3/16/2011

Bye bye IE!


Microsoft реши да погребе Internet Explorer 6 и призова всички, които все още са на тази версия на браузъра, да се откажат от него. Според компанията програмата е морално остаряла и крие големи рискове за сигурността.

Поради тази причина вече стартира обратното броене за Internet Explorer 6. На адрес iecountdown.com компанията ще проследява пазарния дял на IE6, докато той не падне под 1%. Eнтусиасти обаче вече успяха да създадат по-модерен сайт, свързан с обратното броене, който представя „смъртта” на браузъра по-доста забавен начин – с надгробна плоча. Той се намира на адрес ie6death.com. До края на броенето остават малко повече от три години и един месец. Ако пазарния дял на програмата не се срине, официално поддръжката на браузъра ще спре на 8 април 2014година. До тогава от Microsoft се надяват всички потребители да са осъзнали потребността си от по-модерна програма за сърфиране в мрежата и да са преминали на по-нови версии, като Internet Explorer 8 или 9, например.
Internet Explorer 6 е разработен преди 10 години и вече е морално остарял, като не отговаря на изискванията за сигурност и на съвременните уеб стандарти. Това носи риск за потребителите и допълнителни трудности за програмистите. Въпреки това обаче IE 6 е все още доста популярен. През февруари неговият дял възлиза на 12%, докато Google Chrome има около 11%.
Най-много са привържениците на
IE 6 в Китай, където дялът на браузъра възлиза на 35%. В друга азиатска страна, Южна Корея, програмата заема четвърто място на пазара.

Няма коментари: