4/02/2010

Artery: Най-якият ни албум идва в края на годината

Купонът е факт! Специалната поредица неспирни танцови забави, на които подскачаме на „А ние двамата с Боби пием кафе", докато не ни се изтъркат обувките, стартира в сряда в София. Организираното от „Строежа" турне премина и през Пловдив и ще продължи до 6 април в Сливен, Габрово, Бургас, Варна и Стара Загора. Освен поддръжниците на доброто настроение от „Уикеда", за усмивките по лицата и туптенето на сърцата се грижи и култовата българска банда Artery. Това е единствената родна група, донесла световна слава на България, свирейки с величия като Sepultura, Agnostic Front, Clawfinger, Soulfly и много други.
Китаристът на „холандците" - Мена Хубенов, ни разкри подробности около бъдещите планове на музикантите, както и рецептата за това как Artery вече 20 години носи славата на България по целия свят.

-Здравей, Мена! Добре дошъл отново вкъщи. Как си?

-Чувствам се страхотно! Все пак съм в България.

-Какво се случва с групата, как е животът в чужбина?
-Ами горе-долу добре. Засега сме малко разделени и от три месеца не сме свирили. Янко, вокалистът ни, е в България от известно време и работи с новия си проект - The Pomorians. Останалите сме в Амстердам и се събираме само за концертите. Засега обаче се очертава и аз да остана тук. За което не съжалявам де, причината е хубава.

-Не сте свирили тук от миналата година, а последния път, когато бях на ваш концерт, беше още по-отдавна. Какво се случва на нашата сцена според наблюденията ти през последните години?
-Това бяха най-яките концерти! Може би защото сме си в България, тук е някак различно. Публиката те приема и пее всички песни. Страхотно е! Особено миналата година на Spirit of Burgas изживяването беше невероятно.

-Забелязвам, че напоследък има все повече млади хора по концертите, а не само „ветерани" в публиката.
-Така е. Това е приятна изненада за хора като мен. Най-интересното е, че всички, хора на по 18-19 години, знаят песните ни. А ние сме на повече от 20 години. За един музикант това е страхотен комплимент.

-Как се отрази на теб и на групата животът в чужбина?
-Много добре. Свикнахме на един различен начин на живот. Сега, като си дойда в България, ми е трудно да се адаптирам. Някои неща ми правят голямо впечатление и ми трябват дни да вляза в крачка. В Амстердам е съвсем различно - всички са дразнещо спокойни, не викат, не бързат като тук.

-И с концертите ли е същата работа?
-Общо взето да. Кефят се хората, танцуват, но доста по-спокойно, отколкото в България. Тук сме много по-емоционални, диваци ако искаш. По-отдадени сме и се раздаваме максимално.

-Миналата година навършихте 20 години на сцена. Какво можем да очакваме от Artery до края на годината?
-Нов албум! Най-якият! Очаквайте супер як български балкан рокендрол, записан в Америка. Ще работим с Логън Мейдър от Machine Head. Заминаваме есента, след като свърши турнето, и ще си вземем една заслужена почивка на морето. Към края на годината, живот и здраве, ще пуснем и нов клип към едно от парчетата в албума.

-Каква е рецептата за толкова дълъг живот на сцена?
-Няма рецепта. През тези години и ние имахме проблеми, също като всички други групи, но имаме страхотно желание да продължим да правим това, с което се занимаваме в момента. Просто се нагаждаме и продължаваме напред, заедно.

-Значи обещаваш изненади и ново идване у нас?
-Няма обещания, дано да сме живи и здрави. Ще дадем всичко от себе си, за да зарадваме феновете си.

Няма коментари: