11/26/2008

Тръгна акция “Къса коса” в школата

Месеци преди приемане на строгия закон за нов ред в училищата в столично школо започна акция “Къса коса”. Настоятелството и директорката на Седмо СОУ Цанка Ямболиева изискват от учениците да бъдат прилично подстригани и облечени и да не носят обеци в носа. Над 900 ученици от столичното 7-о СОУ "Свети Седмочисленици" минаха под бръснарската ножица заради нова наредба на училищното настоятелство. Те бяха принудени да се простят с буйните коси в името на образованието си. От години наред на столичното училище се носи славата на стриктно и консервативно школо, което дава добро образование. Там се влиза със специални баджове, а храната и напитките в час са недопустими. От тази учебна година и без това строгата вътрешна наредба била прецизирана от настоятелството и в нея вече не се говори за недопускане на "лица с екстравагантен външен вид" в сградата, а за конкретни прически и дрехи. От 15 септември всяко междучасие зам.-директорката Ани Маринкова заедно с охраната следи кой и в какъв вид влиза в училището.
"Видяхме, че има грешка във формулирането на тази забрана и че "екстравагантен вид" е доста широко понятие", коментира Цанка Ямболиева, директор на школото.
Преди лятната ваканция педагогическият съвет решил категорично, че трябват стриктни правила. Още в края на миналата учебна година учениците били запознати, че на 15 септември ще има санкции за онези, които се осмелят да преминат входа на школото с дълги коси, щури прически, токчета или къси поли.
900 от възпитаниците на Седмо СОУ се примирили и вече са се простили с дългите си коси. Двама обаче започнаха свой собствен протест. Единият ученик символично отрязал само малка част от косата си, а другият - Боян от 12-и "А" клас, е пред изгонване. Той има срок до сряда да легне под машинката или ще се прости с редовната форма на обучение.
"Нямам намерение да се подстригвам. Това са мои принципи и ще ги отстоявам. Прическата не ме прави по-лош ученик", категоричен е 18-годишният Боян.
Ако не се подстриже, момчето ще премине в самостоятелна форма на обучение, тъй като в 12-и клас не може да се премести в друго училище.
"Смятам да кандидатствам скандинавистика в СУ. Мисля, че там няма да ми правят проблем за главата", допълва момчето. Преди седмица министърът на образованието и науката Даниел Вълчев обяви, че обсъждането на проектозакона за училищното образование ще започне в началото на 2009 година.
"Ако получим широка обществена подкрепа на закона за училищното образование с предвижданите в него вечерен час, оценка на поведението на учениците и някои други промени, ситуацията в българското училище ще се промени още през следващата година", обеща министър Вълчев.
Опитите на репортер на "Монитор" да се свърже с началника на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева останаха неуспешни. Тя не отговаряше на телефона си до приключването на броя. Според неофициална информация инспекторите щели да правят проверка по сигнал на родителите на няколко от най-засегнатите от крутите мерки деца.

Пращат момиче от 10-и клас при индианците

Тази седмица се появи още една "жертва" на тежките училищни правила в 7-о СОУ. Милена Комитова, ученичка от 10-и "А" клас също може да бъде изгонена. Причината за това е екстравагантната є според педагозите прическа - момичето е с дълга коса на плитки с вплетена прежда между кичурите. Милена се преместила в училището тази година, защото в предишното школо не се обръщало достатъчно внимание на образованието, а се говорело само за материалните ценности и външния вид. "Явно съм се объркала, щом директорката ме среща по коридора и ми казва или да се подстригвам, или да си "ходя по племената", коментира ученичката, която вчера беше в учебното заведение заедно с майка си, за да се срещнат с директорката. Въпреки че е в школото отскоро, съучениците на Милена я съветват да не се отказва, защото според децата правилата са нужни, но в случая са прекалено консервативни.

Цанка Ямболиева, директор на Седмо СОУ: Дългата опашка поставя под въпрос половата идентичност на детето

- Госпожо Ямболиева, какво наложи промяната на съществуващата наредба? - Учениците сами избират да дойдат на училище и да станат част от тази институция, да спазват правилата є. Ние създадохме тази наредба, за да им дадем един урок - че не децата налагат своя интерес над интереса на институцията. Днес у децата липсва чувството на мярка. Те не преценяват външния си вид и идват на училище с дрехи за дискотека. Ние искаме да ги научим къде, кога и как трябва да се обличат
- Това означава ли, че според вас външният вид пречи на образованието?
- Това, че изглеждаш по-определен начин, не те прави по-малко умен. Това просто изразява отношението към институцията. Днес хората формират отношенията един към друг именно чрез начина, по който изглеждат.
- Какво става с онези, които не искат да се съобразяват с правилата?
- В София има 190 училища. Сигурно има такива с по-либерални правила. Ако на някой нашите не му харесват, той е свободен да се премести.
- Какво е мнението ви за случая с Боян?
- Когато за един ученик на 18 години косата е по-голяма ценност от образованието, тогава явно грешката е в нас. В момента той просто се идентифицира с тази коса, за него е въпрос на самочувствие. Ние трябва да му покажем, че институциите не правят компромиси.
- А какво мислите за дългите коси по принцип?
- По отношение на дългите коси образователната система е много консервативна, също както и българската традиция. В тези времена младите хора са особено чувствителни в това отношение и много често са груби помежду си. За някои дългата коса дори е повод за поставяне под въпрос на половата идентичност на индивида.

44 коментара:

Красимир Крумов каза...

Безумно! Такива изгъзици да си ги правят в частни училища.

Momchil Pekov каза...

Тази вуйна да вземат да я озаптят или по-добре да я осъдят. Личното ми мнение за качеството на образованието е че то е право пропорционално на доброто домашно възпитание и на качествата на преподавателите.

Нина Симеонова каза...

Строго е наистина.Обаче в някои мерки има резон.Например за токчетата и късите поли.Трябва де има някакъв приличен вид ученика, но и тава е доста широко понятие.Не искам да кажа да се обличат все едно са от манастир, но да са прилични.

Анонимен каза...

Чудесна идея, но са се оляли и са опорочили всичко! Пореден пример как българското училище вместо да върви напред се връща назад (който помни да се сети за комунизма и дългите коси в училище).

Анонимен каза...

Това е безумие! Подкрепям момчето, което си отстоява правото да ходи с дълга коса.

Анонимен каза...

Твърдо съм ЗА! Училището не е място за експерименти във външния вид. В училището се учи и там трябва да се изпъква със знания, а не с дрехи и коси. За времето, което някои момичета отделят за грим и прически преди да отидат в училище биха могли да прочетат една книга например.Аз съм и за униформите в училище. Учила съм във времето когато ходехме с грозни престилки и дънките бяха забранени и не съм умряла от това. Ивдивидуалността не се измерва съмо с външния вид или с дългата коса. Ако на това момче само това му е отличителната черта, жалко за прахосаните 12 години в училище.

Unknown каза...

За дължината на косите не знам, но със сигурност сложните фризури, гримове и лакиране трябва да се забранят: така автоматично се освобождават поне по 3 часа на ден, през които ученикът/ученичката току-виж седнал/а и прочел/а нещо:))

Анонимен каза...

Как може училището умишлено да се прави на казарма?
Ако човек идва с удоволствие на училище, очевидно ще учи повече. Така се дискредитира цялата система заради лудите директорки. Мислех, че комунизма си е отишъл... очевидно не и в съзнанието на хората. Просто нямам думи - нима дългите коси при момичетата пречат някому - да вземат да ги подстрижат и тях.

Анонимен каза...

харесва ми, браво на управата ! само така ! :)

Петър Чолаков каза...

Жалко,наистина жалко е да виждам коментари поддържащи мнението че тази степен на консервативност би допринесла за българското образование!Естестевно разбирам и начина ви на мислене и логиката която влагате в думите си и знам че може да защитите мненията си и да сте прави.От друга страна вие по никакъв начин не се замисляте за правото на човека и неговата свобода да изразява същността си,другото което е че всеки сам преценя по какъв начин да използва своя капацитет дали ще е в това да излезне да си накупи разни дрешки и да си направи някоя модерна прическа за това отново се изисква много мисъл ако незнаете!Но не вие предпочитате да налагате мнения и да осъждате всеки по различен от ''стадото'' ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕК Е РАЗЛИЧЕН И РАЗЛИЧНИ НЕЩА ГО ПРАВЯТ ЩАСТЛИВ и се опитаите по някакъв начин да го осмислите и осъзнаете,това че си различен не означава че трябва да си необразован и не означава че не искаш да се учиш и осъвършенстваш!Оставете тези младежи които вече са избрали своят светоглед и по-добре мислете за децата си и тяхното възпитание и това какъв светоглед вие ще им представите!

