx стил, аз продължавах да мисля, че не може да се нареди при останалите дискове. Не ама да. След като го изслушах, го пуснах отново. И запях. Хванах прахосмукачката, пуснах си Living Room и запях. Без да спирам. Точно такава е музиката на Basement Jaxx - без спирачки. Пълна газ на въображението.




THIEVERY CORPORATION - Richest man in Babylon
Ако на това му викате музика, значи или не разбирате, или не сте чули достатъчно. Тази група, този албум... това не е музика. Това е магия.








Приканвам да участват в играта Нина (ах, мамо, мамо), Наско и Ениак. Не само, че са ми най-честите посетители в блога, ами и съм абсолютно убедена, че ще направят от това нещо повече от игра. Хора с вкус.

Най-тънкият лаптоп MacBook Air


Най-тънкият лаптоп в света ­ MacBook Air, вече е на пазара. Продуктът на Apple беше представен на тазгодишното MacWorld изложение. Дебелината на компютъра е от 4 до 19,4 мм, а теглото е около 1.3 кг, като варира в зависимост от конфигурацията. Дисплеят е със същите размери като на MacBook ­ 13,3 инча със сензори, които позволяват промяна на осветеността. Резолюцията е 1280 на 800 пиксела. MacBook Air използва процесор Intel Core 2 Duo с честота 1,6 или 1,8 GHz. Ноутбукът е със здрав алуминиев корпус и е комплектован с външно устройство SuperDrive. Предлага се и във вариант с 64 GB SSD диск. Клавиатурата, въпреки малките размери на компютъра, е с нормална големина. Цветът на клавишите е черен, но цялата клавиатура е с множество светодиоди. Това позволява на потребителите да пишат и работят дори и на места, които не са добре осветени. Лаптопът има и вградена iSight камера. Тя, заедно с iChat софтуера, позволява на любителите на видеоразговорите да общуват "на живо" от всяка точка на света, стига да има безжична мрежа наоколо. Според специалистите обаче най-впечатляващото около MacBook Air е батерията. От Apple твърдят, че това е най-тънката батерия, която някога са произвеждали. В същото време възможностите за работа не са занижени. Според официалната информация устройството може да издържи цели пет часа работа в интернет. Най-новият член от мобилното семейство на Apple обаче не разполага с оптично устройство. От компанията предлагат външно такова, което струва 99 долара. Вградена опция му позволява да се връзва с безжичното оптично устройство както на всеки Mac компютър, така и към всяко PC, което има Remote Disk софтуер. MacBook Air е снабден с един USB 2.0, един аудиопорт и един Micro DVI адаптер. Според някои наблюдатели липсата на още няколко допълнителни порта е сред минусите на ултратънкия лаптоп. Феновете обаче изтъкват, че философията на Air (което личи и от името му) е употреба в безжична среда. Затова идва с вградени Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1 + EDR.

Характеристики

Дисплей 13,3”
Резолюция 1280х800 пиксела
Размери 325х227х4-19,4 мм
Тегло 1,36 kg
Процесор Intel Core 2 Duo 1,6 или 1,8 GHz
Памет 2 GB SDRAM DDR2667 MHz
Хард Диск 1,8 инчов 80 GB
Екстри Вградена web камера iSight, Wi-Fi адаптер AirPort Extreme 802.11n,
Bluetooth 2.1,
Портове Micro-DVI, USB 2.0
Цена $1799

1/16/2008

Benefit - Sex Sells

Грубата истина.

За ГОЛЕМИЯТ МЪЖКИ проблем

Жените. Момичетата. Девойките. Малолетните, непълнолетните, каките, студентките. Служителките в банките. Те ги тормозят. Правят живота им черен и ги карат да се обременяват с излишни неща. Ех, това само една жена го може.

Мъжете и младите момчета в частност никога не се хващат на златните женски номера от книгата „Как да му покажа, че не ми харесва”. Или по-точно, мислят си че женските лъжи са истини и вярват на куп глупости (респективно, една жена също се хваща на мъжките, но това е друга тема). Напоследък общувам често с мои връстници и по-малки от мен. Случва се да попитам някое момче на 17 години „Какво те мъчи” и да получа отговор „Как какво? Жена ме мъчи, разбира се”. Когато нещо те притеснява, мили момъко, обади ми се. Не, моят номер не е розов телефон, не е и на някой психотерапевт. Аз просто мога да ти кажа истината. За какво да се лъжем, в един свят живеем, хора сме. Имаме уроци да взимаме. Мъжете винаги ще си останат момчета в тази част от живота – справянето със жените. И колкото и да се опитват да ги разберат, никога няма да успеят. Защото жената може да бъде и много коварна, а когато иска да постигне нещо, ще го направи с цената на всичко. И то не само амбициозната. Всяка жена.

„Извинявай, но тази седмица бях много заета. Не знам кога ще се освободя. Ще ти се обадя!”. Ще ти се обади, ако не забрави. Това е при добри намерения. Чуеш ли го повече от два пъти, просто забрави за това момиче. Само че, в много случаи, момчетата са като жени – тормозят се и се измъчват с глупави въпроси, свързани с едно момиче. Преди години, едно гадже, на раздяла ми каза „След мъж и след трамвай не се тича. Винаги ще дойде следващ”. Та и аз така. Сега не се тормозя. Като мине един, ще изчакам следващия.

