11/15/2007

Стани репортер

Десетки хора печелят от личните си статии, клипове и снимки

Вече всеки може да опита късмета си като репортер. Това става възможно, благодарение на сайтове като bgreporter.com. Страницата дава възможност на тези, които от време на време пишат по нещо и мислят че имат “дар слово”, да го споделят с другите и съответно ­ да получат възнаграждение.
Сайтът е с приятен и изчистен дизайн, лесен за навигация. Още на първата страница ви посрещат последните публикувани заглавия. В дясната част пък се намират колоните с новите материали и категориите. По-надолу посетителите могат да разгледат и кои са най-често посещаваните теми, както и последните побликувани коментари. Достъпът до страницата е свободен ­ за да прочетете дадена тема, или пък да оставите коментар не е нужно да се регистрирате. Това се изисква само ако ще публикувате.
Освен предложените теми, потребителите могат да предлагат и нови такива. Създателите на сайта споделят, че БГрепортер не цели да се превръща в “новинарски сайт”. Те искат да наблегнат на коментарната част, личните преживявания и най-вече начина, по който хората усещат новините.
Всеки ден на сайта има над 20-25 материала, а регистрираните потребители в момента са около 90.
Публикуване
Към всяка една от публикациите има статистика за това, какъв е интересът към нея. Освен това, един документ може да бъде разделен и на няколко микро-категории, които се определят от потребителя. Това улеснява търсенето. Също така, след края на всяка публикация, можете да видите и други неща, изпратени от същия автор. Страницата предлага и възможност, да изпратите дадена статия по електронната поща или да я качите в блог. Това става възможно благодарение на услугата Share (сподели). Миниатюрният бутон се намира над полето за коментар, в края на всеки документ. След като го натиснете трябва да изберете една от възможностите ­ Social Web (социална мрежа) или Изпрати по e-mail.

Видео, аудио
Интересното е, че освен писмени материали, потребителите могат да качват видео клипове, аудио файлове и фотографии. Създателите на сайта оценяват материалите, и съответно решават кои могат да бъдат побликувани. Възнагражденията са от 1 до 5 лева, но изплащането на хонорарите се извършва, когато се достигнат 50 лева. По този начин всеки автор трябва да има побликувани поне 10 материала, за да получи възнаграждението си. Съвсем скоро се очаква да бъде въведена и система, по която статиите ще се оценяват директно от потребителите. Материали, които вече са били публикувани в медии, блогове, сайтове и каквито и да е други онлайн, електронни и хартиени “трибуни” пък въобще не се допускат за публикация, освен ако не се докаже авторството им.


Публикация за вестник "Монитор"

1 коментар:

Анонимен каза...

За съжаление вече от там не могат да се изкарват пари. Идеята им беше добра, но те по български начин опропастиха всичко. Първо вече не се плаща за всяка статия, а второ проявиха се крайно некоректно към своите автори и не им платиха за публикуваните до сега статии. Много нагло от тяхна страна.