Анонимен каза...

Всяка институция си определя параметрите! Това означава, че човек/ако е такъв/, може да избира!Щом, ако, когато не ти харесват правилата на една или друга институция-не влизаш в нея!Отиди в училище, където ти разрешават да ходиш както си искаш!
Факт е, че ученичките имат вид на проститутки.Още по-факт е, че родителите им нямат нищо против.Следователно искат дъщерите им да БЪДАТ проститутки!
Накрая: Правилата НЕ СА ограничения-те са ред!

Ивайло Филипов каза...

Що за малоумие? Това ми напомня времето на комунизма, когато директоръ на моето училище не ме пускаше да вляза в час и ми даваше по 2 лева да ида да се подстрижа. Време когато всички трябваше да сме в калъп, да мислим еднакво, да изглеждаме еднакво.

Да но някой хора не могат да проумеят, че човека е индивидуално същество и външният вид подчератава до някъде тази индивидуалност, ако човек я има. Ако Сталин или Хитлер си обръснат мустаци това по-малко изроди ли ще ги направи?

Но явно директорката на това училище незнае друг начин, как да се справи и налага крайни мерки.

А ако децата са с къси косички и слушат чалга, това по-стойностни хора ли ще ги направи? Или по-умни?

Аз отдавна съм завършил своето образование и външният ми вид не ми е попречил да стана по-добър или по-лош човек.

Госпожи Директор, не убивайте индивидуалността на хората. Възпитайте ги добре и ги научете всеки да търси индивидуалното в себе си. Само така България няма да е изградена от нация кретени.

Анонимен каза...

ТАКА ли решавате проблемите в образованието господа власт-имащи?
Като режете косите на учениците?
Неадекватност до последно...
Не можахте да измислите как да спрете насилието и профанизацията в българските училища, та решихте да изкарате външния вид виновен!
Мръсни шибани фашисти

Анонимен каза...

Аман от дебели грозни и комплексирани учители, които децата си дори не могат да възпитат, а правата си изобщо немогат да остояват апък тръгнали да се правят на велики и да тормозят децата с глупости. Някой да е чувал за закон за дискриминация и особено полова дискриминация? Тия своеволия са зъ съда. По някога когато пък същите тия комплексари станат и директори тогава вече е ужас. Няма ли кой да ги посъветва тия хора. Не разбраха ли че се свърши с управлението на БСП не остана :). Или усещам и друго влияние. От догодина да очакваме ли момичетата да ходят с фереджета? Да живее българското. :)

fylyto каза...

Мисля си че времето на униформите и късо подстриганите коси трабва да е минало... Вече дори казармата не е задължителна, а всеки има право на избор... Живеем в демократична държава и си мисля, че всеки от нас има свободното право да прави със себе си каквото поиска. Въпрос на лично виждане е това колко дълга ще ти е косата, каква ще ти е прическата, как ще се обличаш... Това как изглеждаш не определя дали искаш да учиш или не! Мисля, че повението на директорката на това училище е недопустимо и доста глупаво, защото тя явно се гордее със създаденото от самата нея идиотско правило...

Анонимен каза...

Твърдо съм ЗА!!!Те скоро и голи ще тръгнат за да си покажат индивидуалността.Както казва директорката има и други училища.

So каза...

Представям си докъде се е стигнало, за да се наложат тези строги мерки.

Да, на пръв поглед, всеки ще си каже, че напомня на комунизма, обаче на мен някак си повече ми прилича на опит да се оправят нещата.

Не вярвам, че да ходиш със смъкнати разпрани дънки, или високи токове, гримирана и лакирана те самоопределя (?!?) и допринася за развитието ти, нито че гарантира свободата ти.

По-скоро вярвам, че до 18 все още имаш много да се учиш (не случайно ходиш на УЧИлище), имаш нужда от напътствия за нормите в обществото... Някак си е рано да определяш ти правилата.

Но хората в демократична България бързо забравят и лесно се объркват. Може би по-често трябва да пускат по телевизията "Криворазбраната цивилизация", току-виж помагнало.

Аз подкрепям решението, което са взели в това училище.