Няма как да минем без тръпката, очакването. Всяка жена го прави, нормално е и при мъжете да го има този момент. Само че, понякога всеки си задава въпроса „Струва ли си?”. Ще имам ли шанс с нея, копеле, как мислиш? Бих ти казала, копеле, опитай. Ако с нея не стане, намери друга. Недей да се чудиш и да правиш планове, какво да и пишеш в есемес-а, за да ти се обади по-бързо. Ако и звъннеш, няма да ти вдигне. Не, няма да затвори. Ако не те иска, ще види кой звъни и няма да ти вдигне –елементарно е. Само че ти не искаш да го проумееш. За да те разиграе ще ти напише съобщение след няколко дни, с текст „Сега видях, че си ми звънял”. Ти ще се усъмниш в искреността й, ще си кажеш, че нещо те мами, но след това тръпката пак ще дойде. И за какво? За да си запълваш времето. Намираш си гадже, приятелка, момиче за забавление. Защото, другарю, знай, че момичетата са за изпускане. Ако не тръгнеш да се жениш, значи може да си поиграеш на воля с топката на живота. А когато, другарю, откриеш тръпката и не ти се наложи да се подлагаш на хиляди изпитания, мъчителни чакания и подигравки, значи това е момичето. Тя няма да ти каже „ще ти се обадя” и да изтрие телефона ти. Просто почакай.




1/10/2008

Песента на гуменото мече

Сподели езика

Ставаме учители благодарение на Мрежата

Можете да учите чужд език и едновременно с това да помагате на другите да научат вашия роден. Това става възможно благодарение на сайта italki.com. Той представлява уникална система, в които потребителите влизат в ролята на учители. Според много от посетителите на сайта, това е един от най-добрите начини за изучаване на чужд език. Регистрацията в системата е напълно безплатна. След като влезете

Имате възможност да избирате измежду десетки езици, сред които арабски, португалски, чешки, кюрдски или пък пънджаби. Чужд език се учи заедно с партньор, който например иска да учи български.

Избери си езика
Още при регистрация, първото поле, което трябва да попълните е какъв е езика, който владеете. След това избирате този, който искате да изучавате. По желание можете да оставите и данни за себе си, като години и снимка. След това е желателно да допълните в профила си езиците, които знаете, тези, които искате да научите, както и до колко сте ги овладели. Системата подбира хора, които отговарят на вашите критерии, но искат да научат български. Засега те са над 30. В сайта има и допълнителни раздели с препратки към сайтове, свързани с езиковото обучение, както и файлове с уроци. Основното поле в главната страница е Въпроси и Отговори (Questions and Answers). То представлява мини-форум, в който можете да задавате въпроси свързани с езика, който изучавате и едновременно с това да помагате на другите. Можете дори да се присъедините към дискусионна група. Когато разглеждате профили пък, до името на потребителя и езика, който изучава, има и малко изображение, което показва развитието. Така ще разберете до колко дадения човек знае езика.

Напиши...учебник
В Italki имате възможност дори да напишете учебник. Това става посредством страницата Shared Files. Тя представлява база данни с материали, свързани с изучаването на различните езици. Към всеки импровизиран учебник могат да се добавят коментари, което помага на потребителите да се ориентират по-лесно. Благодарение на опцията Search Files вие също можете да качвате файлове, които да помагат на “учениците”. Вашият учебник може да бъде в doc,ppt, xls, pdf, txt или html формат.

1/03/2008

Търсим разум в космоса от дома

Интернет помага на специалистите, в обработката на данни

Търсим разум в космоса от дома, посредством личния си компютър. Това е възможно, благодарение на проекта на специалистите от калифорнийския университет Бър
кли. Той се нарича SETI@home и стартира преди повече от десет години. Името му е акроним на Search for Extra-Terrestrial Intelligence (Търсене на Извънземен Разум). Проектът представлява виртуален суперкомпютър, на който се анализират данните и сигналите от извънземен разум, които постъпват от радиотелескопа Аресибо в Пуерто-Рико. Посредством интернет SETI обединява изчислителната мощ на повече от 5 милиона PCта по целия свят, и вече е извършил изчислителна дейност, еквивалентна на повече от 2 млн. години работа на един компютър.


Как работи
Радиотелескопът Аресибо не може да сканира цялото небе. Именно затова са нужни милионите компютри, включени в SETI@home, които събират и анализират информация от различни точки на Земята. Изследователите издирват изкуствени радио сигнали, които идват от други звезди. Самата система представлява screen-saver. Той може да бъде изтеглен от http://setiathome.ssl.berkeley.edu/ и може да се свърже към няколко проекта едновременно. Програмата действа дори и тогава, когато работите, тъй като използва излишните ресурси на компютъра. Милионите потребителски PCта работят едновременно над различни части от задачата, като получават данни чрез интернет. След това те автоматично изпращат резултатите на централната система за крайна обработка. SETI@HOME използва платформата BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing ). Тя е създадена така, че всеки който има нужда и желае може да започне собствен проект за разпределено изчисление. Повечето BOINC инициативи некомерсиални и се поддържат изцяло от доброволци.