И още нещо, специално за Красимир Крумов - има частни училища в София, в които не само подобен външен вид е недопустим, а и използването на GSM-и от учители и ученици в учебно време е забранено.

Unknown каза...

Да, браво. Даже ще е много уместно да се наложи и вечерен час и да не се разказват вицове за Станишев или директорите по училищата. И най - важното - изрично да се забрани слушането на Beatles. Я един валс...

Анонимен каза...

az bih e ebal taia dartata

Sky каза...

Ох леле. Докъде го докара моето даскало. От както Ямболиева пое директорския пост все дивотии измисля. Ще се хвана да намина да й кажа пет приказки и да й покажа пробития ми нос. Дали ще вйне крачолите като види така деградирал свой бивш възпитаник. ХАХА

Анонимен каза...

Познавам въпросната директорка от времето когато беше психолог в училището - това е човек съсипал много деца!!! И до ден днешен помня "професионалното" и изказване по повод на деца от първи клас - "от малки трябва да се научат да бъдат наказвани и тъпкани, защото оттук нататък живот все ще ги тъпче, и така ще им е по-лесно"!!! Не знам дали тук изобщо е нужен коментар! Аз лично след това изказване си махнах детето от въпросното "елитно" училище, защото последното което искам е детето ми да се научи да бъде мачкано и тъпкано. Тежко на тези, които са си поверили възпитанието в ръцете на този псевдопедагог.

Анонимен каза...

Лелееее! Ама има и бая коментари, които направо ме изумяват. Да живее комунизма и стадното съзнание.

Rx-Ende каза...

Че то в частното училище са ни в пъти по-либерални правилата! Аз не виждам никаква причина за това. Човек избира сам своят стил на живот, облекло и външен вид. Не някаква съсухрена лелка с вчерашни разбирания за нещата. Ако директорката ми утре каже "Ще ходите само с шотландски полички, без значение пол или убеждения" целия клас ще подскочим. Както подскочихме, когато ни е*аваха със смените. Ами извинете ме, но ако аз искам да съм с пембена коса и това не пречи по никакъв начин на когото и да било, освен на мен заради негативното отношение на някой учител спрямо мен заради цвета на косата, извинете ме, ще му кажа само две дума - Демокрация, другарю.

Анонимен каза...

When we grew up and went to school
There were certain teachers who would
Hurt the children anyway they could
By pouring their derisions
Upon anything we did
And exposing every weakness
However carefully hidden by the kids
But in the town it was well known
When they got home at night, their fat and
Psychopatic wives would thrash them
Within inches of their lives

Анонимен каза...

С крайни и необосновани мерки едва ли ще се получи добър резултат резултат...
Преди няколко години завърших столична гимназия,много по напред в класацията за елитност от въпросното 7мо училище.99% процента от випуска ми са вече дипломирани в български и чуждестранни университети.Липсата на казармен ред не ни е попречил да се изградим като сериозни и най -важното -свободни личности...
И ако с абсурдни мерки някой директор се опитва да възвърне отдавна загубен авторитет...абсурдно е...

Георги Станчев каза...

До къде е права директоркта?! Това е въпросът който трябва да си зададем.Да си 10 клас в днешното време е все едно да си в джунглата, защото има много животни около теб(повечето са ви съучиници), а някой като тази госпожа директор са от по старите видове и не им отърва и немогат да възприемат промените във времето и във визията на бъдещата глобализация, размиване на расите смесица на културите и много други такива революционни промени, които настъпват с голяма скорост сред младите.Защото нашата госпожа директор е живяла по време на "Желязната завеса" и има носталгия по простите как да се изразя по разбирамео бавни монотонни планувани години на застоялост, и единственото което се е правело по-нейно време е да не правиш нищо освен да следваш "режима".....

Анонимен каза...

За какви деца говори тази жена бе??? Става въпрос за 18-19 годишни ПЪЛНОЛЕТНИ ученици, на няколко месеца от завършване.....Полова идентичност??? Момчето може да иска пък да прилича на момиче - това си е абсолютно негова лична работа. Създава се напрежение между учениците? Ако му е проблем и се заяждат с него сам ще се подстриже. Всички дванадесетокласници сме зад него и го подкрепяме напълно! Тази жена може да е всякаква, но НЯМА право да се намесва в ЛИЧНИЯ избор на един пълнолетен човек в една свободна демократична държава!!!

Михаил Минков каза...

Гледали ли сте мюзикъла "Коса"?
Гледайте го.
А "Маргарит и Маргарита"?
Гледайте го.
А аз си мислех, че сме минали този стадий в развитието си като общество.

И какво излиза? Скинърите ще ги пуснат в това училище, но средностатистическия програмист - не?

Явно в министерството на образованието(малки букви нарочно) са безнадеждно морално остарели, щом си мислят, че социалистически режим на обучение ще повиши качеството на образованието. Да вземат да забранят и Бийтълс, а?

Впрочем, не знам кой е набедил 7-мо СОУ за "елитно". Имам щастието да познавам и следвам заедно със значителна част от интелигентните хора в България и не познавам някой, който да е учил там. Сигурно просто преподават по 3 чужди езика и си мислят, че това предоставя умения за живота.

Анонимен каза...

Впрочем, ако Боян я съди, той най-вероятно ще спечели

Анонимен каза...

Никой няма право да ''стриже'' косата на сина ми или да сваля 17-годишната ми дъщеря от токчетата!Веднага бих преместила децата си в друго училище!Те са там,за да се учат и да се социализират,а не да им налагат как трябва да изглеждат!Отдавна сме минали презсредновековието.Вместо да тормозят младите,нека им раздават дамски принадлежности и презервативи навреме!

Анонимен каза...

момичетата приличат на проститутки?много се извинявам,но защо,след като ще обиждате поколението ми,някои момичета пък приличат на крави и изглеждат по-зле от баба ми?!разбира се, че съм ПРОТИВ тези измислици!това нарушава правото на хората да се открояват!и горко на образователна система,в която ни оценяват по дрехите и прическите, а не по възможностите ни като ученици и студенти!аз винаги съм спортувала и не съм крила тялото си,гримирала съм се и съм се лакирала преди да отида в училище.и знаете ли какво?винаги съм била отличничка,дори съм замествала учители,за да преподавам английски език!не се срамувам,че изглеждам по-добре от съученичките си и от това,че показвам краката си до кляното!мисля,че не съм по-малко човек (резулататът е налице!)така че,тези глупави правила в 21 век,с извинение,можете да си ги заврете отзад!!!

Анонимен каза...

Дупе да ви е яко,ученици!слава богу,завърших училище,в което външният вид на хората можеше да бъде повод само за комплименти и далеч не определяше оценката на контролното! моля ви,младежи,ГЛАСУВАЙТЕ!нека не оставяме изкуфелите да ни върнат 20 години назад!времето и държавата са наши

Unknown каза...

We dont need no education.
We dont need no thought control.
No dark sarcasm in the classroom.
Teacher, leave those kids alone.
Hey, teacher, leave those kids alone!
All in all its just another brick in the wall.
All in all youre just another brick in the wall.

а каза...

Ta това е безумие... Нямам думи!
Аман от комплексари, които си избиват комплексите на гърба на нашите деца!
Истина е, че някои деца приличат на чучела, но ... явно е начин да изразят себе си. Нека уважаваме мнението на другите, още повече ако са нашите деца. Стига калъпи! Стига злоба!
И повече се усмихвайте!

DoReMi каза...

Поредната простотия на родна земя!
От една година живея и работя в Англия. Тук колкото и странно да се струва на някои от коментиралите учениците ги задължават да носят ЕДИНСТВЕНО униформа. Момчетата си ходят с дългите коси, момичетата с лакираните нокти и сложните прически. Аз подкрепям идеята за иниформи, но тази идиощнина засягаща прическите не. Напълно подкрепям Боян! Момчето си е в пълното право да отстоява позицията. Незнам някъде в закона за обрзованието да пише, че момчетата немогат да ходят с дълги коси. Щом така се чувстват добре нека го правят. Дългата коса няма нищо общо с образованието на дадено дете. Жестоко съм разочарована от това, не съм вярвала че ще прочета такъв абсурд. Боли ме че страната ни загива под натиска ламтящи за пари личности, а ние вместо да се обеденим като народ решаваме че момчетата трябва да са задължително с къси коси. На кой малоумник му дойде на ум това. Най великите умове на света живяли преди векове са били с дълги коси и май тая коса не им е пречела много на образованието.
Толкова съм разочарована и рагневена от тази простотия, че немога да намеря точните думи с които да се изразя

ragou каза...

За униформите, но против подстригването. Ял съм дървото на такава директорка преди трийсетина години и знам какво е.

Анонимен каза...

Аве нз ма ако сложат такава забрана във всички училища вероятноста да са дигнат на бунт учениците е много голяма ....

Ra каза...

''''''Твърдо съм ЗА! Училището не е място за експерименти във външния вид. В училището се учи и там трябва да се изпъква със знания, а не с дрехи и коси. За времето, което някои момичета отделят за грим и прически преди да отидат в училище биха могли да прочетат една книга например.Аз съм и за униформите в училище. Учила съм във времето когато ходехме с грозни престилки и дънките бяха забранени и не съм умряла от това. Ивдивидуалността не се измерва съмо с външния вид или с дългата коса. Ако на това момче само това му е отличителната черта, жалко за прахосаните 12 години в училище.''''''

Абе ей...просто не можах да се въздържа да не ти напиша няколко изречения.Ти си живяла в друго време.Това че ТИ си търпяла всичките комунистически изцепки не значи че новите поколения трябва да го правят!!!времето им отмина!!НИЕ СМЕ В 20 ВЕК ЕХООО?!какви забрани за дълги коси,какви забрани за прически,дрехи,ланци,обици?!Ако искаш това да се върне,много жалко за теб и хора като теб!защото ТОВА няма да стане има мн млади и будни хора който няма да го позволят.А ти може да...

ivoto каза...

Без ум са тези, които смятат стремежа към въвеждане на ред за безумие!!! Затова отношенията учител - ученик - родители са стигнали до тук! Сега е демокрация или иначе казано свободия! Нали така? Статуквото е налице! Щом не ти харесват някъде условията и въведения ред - ЧАО! Отиваш там където ще ти играят по гайдата! Или там където ще си развяваш косата! Или нещо друго! Има и други училища! И други континенти дори!

Анонимен каза...

Не мисля, че точно този е начинът да "възпитат" по-добре своите ученици. Това дори не е начин, а си е чисто безумие. Както повечето коментари дотук и аз ще кажа, че всеки е различен и има ПРАВОТО да бъде такъв. Тая дебелогъза овца явно няма деца или ако има ... ГОРКИТЕ сигурно се обличат като в манастир. Единственота разумна забрана в това столично даскало е тази за късите поли. Наистина някои пикли на по 14 15 год прекаляват със своя стил на обличане (уличница), но всичко друго решено от тази лелка е абсолютно безмислено и МАЛОУМНО. Горката женица трябва да я вкарат в някоя лудница да се освести малко ...

Анонимен каза...

За униформите съм съгласен. Учениците не отиват в училище да си показват новите маратонки и парцалки. Даже носенето на униформа ще спести комплексите на тези ученици, които не могат да се издокарат с най-модерните парцали. Но униформата после се сваля и всеки в свободен да се облича според акъла си и предпочитанията.

Обаче косата не можеш да си я свалиш, когато отиваш в училище, а после пак да си я закачиш на главата.

Анонимен каза...

Този индивид Боян, само срами 7-мо. Аз завърших там випуск 2007... и подобни индивиди не вирееха много, много в нашите среди. Мога да ви уверя че цялото у-ще в момента е набрало на този мухльо. Още повече че Цанка го е помолиа да си върже косата, не да я постриже, но за него явно това е по важно от училището. Това е институция бе хора. Къде в другите страни има такова неуважение към институциите, както тук. Той ходи на училище по собствено желание, има още 190 училища в София, кат не е доволен да се премести. Благодарение на Цанка 7-мо е това което е днес, а не некое разхайтено даскало. Срам, срам...
.Иван Табаков.

Анонимен каза...

Това е абсолютна глупост.Ако един ученик е решил да е тъп и да не учи,дори с гола глава да го направят,той пак ще си пилее времето.Твърдо съм зад позицията на Боян и се радвам,че в моето училище няма такива мерки.

Анонимен каза...

Spored men sa prekalili. Vqrno 4e towa e instiyciq, no mogat da mu otpusnat malko kraq. Edna po-dylga kosa nqma da gi ybie. Za kusite poli sam syglasna, no da izkliu4at mom4e zaradi edna kosa za men e nenormalno. Spored men v tozi slu4ai i y4itelite i y4enicite trqbwa da otstypqt.